• 7 yıl önce


: - Erdemli Halk Eğitim Merkezi arıcılık kursu hocası Zeynep Mavi Yıldız arı bakımı ve yetiştiriciliği konusunda kursiyerlere eğitim veriyor - Kovandan çıkartılan bal peteğindeki arılardan görüntü - Bakımı yapılan kovanlardaki peteklerin gösterilmesi - Kurs hocası bayanın ders anlatması - Hüsametli Köyü Muhtarı Fahri Eser’in konuşması - Sandal ağacının gösterilmesi - Arıcılığa merak saran Yörük kadını Havva Arslan ile yapılan röportaj - Cennet İbil adlı kadın ile yapılan röportaj - Sandal ağacı çiçeğinden elde edilen ve karakovanda üretilen balın yenilmesi görüntüsü - Arılıktan genel görüntü - Mersin 'in Erdemli ilçesine bağlı, Toros Dağları eteklerinde yer alan Hüsametli Mahallesi'nde arı yetiştiriciliği alanında mesleki kurs gören 11 köylü kadın, burada edindikleri teorik bilgileri uygulamaya başladı - Arıcılık yapan kadınlardan Havva Arslan: - "Yıllarca Toroslar'ın zirvesinde koyun keçi otlattım. Halimizden memnunuz ancak bizim de bir mesleğimiz olsun istedik ve bu işe atıldık"MERSİN (AA) - DERVİŞ ÇÖMEZ - Mersin 'in Erdemli ilçesine bağlı, Toros Dağları eteklerinde yer alan Hüsametli Mahallesi'nde arı yetiştiriciliği alanında kurs gören 11 köylü kadın, gelecek günlerde kendi arılarıyla bal üretip satarak aile ekonomisine katkıda bulunmaya hazırlanıyor.Erdemli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü bünyesinde meslek edindirme usta öğreticisi olan Zeynep Yıldız Mavi, sandal ağaçlarının yoğun olarak bulunması nedeniyle çok sayıda arıcının bahar aylarında kovanlarını getirdiği 850 metre rakıma sahip Hüsametli köyünde meslek edindirme kursu için çalışma başlattı.Kursa başvuruların başlamasının ardından kadınların da bölgelerindeki arıcılık faaliyetlerinden geri kalmamalarını isteyen Mavi, ikna ettiği 11 kadının da kursa katılmasını sağladı.Kadınlar, mayıs ayından bu yana gördükleri teorik eğitimi tamamlayarak uygulama aşamasına geçti.Zeynep Yıldız Mavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toroslar'ın eteklerinde yaşayan Yörük kadınlarının kurs açılması teklifine "’Bizim de mesleğimiz olsun" diyerek olumlu yaklaştıklarını söyledi.

Kadınların ev işleri ve hayvan bakımından arta kalan zamanlarında arıcılık kursuna katılmalarının takdir edilecek bir davranış olduğunu vurgulayan Mavi, "Açtığımız arıcılık kursuna köyden 37 kişi müracaat etti. Bunların 11 tanesi kadınlardan oluştu. Kursu açtığımızda köylerindeki sandal ağacının çiçeğinden elde edilen balın çok şifalı olduğunu öğrendiklerinde kadınlarımız ayrı bir heyecana kapıldı." dedi.
Mavi, kadınların teorik eğitimlerde çok hevesli olduklarını gösterdiklerini, uygulama aşamasında da yeteneklerini ortaya koyduklarını vurgulayarak, kursiyer kadınların gelecek günlerde kendi arılarıyla bal üretip satarak aile ekonomisine katkıda bulunmak için çeşitli girişimlerde bulunacaklarını bildirdi. - "Bizim de bir mesleğimiz olsun istedik"Kursiyerlerden Havva Arslan da köyde arıcılık kursunun açıldığını duyduğundaki sevinci anlatamayacağını belirterek, hemen kursa katıldığını ve mesleği öğrenmeye çalıştığını söyledi.

Arı yetiştiriciliğinin evde çocuk yetiştirmek kadar önemli olduğuna dikkati çeken Arslan, şunları söyledi:"Yıllarca Toroslar'ın zirvesinde koyun keçi otlattım. Halimizden memnunuz ancak bizim de bir mesleğimiz olsun istedik ve bu işe atıldık. Erkeklerin yanında kadınların da bu mesleği yapabileceğini görmek benim azmimi artırdı. İlk bal üretimini de sandal ağacından alacak olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Tüm kadınların arıcılık kurslarına katılarak, bal üretmenin zevkini de tatmalarını isterim."Ayşe Keskin, bal üretecek seviyeye geldiği için mutlu olduğunu belirterek, en kısa sürede üretici olmak için gerekli girişimlerde bulunduğunu kaydetti.
Cennet İbil de teorik eğitimler sırasında aldığı bilgileri uygulamada en iyi şekilde kullandıklarının altını çizerek, "En fazla heyecan duyduğum an uygulama bölümümüzdü. Arıların cızıldaması sanki kulağıma türkü söylüyormuş gibi geliyor. Böylesi güzel ve yararlı sandal balından herkesin faydalanmasını istiyorum." dedi.
İbil, gerekli destekleri almak için ilgi yerlere başvuruda bulunacağını ve en kısa sürede mesleğini yapmaya başlamayı istediğini sözlerine ekledi.Hüsametli Mahalesi Muhtarı Faruk Eser, köylerinin sandal ağacı açısından zengin bir bölge olduğunu vurgulayarak, bu avantajı üretime de yansıtmak istediklerini dile getirdi.Açılan arıcılık kursuna kadınların da ilgi göstermesinin sevindirici olduğunu vurgulayan Eser, "Artık Yörük kadınlarının elinde eğitimini aldıkları arıcılık mesleği olacak. Bu yönden de çok sevinçliyiz." diye konuştu.


http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/toros-daglari-nin-kadin-aricilari-bal-mesaisine-hazir-mersin-584258.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen