• 9 yıl önce
Prof. Dr. Abut Kebudi “Memede ele gelmeyen kitlelere yaklaşım nasıldır?” sorusunun yanıtını veriyor.

Memede ele gelmeyen kitleler, meme hastalıkları içerisinde ayrı bir konudur. Çünkü, kişi bir sertlikle, kitle ile hekime geldiğinde ya da hekim muayenesinde bir kitle görüp tetkikler yapıldığında, tedavi daha kolay olmaktadır. Ancak kişinin bir şikayeti olmayıp, hekim muayenesinde de herhangi bir şeye rastlanmadığı halde, çekilen mamografi, ultrasonografi gibi filmlerde şüpheli bir duruma rastlandığında farklı yaklaşımlar söz konusu olmaktadır. Çünkü bu kitleler ele gelmediği ve yeri tam olarak belirlenemediği için, yapılacak olan tanı ya da tedavi amaçlı girişim daha farklı olacaktır.
Daha önceki dönemlerde, tıbbi teknikler günümüzdeki kadar gelişmemişken, memede şüpheli bir bölge bulunduğunda, tahmini bir bölge çıkarılır ve bu şekilde tanı konabilirdi. Oysa birkaç sene sonra çekilen filmde aslında kanserli bölgenin çıkarılmadığı ya da yeterince iyi çıkarılmadığı durumlar olabiliyordu. Günümüzde ise çeşitli yöntemler ile işaretleme yapılarak, ilgili bölgenin neresi olduğunu anlamak ve çıkarılacak bölgeyi kesin olarak tespit etmek mümkündür.
Dolayısıyla, memede ele gelmeyen yapılar da önemlidir. Şöyle ki, çoğunlukla çok erken aşamadaki bir kanserin yakalanma olasılığı vardır. Memede ele gelmeyen bir lezyon saptandığında, bunun üzerine giderek bir kanseri ya da kansere dönüşme riski olan bir yapıyı çok erken bir evrede yakalayarak hastanın normal bir yaşam sürmesi sağlanması mümkündür.

Daha fazla bilgi için: www.abutkebudi.com

Prodüksiyon: www.siimple.net

Önerilen