• 7 yıl önce
- Çolak çiftinin dükkanda çalışmalarından detaylar - Engin Çolak ile röportaj - Birgül Çolak ile röportajEkmek teknelerini 15 yıldır birlikte yürütüyorlar - Zonguldak 'ın Devrek ilçesinde ağaç kesme motoru tamiri, bakımı ve onarımı yapan Engin Çolak, iş yaşamını 15 yıldır eşi Birgül Çolak ile sürdürüyorZONGULDAK (AA) - Zonguldak 'ın Devrek ilçesinde yaşayan Engin ve Birgül Çolak çifti, ağaç kesme motoru tamiri, bakımı ve onarımı yaptıkları dükkanlarında hem hayatı, hem de iş yaşamını paylaşıyor.İlçede bulunan dükkanında 30 yıldır ağaç kesme motoru tamiri, bakımı ve onarım ustalığı yapan 47 yaşındaki Engin Çolak, kendisini görmek için dükkana gelen eşinden işlerin yoğunluğu nedeniyle yardım istedi.Eşinin işe olan yatkınlığını fark eden ve "Birlikte çalışalım" teklifinde bulunan Engin Çolak, 15 yıldır her sabah eşiyle birlikte açtığı dükkanında ekmek parası kazanmaya çalışıyor.Engin Çolak, ağaç kesme motoru tamiri, bakımı ve onarımı yaparken, en büyük destekçisi olduğunu belirtiği eşi ise zincir bileme, motor ile parçalarını yıkama ve temizlemenin yanı sıra muhasebe işlerini gerçekleştirip müşterilerle ilgilenerek hayat arkadaşının yükünü hafifletmek için çabalıyor. - "Eşim dükkana gide gele işi öğrendi"Engin Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dükkanının bereketi için sabahın erken saatlerinde eşiyle birlikte dükkanını açtığını söyledi.

En büyük destekçisinin eşi olduğunu anlatan Çolak, "Dükkanı sabah birlikte açıyoruz, akşam da kapatıp birlikte çıkıyoruz. Ben müşterinin işiyle uğraşırken eşim de müşteriyle ilgileniyor, çayını kahvesini ikram ediyor. Onun sayesinde dükkan hiçbir zaman kapalı kalmıyor. Bir şeye gereksinim duyduğumda o alıp geliyor. Eşim benim dükkandaki kolum kanadım, her şeyim. Beraber çalışıp, beraber kazanıp, beraber yiyoruz." diye konuştu.
Çolak, dükkan sayesinde geçimlerini sağladıklarını ve kızlarını okuttuklarını belirterek, şöyle devam etti:"Geçmişte çırak, kalfa yetiştirme vardı. Şimdi o işler bitti, öyle bir şansımız kalmadı. Eşim dükkana gide gele işi öğrendi. Eşime, 'Beraber çalışalım.' dedim. O şekilde hanımı yanıma aldım ve 15 yıldır birlikte çalışıyoruz. Bizi görenler genelde olumlu tepkiler veriyor. 'Ne güzel, keşke herkes böyle olabilse.' diyorlar. Değişik tepkiler verenler de oluyor. Sonuçta tamir işi olduğundan bir kadının yaptığını görüp şaşıranlar da oluyor. Hesap, kitap, muhasebe işi de hanımımda. Ben sadece programlanmış robot gibi sabah gelirim, önüme motor gelir, onu yaparım, parasına bile karışmam. Motorları söktüğüm zaman parçaları toplarken yıkamak lazım. Ben diğer işimi yaparken o yıkama işini yapıyor. O, parçaları yıkadıkça ben toplamaya başlarım. Eşim tezgah üstündeki anahtarları ve parçaları cinsi cinsine, adedi adedine ayarlamaları yapar, ondan sonra ben diğer işime başlarım."Bir dükkanda düzenin çok önemli olduğunu vurgulayan Çolak, ustaların zamanının çoğunun tezgahın üzerinde takımları aramakla geçtiğini, eşinin sayesinde dükkanın her zaman temiz ve düzenli olduğunu sözlerine ekledi. - "Birlikten kuvvet doğar"Birgül Çolak da başlangıçta eşini görmek için geldiği dükkanda daha sonra eşinin önerisiyle çalışmaya başladığını dile getirerek, "Evde duramıyorum, sıkılıyorum, alıştım buraya. Bir kadının ekonomik özgürlüğü olmalı, eşine yardım etmeli. Birlikten kuvvet doğar. Her kadın çalışsın, eşine yardım etsin. Burada çalışmayı seviyorum, yaptığım iş alıştıktan sonra zor değil." diye konuştu.
Kendisini görenlerin şaşırdığını kaydeden Çolak, "Erkek işinde ne işi var?' diyenler oluyor. Ben alıştım artık. Tanıdık müşteriler, 'Abla sen burada dur, bir yere gitme.' diyenler de oluyor. Eşim önceleri dükkanda fazla durmuyordu. Dükkanı kapatıp gidiyordu. Şimdi benim sayemde dükkanda duruyor, dükkana bağlandı." ifadelerini kullandı.

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/15-yildir-ekmek-teknelerini-birlikte-yurutuyorlar-zonguldak-577436.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen