• 6 yıl önce
- Yaban atlarından görüntüler, - Kadir Dova ile röportaj - Yörükler tarafından yıllar önce Bursa 'nın Karacabey ilçesine getirildiği ve doğaya salındığı bilinen Orta Asya kökenli atlar, yaşamlarını Karacabey Longozu'nda (su basar ormanı) yabani olarak sürdürüyor - Sürüler halinde longoz içindeki sulak alanlarda dolaşan atlar, ürkeklikleriyle dikkati çekerken geniş arazide kartpostalları andıran görüntüler oluşturuyorBURSA (AA) - UĞUR ULU - Konar göçer Yörükler tarafından Bursa 'nın Karacabey ilçesine getirilip doğaya salındığı bilinen, bir asırdır yaşamlarını Karacabey Longozu'nda (su basar ormanı) yabani olarak sürdüren Orta Asya kökenli atların bölgede doğayla uyumları, birlikte hareket etmeleri dikkati çekiyor.İzmir'den 100 yılı aşkın bir süre önce Orta Asya kökenli Türk atlarıyla birlikte Karacabey ilçesi Bayramdere Mahallesi'ne göç eden bazı Yörük aileleri, burada yerleşik hayata geçtikten sonra zaman içinde ihtiyaç kalmadığı düşüncesiyle bu atların bir kısmını sattı.Longoz yakınlarındaki Bayramdere Mahallesi'nde yaşayan Ramazan Dova ise dedeleri tarafından getirilen atları satmayarak, Karacabey Longozu'na saldı.Doğaya salındıktan sonra Karacabey Longozu ve Dalyan Gölü havzasına uyum sağlayan atlar, burada yaz kış sürüler halinde yaşamaya başladı.
Aradan geçen zamanda üreyerek sayıları artan atlar, kendi içlerinde gruplara ayrılarak longozun çeşitli bölgelerine dağıldı.Her gruba bir aygırın liderlik ettiği atlar, Karacabey Longozu'nun eşsiz doğasıyla uyumlu bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor. Sürüler halinde longoz içindeki sulak alanlarda dolaşan atlar, kartpostalları andıran görüntüler oluşturuyor.Göl etrafında yeni doğan taylarla bir araya gelen atlar otlarken, aygırları ise çevreden gelebilecek tehlikelere karşı grupların güvenliğini sağlıyor.Son derece ürkek olmaları nedeniyle yanlarına yaklaşılması mümkün olmayan yaban atları, herhangi bir tehlike sezdiklerinde dört nala koşarak ormanın derinliklerine karışıyor.Karacabey'de yaşayan Kadir Dova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atların dedesi tarafından 100 yılı aşkın süre önce İzmir'den göçtükleri dönemde getirildiğini belirterek, atların babası Ramazan Doğa tarafından doğaya salındığını anımsattı.Göçer olarak yaşayanlarca geçmişte binek hayvanı olarak kullanılan bu atların su basar ormanlarında doğayla bütünleşik yaşam sürdüğünü anlatan Dova, "Bu atlar, Orta Asya'dan beri var olan hayvanlardır. Türklere ait olan, safkan Türk atlarıdır. Daha sonra göçerlik olayı kalkınca bir çok kişi atını sattı. Biz satmadık, dedemden olanlar burada yaşamaya devam ediyor. Ormanda tamamen kendi doğal ortamlarında yaşıyorlar." dedi.
Dova, özellikle fotoğraf tutkunlarının nesillerini Karacabey longozunda devam ettiren, yabani yaşam süren atlar için geldiğini belirterek, "Yakınlaşmak mümkün değil. O yüzden fotoğraflamak için bazen bir yerde saatlerce beklemek gerekiyor. Siz onların yanına gidemiyorsunuz, onlar sizin yakınıza gelecek ve fotoğraf çekebileceksiniz." diye konuştu.


http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/karacabey-longozu-nun-asirlik-misafirleri-bursa-566570.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen