• 7 yıl önce
- Tekstil atölyesinde çalışan işçilerden detay - Firmada çalışan Yusuf Aktaş ile röportaj - Kesimhaneden detay - Depodan detay - İşletme Müdürü Mustafa Akün ile röportaj - Muş 'ta devlet desteği ile büyütülerek modernize edilen tekstil fabrikası, dünyaca ünlü markalar için ürettiği spor giyim ürünlerini 40 ülkeye ihraç ediyor - Fabrikanın işletme müdürü Akün: - "Ayda 300 bin üretimimiz var. Bu sayı ürünün zorluk derecesine göre artıp azalabiliyor" - İşçilerden Aktaş: - "Burası uluslararası kalitede bir fabrika. Artık memleketimizden göç etmek zorunda kalmıyoruz"MUŞ (AA) - İBRAHİM YALDIZ - Muş 'ta devlet desteği ile büyütülerek modernize edilen tekstil fabrikası, dünyaca ünlü markalar için ürettiği spor giyim ürünlerini birçok ülkeye gönderiyor.Barco Tekstil Firması, Hürriyet Mahallesi'nde bulunan 8 bin metrekare alan üzerinde kurulu tekstil fabrikasını, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteği ile 2009 yılında büyüterek modernize etti.Kesimhane, örme, dokuma, dijital baskı, lazer baskı, ütü, paketleme, aksesuar birimlerinden oluşan ve 500 kişinin çalıştığı fabrikada, spor giyim ürünlerinin yanı sıra deniz şortu, mayo grupları ve iç çamaşırlar da üretiliyor.Buradaki ürünler Avrupa başta olmak üzere, ABD ve Güney Amerika ülkeleri ile Hindistan ve Çin'e ihraç ediliyor.Fabrikanın işletme müdürü Mustafa Akün, AA muhabirine, dünyaca ünlü 50 marka için üretim yaptıklarını ve bunları 40 ülkeye gönderdiklerini söyledi.

Yaklaşık 9 yıl önce aldıkları devlet desteği, DAKA ve İŞ - KUR iş birliği ile fabrikayı büyüttüklerini anlatan Akün, şöyle devam etti:"Önceden burada 185 kişi çalışıyordu. Şimdi 13 bantta 500 çalışan ile üretim yapıyoruz. Tabii bunu yapmamızda en büyük etken devlet katkısı. DAKA ile proje çalışmamız ve İŞ - KUR'un personel desteği çok önemli katkılar sundu. Şimdi bir fason atölyesinden çok, ürünün başlangıç aşamasından bitiş ve teslim aşamasına kadar bütün süreçlerde bulunuyoruz." - "Ayda 300 bin üretimimiz var"Akün, yurt dışından yoğun şekilde sipariş aldıklarını, bunun gurur verici olduğunu dile getirdi.Küçük de olsa ihracata katkı sağladıkları için mutlu olduklarını anlatan Akün, "Devletimizin sağladığı teşvik ve hibe desteklerinden de faydalandık. Şimdi ayda 300 bin üretimimiz var. Bu sayı ürünün zorluk derecesine göre artıp azalabiliyor." dedi.
Akün, kentte işsizlik oranının yüksek olduğunu bu kapsamda önemli bir istihdam sağladıklarını dile getirdi.Bu istihdamın göçü önlediği gibi tersine göçe de katkısı olduğunu vurgulayan Akün, şunları kaydetti:"İnsanlar burada iş imkanı gördüğünde başka şehirlere gitmeyecek ve ailesini de buradan götürmeyecek. Halihazırda tersine göç ile şirketimizde çalışan personelimiz de var. Zamanında Bursa İzmir ve İstanbul'da tekstil atölyelerinde çalışmış arkadaşlarımız memleketlerine geri dönmüşler. Biz de onlara bir iş kapısı oluşturuyoruz."İşçilerden Yusuf Aktaş ise daha önce İstanbul'da tekstil atölyesinde usta olarak çalıştığını anlattı.Böyle bir fabrikanın Muş 'ta bulunmasının sevindirici olduğunu ifade eden Aktaş, "Burası uluslararası kalitede bir fabrika. Artık memleketimizden göç etmek zorunda kalmıyoruz." diye konuştu.


http://beyazgazete.com/video/webtv/ekonomi-2/mus-tan-40-ulkeye-spor-giyim-ihracati-509901.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen