• 9 yıl önce
Prof. Dr. Süleyman Ataus, Prof. Dr. Bülent Alıcı'nın soruları eşliğinde “Ortotopik Mesane” ile ilgili yanıtlar veriyor.
Prof.Dr.Bülent Alıcı: Bu gün Prof. Dr. Süleyman Ataus’la yine üroonkolojinin önemli konularından bir tanesi olan yapay mesane, ortotopik mesane ile ilgili konuşacağız. Ortotopik mesane ya da halk deyişiyle yapay mesane nedir, nasıl yapılır?

Prof.Dr. Süleyman Ataus: Ortotopik mesanenin Türkçede tam bir karşılığı yok dolayısıyla yapay mesane diyoruz. Ama yapay mesane de sanki sentetik, teknoloji ürünü bir mesane gibi algılanıyor aslında böyle değil. Kişinin kendi bağırsağından oluşturulan bir mesaneden bahsediyoruz burada ortotopik mesane derken. Farklı farklı teknikler var, kullanılan tekniğe göre, kişinin kendi bağırsağı, değişik uzunlukta alınarak mesaneyi taklit eden bir yapıya dönüştürülüyor. Sonra oluşturduğumuz bu mesaneye böbreklerden gelen üreter denilen iki boruya bağlıyoruz ve bu sistemi de kişinin, kadın ya da erkek ön idrar yoluna bağlıyoruz. Oluşturuluyor. Dolayısıyla böbreklerden gelen idrar, bu bizim yaptığımız mesanede depolanıyor ve normal idrar yolundan atılıyor.

Prof.Dr.Bülent Alıcı: Peki bu oluşturulan yeni mesane ya da yapay mesane, gerçek mesane gibi çalışır mı?

Prof.Dr.Süleyman Ataus: Bu mesane, kağıt üstünde çok cazip görünmesine rağmen, genelde ince bağırsaktan yapıldığı için bir takım handigapları var. Bir kere ince bağırsak idrar depolamak üzere yapılandırılmış bir organ değil. İdrarı depolarken ya da dolduktan sonra kişi gerçek bir işeme ihtiyacı hissetmeyebilir. Genellikle bir dolgunluk, gazı varmış gibi bir his oluşabilir. O yüzden biz bu mesaneyi yaptığımız kişilere belirli aralıklarla mesanelerini boşaltmalarını öğütleriz. Bir başka konu da, kasılması yani duvar kas yapısı, kendi mesanemiz kadar güçlü olmadığından, kasılma gücü azdır ve istenilen ölçüde kasılarak idrarı tam olarak boşaltamayabilir. Bu durumda da mesanede bir miktar idrar kalır. Bunu biz ameliyattan sonra yaptığımız düzenli kontrollerde, eğer kişinin mesanesini tam olarak boşaltamadığını geride idrar kaldığını saptarsak, bu durumda da, kişinin, yine günde ihtiyaca göre farklı sayıda sonda, katatel takarak boşalması gerekir.

Prof.Dr.Bülent Alıcı: Son olarak, bu tarz bir ameliyat kimler için uygundur?

Prof.Dr.Süleyman Ataus: Biz, mesaneyi aldıktan sonra, bu seçeneklerden birini yapmak zorundayız ama her hasta için uygun bir sistem yok. Kişinin yaşı, mental durumu, mesleği, başka hastalıklarının bulunup bulunmaması, mesela, böbrek fonksiyonlarının nasıl olduğu, karaciğer fonksiyonlarının nasıl olduğu, elini kullanabilmesi, uyumu, bütün bunlar hangi sistemi seçeceğimize karar verdiriyor. Genellikle, seçimi de hastayla birlikte yapıyoruz.

Daha fazla bilgi için: www.forteuroloji.com

Prodüksiyon: www.siimple.net

Önerilen