• 9 yıl önce
Afganistan dağlarında uzun süre aradan sonra izine rastlanan kar parsları turizmcileri umutlandırdı. Doğada 3 bin 500 ila 7 bin tane yaşayan kedigillerden gelen kar parslarının en yoğun yaşadığı bölge Çin olarak bilinirken, son sayımlara göre Afganistan’da sayıları epey azalmıştı. Wakhan bölgesinde 100’e yakın kar parsının bulunmasıyla bölgede soyu tükenmekte olan kar parslarının yeniden çoğaldığı anlaşıldı.

Kar parsları 2009 yılından beri tüm dünyada koruma altında… Kar parslarının yaşam alanlarının korunması için çalışan hayvan dernekleri 2002 yılında Afganistan genelinde av yasağı getirilmesine ön ayak oldular.

Ulusal Çevre Koruma Derneği Müdürü Mostapha Zaher, açıklamalarda bulundu:

“Aslında yurt genelinde kaçak avlanma yapıldığına dair elimize bilgiler ulaşıyor. Neden; bazen fakirlik, bazense spor amaçlı, ama çoğu zaman kar parsları yüksek fiyatlara satılıyor.”

Ortalama bir kar parsı 27–54 kilogram ağırlığa ve yaklaşık 1,5 metre uzunluğa sahip… Kar parsının kuyruğu ise 91 cm uzunluğuyla oldukça görkemlidir. Açık gri renkteki kalın postu kar parsına kayalık dağlarda iyi bir kamuflaj sağlar.

Simah isimli öğrenci konuyla ilgili şu sözleri sarf etti:

“Vahşi Hayatı Koruma Derneği av yasağını getirdiğinden beri vahşi hayvanların sayısında bir artış yaşandı, bu durum Wakhan’a gelen turist sayısını da olumlu yönde etkiledi.”

Afganlar başta olmak üzere dünyadan bölgeye akın eden bir çok bilim insanı, Sarkand Vadisinde yer alan kampta aylardır nöbet tutuyor, kameralarla kar parslarının izini sürüyor. GPS sistemleriyle dört parsı yakın takibe alan araştırmacılar, leoparların 5000’e yakın fotoğrafını çektiler.

Bölgedeki turizm patlaması ise en fakirden zengine insanların içini umutla doldurdu. Kar parsı ulusal parkın en çok ilgi çeken hayvanı...

Category

🗞
Haberler

Önerilen