Ameliyatlarda Çıkan Yabancı Cisimler Sergileniyor

  • 7 yıl önce
Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Kliniği’nde ameliyatlarda çıkarılan iğne, madeni para gibi yabancı cisimler farkındalık sağlamak amacıyla sergileniyor.

Çocuk, yetişkin her insanın farkına varmadan yuttuğu, kulağına ya da soluk borusuna kaçan yabancı maddeler Kulak, Burun, Boğaz Klinik Şefi Dr. Ata Gürzumar tarafından bir araya getirilerek yaklaşık 20 yıldır Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak, Burun, Boğaz Kliniği’nde sergileniyor. Dr. Gürzumar’ın 95 yılında emekli olması ile birlikte yeni cisimlerin eklenmediği sergi, ayrıca hastaneye tedavi olmak veya refakatçi olarak gelen kişiler için de farkındalık oluşturuyor.

“İyi tarafı da burada yatan hastalarımızın bir bakıma farkındalıklarını arttırmış oluyoruz”

Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Murad Mutlu, serginin yaklaşık 20 senelik olduğunu belirterek, “Dış Kapı SSK’nın 1990’lardaki Klinik Şefi Ata Gürzumar Hoca tarafından meydana getirilmiş ve o günden beri kliniğimizde sergileniyor. Şu anda hala birçok yabancı cisim geliyor fakat bunu yenilemiyoruz, eski kalan parçaları sergilemeye devam ediyoruz. 1985’lerden başlamış yaklaşık 25-30 senelik bir sergi. Servisimize gelen giden refakatçiler olsun hastalarımız olsun çok ilgi gösteriyorlar, bu konuda bizden bilgi alıyorlar. Aslında bunun iyi tarafı da burada yatan hastalarımızın bir bakıma farkındalıklarını arttırmış oluyoruz ve çocuklarına gerekli olan dikkati vermelerini sağlamış oluyoruz. Bunun hayati bir önemi olduğunu şu örnekle de yapabiliriz: Bu sabah internet sitesinde kabak çekirdeği yüzünden hayatı mahvoldu diye bir haber geçmiş. Sanırım Mersin’de 3 yaşında bir çocuk oyun oynarken kabak çekirdeği yemeye çalışıyor, çekirdek boğazına kaçıyor, anneannesi çıkartmaya çalışırken daha kötü oluyor ve beyin ölümü gerçekleşmiş sanırım. Dolayısıyla bu önemli bir olay, özellikle soluk yoluna kaçması, çünkü çocukların soluk yolu dar olduğu için ve yutma koordinasyonları büyükler kadar net olmadığı için dikkat etmekte yarar var” ifadelerini kullandı.

“Eğer bir böcekse dış kulak yolundaki, biz bunun canlılığını öldürebilmek için fikse ediyoruz” diyen Doç. Dr. Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alkol veya, anestezik maddelerle öldürüp ondan sonra çıkartıyoruz ama böcek dışında bir maddeyse eğer arkasına geçebilecek gibiyse kürek dediğimiz aletlerle onu öne doğru çekiyoruz ya da lavajla veya aspirasyonla bunu çıkartabiliyoruz. Burundaki yabancı cisimlerde genellikle poliklinik şartlarında bize gelmekte, bir kısmını anne baba fark etmiyor. fark etmediği takdirde burunda kötü kokulu bir akıntı, burun akıntısı, bazen burun kanamaları, burun tıkanıklığı yapabiliyor. Bunlar da poliklinik şartlarla geldiği takdirde biz aspirasyonla öne doğru çekerek ya da arkasına dolaşıp öne doğru çekerek çıkartabiliyoruz. Anne, babanın burunda yabancı cisim fark ettiği zaman evde yapabileceği tek şey: diğer burun kanadına iyice basarak sümkürmesini sağlamak ve çıkarabilmesini temin etmek. Eğer böyle olmuyorsa, hiç dokunmayıp direk Kulak, Burun, Boğaz Uzmanına gelsinler. Çünkü cismi arkaya doğru ittirirlerse geniz bölgesinden aşağı kaçabilir ve çocuk ani bir refleksle bunu yutabilir, soluk borusuna kaçarak problem oluşturabilir. Bu yüzden de burundaki yabancı cisimlerde en baştaki, müdahale sonrasında eğer olamıyorsa hemen Kulak, Burun, Boğaz Uzmanına gelmek lazım.”

“Yaşlı hastalarda takma dişlerin yutulması da bizim gördüğümüz yemek borusu yabancı cisimlerinden”

Yemek borusuna kaçan yabancı cisimlerin, çocuklarda genellikle madeni paralar olduğunu kaydeden Doç. Dr. Mutlu, “Erişkinlerde de genellikle balık kılçıkları, dil kökünde ve bademcik içerisinde daha fazla oluyor. Onun dışında çok yaşlı hastalarda takma dişlerin yutulması da bizim gördüğümüz yemek borusu yabancı cisimlerdendir. Hızlı çiğneme yapan, çiğnemeden yutan erişkin hastalarda da kemikli tavuk gibi, kemikli et gibi maddelerin yemek borusuna kaçtığı ve hastalara sıkıntı oluşturduğunu da görüyoruz. Bunları da yine genel anestezi altında endoskopi dediğimiz aletlerle çok rahatlıkla yemek borusundan bu parçaları çıkarabiliyoruz. Onun için bunlarda da en kısa zamanda hastaneye gelmekte yarar var” açıklamasını yaptı.

============================

Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:


Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi


Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri





Türkiye Gazetesi Haber Akışı

Category

🗞
News

Önerilen