• 7 yıl önce
"Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi" tarihi yolculuğa çıkarıyor - KARS - "Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi"nden detay - Sonsuzluk yolu - Balmumu heykelleri - Müzedeki eserlerden detaylar - Ziyaretçilerin müzeyi gezmesi - Kars Müze Müdürü Necmettin Alp'in konuşması - İstanbul'dan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesine gelen Leman Banu Orbay'ın konuşması - Ziyaretçilerden Osman Nuri Özpekel'ın konuşması"Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi" tarihi yolculuğa çıkarıyor - Kars 'ta, Osmanlı Devleti'nce doğu sınırlarının korunması için yapılan, Osmanlı - Rus Savaşı'nda bir tabur askerin şehit olması nedeniyle literatüre "Kanlı Tabya" olarak geçen "Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi" ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor - Müze Müdürü Alp: - "Doğu Ekspresi yoluyla Kars 'a müthiş turist sirkülasyonu var. Arkeoloji müzesine 6 ayda gelen ziyaretçi sayısına bir ayda ulaşıyoruz. Son bir ayda müzemizi gezen ziyaretçi sayısı 5 bin 970 kişi" - İstanbul'dan gelen Orbay: - "Müzede hem tarih hakkında bilgi alıyorsunuz hem de o günleri hissettiğiniz için tüyleriniz diken diken oluyor"KARS (AA) - CÜNEYT ÇELİK - Kars 'ta, Osmanlı Devleti'nce doğu sınırlarının korunması için yapılan, Osmanlı - Rus Savaşı'nda bir tabur askerin şehit olması nedeniyle literatüre "Kanlı Tabya" olarak geçen Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor.Osmanlı Devleti'nce 18. yüzyılın başlarında doğu sınırlarının korunması için inşa edilen ve 1828 - 1829 Osmanlı - Rus Savaşı sırasında 5 Temmuz 1828 tarihinde, Rus General Paskeviç komutasındaki 5 tugaydan oluşan 14 bin kişilik Rus kuvvetlerinin 70 top ve 20 bin mermilik mühimmatla gece baskını yaptığı "Büyük Tabya"da 500 asker şehit edildi.Tabyaları düşürüp Kars Kalesi'ni ele geçiren Rusların da 4 bin kayıp verdiği saldırı sonrası yerli ve yabancı kayıtlara "Kanlı Tabya" olarak geçen tarihi tabya, yaklaşık bir ay önce "Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi" olarak düzenlenip ziyarete açıldı.Türkiye'deki üç interaktif müze arasında yer alan "Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi", Sarıkamış Harekatı'nın canlandırılması, donan askerlerin buğulu camdan gösterilmesi ziyaretçilerini duygulandırıyor.Ziyaretçilerine tarihte yolculuk yaptıran balmumu heykellerin yanı sıra müze girişindeki aynalar vasıtasıyla şehit askerlerin sonsuza kadar anılması amacıyla çarıkları üzerine konulan ışıklarla görsel oluşturulan müzeyi son bir ayda 5 bin 970 kişi ziyaret etti. Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars 'a ikinci müzeyi kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Türk tarihini ilgilendiren olayları interaktif olarak müzede sergilediklerini anlatan Alp, "Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi 1828'den, 1855 Kars Zaferi, 1877 - 78 Osmanlı - Rus Savaşı, Kurtuluş Savaşı, 1. Dünya Savaşı'nda geçen olayları sembolize etmek üzere interaktif özellikli bir müze. Müzemizde, bin 200 metrekarelik kapalı alandaki 8 ana salonda, 1828'den 1923'teki Cumhuriyet'in ilanına kadar yakın tarihimizi ilgilendiren olayları interaktif olarak sergiliyoruz." diye konuştu.
Alp, müzenin Türkiye'de interaktif özelliği taşıyan üç müzeden biri olduğunu vurgulayarak, "Karşılıklı etkileşim olarak nitelendirdiğimiz bu tür müzeler Çanakkale ve Edirne'nin yanı sıra sadece Kars 'ta var." dedi.
- " Kars 'a müthiş bir turist sirkülasyonu var"Müzenin resmi olarak açılmasıyla çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladıklarını ifade eden Alp, şu bilgileri paylaştı:"Müzemize çok yoğun ilgi var. Kars Valisi Rahmi Doğan'ın Kars 'taki kültür varlıkları ve turizme yönelik yaptırdığı çalışmaların semeresi alınmaya başlandı. Doğu Ekspresi yoluyla Kars 'a müthiş turist sirkülasyonu var. Arkeoloji müzesine 6 ayda gelen ziyaretçi sayısına bir ayda ulaşıyoruz. Son bir ayda müzemizi gezen ziyaretçi sayısı 5 bin 970 kişi. Aynı rakamlar arkeoloji müzemiz, Ani Örenyeri için geçerli. Bir önceki yılda 6 - 7 ayda ulaşamadığımız ziyaretçi sayılarına bu sene şimdiden ulaştık. Bu sirkülasyon devam ederse yıllık ziyaretçi sayımız her müze için 30 - 40 bini geçecek." - "Tüyleriniz diken diken oluyor"İstanbul'dan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesine gelen Leman Banu Orbay da ilk defa geldiği Kars 'ı çok beğendiğini söyleyerek, " Kars 'a gezmeye geldim, bu müzeden çok etkilendim. Burası, Osmanlı ve Kurtuluş Savaşı döneminde yaşananları insana hissettiriyor. Müzede hem tarih hakkında bilgi alıyorsunuz hem de o günleri hissettiğiniz için tüyleriniz diken diken oluyor. Burayı herkesin görmesini tavsiye ediyorum." dedi.
Ziyaretçilerden Osman Nuri Özpekel de müzeyi gezerken çok duygulandığını anlatarak, "Bu müzeyi gezince kemiklerim bir kez daha sızladı." ifadesini kullandı.

http://beyazgazete.com/video/webtv/yasam-11/kafkas-cephesi-harp-tarihi-muzesi-tarihi-yolculuga-cikariyor-kars-501879.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen