• 6 yıl önce
Dünya MS günü kapsamında Türkiye MS Derneği tarafından gerçekleştirilen etkinlikte MS’nin Türkiye’deki son durumu, tedavi ve teşhisi detaylarıyla ele alındı. Türkiye MS Derneği Başkanı, Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Tütüncü; MS’in son yıllarda arttığını söyleyerek, “Türkiye’de yaklaşık 50 bin MS’li hastanın olduğunu biliyoruz” dedi.

NetGazete YouTube Kanalına Abone Olmak İçin


Multipl Skleroz, ya da halk arasında bilinen kısa adıyla MS’e farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye MS Derneği tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, MS’nin teşhisi, uygulanan yeni tedavi yöntemleri uzmanlar tarafından ayrıntılı bir şekilde ele alındı. MS hastalarının ve MS hastası yakınlarının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye MS Derneği Başkanı Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Tütüncü, Türkiye MS Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Serkan Demir ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem Toğrol yaptıkları sunumlar ile MS hastalığı hakkında merak edilenleri cevapladı.

Merkezi sinir sistemini etkileyerek hastanın yaşam kalitesini son derece düşüren bir nadir hastalık olan MS’in son yıllarda görülme sıklığının oldukça arttığı ifade eden Türkiye MS Derneği Başkanı Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Tütüncü, Türkiye’de 50 bin civarında MS hastası olduğuna dikkat çekti.

“Genetik yatkınlıklar ve çevresel faktörler MS’i arttırdı”
MS hastalığı nadir bir hastalık olduğunu ve son yıllarda MS’in arttığını ifade eden Türkiye MS Derneği Başkanı Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Tütüncü, “MS Derneği ilk kurulduğunda hem doktorlar hem de hastalar açısından MS’e farkındalığı arttırmak hedefleniyordu. Günümüzde ki amacımız ise hastaların farkındalığını arttırmak ve hastaları birlikte bir araya toplayarak güç oluşturmaktır. MS hastalığı nadir bir hastalıktır. Ancak son yıllarda genetik yatkınlıklar ve çevresel faktörlerden kaynaklı MS’in sıklığı arttı. Türkiye’de tam sayı bilinmemekle birlikte yaklaşık 50 bin MS’li hastanın olduğunu biliyoruz. Bu durum aileleriyle birlikte çok büyük bir rakama hitap ediyor. Bizim derneğimizde bu hastalara fizik tedavi, psikoterapi, doktora ulaşma konusunda yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bununla birlikte onlara moral aşılamak için çeşitli etkinliklerimiz, psikoterapilerimiz ve fizik tedavilerimiz var. Aynı zamanda yogo ve nefes egzersizleri kurslarımız var. Hastaların taleplerine göre kurslarımızı dönem dönem tekrarlıyoruz. Tüm bunlarla birlikte uzmanlar, hasta yakınları ve hastalar ile birlikte ayda bir MS toplantıları yapıyoruz” dedi.

“Konserler verip hastalara umut oluyoruz”
MS hastası Mehmethan Kurtuluş ise MS farkındalığı için birçok etkinliğe katılarak tecrübelerini MS’lilerle paylaştığını söyledi. Teknik Ressam ve aynı zamanda rap sanatçısı olan Kurtuluş, doktoru Serkan Demirle birlikte MS’e farkındalığı arttırmak amacıyla yazmış oldukları rap şarkıyla birçok kitleye ulaştıkları kaydetti. Kurtuluş, “ Bu tarz etkinliklere katılarak bir nebze olsun farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. MS için bir klip çektik. Klipimizde olan herkes MS’li . Bu alanda çok destek aldık. MS ile ilgili farkındalığı klipimizde oluşturduğumuzu düşünüyorum. Bu tarz etkinliklerde konser verip hastalara umut olmayı istiyoruz” ifadelerinde bulundu.
MS in sosyal hayatına etkilerinden de bahseden Kurtuluş, “MS’nin 48. ayındayım. Hastalık kendini bende konuşma tutukluğu şeklinde gösterdi. MS’ in sosyal hayatımızda da etkileri ve bir takım kısıtlamaları var. MS’in sıcak, stres ve sigaradan uzak durulaması konusunda belli başlı koyduğu yasaklar var. Mesela ben çok yorulduğum zaman hastalığın benimle birlikte olduğunu hatırlıyorum. Bu nedenle yorulmamam gerekiyor. Bununla birlikte sıcak ortamda hemen halsizleşiyorum. Ancak bunlara dikkat edildiği sürece hastalık iyiye seyrediyor. Sonuçta MS’li olsun olmasın kimse yarını bilmiyor. MS hastalarına günü yaşamalarını öneriyorum” şeklinde konuştu.

NetGazete Resmi Web Sitesi


NetGazete Sosyal Medya Adresleri





NetGazete Haber Yayın Akışı

Category

🗞
Haberler

Önerilen