• 7 yıl önce
- Sıcak demir ustası Abdurrahman Nezor'un atölyesinden çalışmalar - Abdurrahman Nezor ile röportajDemire şekil vermekle geçen bir ömür - Zonguldak 'ta dedesinden miras kalan sıcak demircilik mesleğini azalan ilgiye rağmen sürdürmeye devam eden Abdurrahman Nezor, yarım asrı aşkın süredir şekil verdiği demiri atölyesinde ilk günkü heyecanla işlemeye devam ediyor - Sıcak demir ustası Nezor: - "Önceden sabah 7'den gece 10'a kadar çalışıyorduk. Yine de iş yetiştiremiyorduk ama şimdi ayda bir kişi uğramıyor"ZONGULDAK (AA) - GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak 'ta yaşayan 65 yaşındaki sıcak demir ustası Abdurrahman Nezor, 51 yıldır sürdürdüğü dede mesleğini azalan ilgiye rağmen yaşatmaya çalışıyor.Asma Mahallesi'nde ikamet eden 3 çocuk, 3 torun sahibi 65 yaşındaki Nezor, 14 yaşındayken babasının yanında demire ateşle ve tokmakla şekil vermeyi öğrenerek, dedesinden miras kalan mesleği sürdürmeye karar verdi.Yarım asırı aşkın süredir tokmak sallayan Nezor, özellikle kentin simgesi haline gelen kömürün gün ışığına çıkmasını sağlayan madenciler için yaptığı kazma, kürek, balta gibi aletlerle üretime katkıda bulundu.Mesleğinden emekli olmasına rağmen özveriyle çalışmaya devam eden demir ustası, gelişen teknolojiyle mesleği sürdürecek yeni nesillerin yetişmemesinin üzüntüsünü yaşıyor. - "Bu meslekte çırak yetişmiyor"Nezor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 yaşında mesleğe çırak olarak başladığını ve üç kuşaktır sıcak demire şekil verdiklerini söyledi.

Mesleği yapan kişi sayısının her geçen gün azaldığını anlatan Nezor, şöyle devam etti:"Şu anda iş yok. Meslek bitmiş durumda. Eskiden Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) kazmalarını, baltalarını tamir ediyorduk, yenisini yapıyorduk. Şu an TTK'da da öyle bir şey kalmadı. Piyasada da iş yok. Artık arkadaşlarımızın, komşularımızın zaruri ihtiyaçlarını görüyoruz. Geçmişte iş ortamı çok iyiydi. Çocuklarımı bu meslek sayesinde okuttum. Arkadaşlarımızın işi olunca onları yapıyorum. Başka bir faaliyet yok. Bu duruma üzülüyorum. Bu meslekte çırak yetişmiyor. Meslek zor olduğu için yapmak istemiyorlar. Artık bizden sonra da son, bu mesleği yapan olmaz." - "Madencilere yaptığımız kazmayla, baltayla o işçiler çalıştılar"Nezor, orak, tahra gibi ürünlerin yanı sıra uzun yıllar özel ocaklara balta, keser, kürek yapıp onardığını dile getirerek, "Madencilerin işlerini yaptım. İşçiler kendi bünyesinde yapılan işlerden memnun kalmıyordu.Gelip özel olarak bize yaptırıyorlardı. Bizden daha memnun kalıyorlardı. Yıllarca madencilere yaptığımız kazmayla, baltayla o işçiler çalıştılar. Onlar da bizler de ekmek paramızı kazandık. Ne mutlu ki bizler de katkıda bulunabildik onlara." diye konuştu.
Sıcak demirin işlemesinin kolay olmadığını belirten Nezor, bu işin soğuk demire benzemediğini, bilek gücü istediğini anlattı.Bir kişinin tek başına bu işi yapamayacağını aktaran Nezor, "İki kişi olmak şart. Bir kişi ocaktan çıkarır, diğeri tesviye eder. Kardeşimle çalışıyordum. İşler olmadığından dolayı bıraktı. Önceden sabah 7'den gece 10'a kadar çalışıyorduk. Yine de iş yetiştiremiyorduk ama şimdi ayda bir kişi uğramıyor. Ben de yalnız başıma 15 - 20 günde bir iş gelirse balta, kazma tamir ediyorum." dedi.
Nezor, gençlerin kahvehanelerde zaman geçirmek yerine üretime katılmaları gerektiğini vurgulayarak, demircilik mesleğini öğrenmek isteyen gençlere her zaman kapısının açık olduğunu sözlerine ekledi.

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/demire-sekil-vermekle-gecen-bir-omur-zonguldak-467744.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen