• 6 yıl önce
Ağrı Dağı'nın "huş" ormanı - IĞDIR - Küçük Ağrı Dağı'ndan genel görüntü - Detaylar - Havadan görüntüler - Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün'ün konuşması - DetaylarAğrı Dağı'nın "huş" ormanı - Türkiye'nin kurak alanlarından olan Ağrı Dağı'nın doğusundaki Küçük Ağrı Dağı'ndaki ormanlık alan dikkati çekiyor - Iğdır Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün: - "Kayıtlarımıza göre yaklaşık 161 hektara yakın doğal orman görünüyor. Burada huş ağırlıklı, titrek kavak, meşe, ardıç ve buna benzer türler mevcut" - Yöre sakinlerinden Coşkun Oluz: - "Dağların eteklerinde böylesine güzel bir yeşil alan olunca hayran kalmamak elde değil"IĞDIR (AA) - HÜSEYİN YILDIZ - Türkiye'nin doğu sınırında bulunan ve ülkenin kurak alanlarından olan Ağrı Dağı eteklerindeki "huş" ağacı ağırlıklı ormanlık alan bölgeye renk katıyor.İran - Türkiye sınır hattının sıfır noktasında bulunan ve 3 bin 925 metre yüksekliğe sahip olan Küçük Ağrı Dağı'nda huş ve kavak ağaçlarından oluşan orman bulunuyor.Dağın 2 bin metresinden başlayan ve kuzey yamacını kaplayan yeşil alan bir yandan görenlerin ilgi odağı olurken diğer taraftan yaban hayatına ev sahipliği yapıyor.Yüksekliği nedeniyle "Türkiye'nin çatısı" olarak nitelendirilen, yurdun en kurak alanlarından olması sebebiyle çölleşmeye yatkın olan Büyük Ağrı Dağı'nın doğusundaki Küçük Ağrı Dağı'ndaki ormanlık alan, bulunduğu konumu ve yüksekliği itibarıyla bölge için büyük önem taşıyor. Iğdır Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Küçük Ağrı Dağı'nda bulunan ormanların Iğdır için önemli bir zenginlik olduğunu söyledi.

Ormanlık alanın oldukça geniş bir arazi üzerine yayıldığını belirten Tazegün, "Kayıtlarımıza göre yaklaşık 161 hektara yakın doğal orman görünüyor. Buraya huş ormanı diyoruz. Burada huş ağırlıklı, titrek kavak, meşe, ardıç ve buna benzer türler mevcut." dedi.
Dağın kuzey yamacını kaplayan ormanların bölgenin adeta "akciğeri" olduğunu aktaran Tazegün, "Huş ağacı, yüksek rakımlarda, doğal olarak yetişiyor. Bu türe öncül ağaç da diyoruz. Bir alana önce titrek kavak, huş gelir, belli bir dönem sonra oraya değişik diğer tür ağaçların tohumları kanatlılar tarafından getiriliyor. Hayvan ve insan baskısı olmadığı zaman burada doğal şekilde orman oluşabiliyor." diye konuştu.
- "Değişik yaban hayatı topluluğu var"Ormanlık alanın insan hayatı için sunduğu birçok faydanın yanı sıra yaban hayvanları için de yuva görevi gördüğünün altını çizen Tazegün, şunları söyledi:"Dağların kuzey yamacı genellikle çok önemli, özellikle kurak mıntıkalar için. Ağrı Dağı biraz daha fazla yağış alıyor, o nemden faydalandığı için orada bir doğal orman oluşmuş. Değişik yaban hayatı topluluğu var. Orman olmayan bir bölgede tek bir orman olunca ister istemez yaban hayatı oraya sığınıyor. Ormanlar hem kışın hem de yazın bu anlamda çok önemli." - "Çok ilgi çekici bir yer"Yöre sakinlerinden Coşkun Oluz ise ormanlık alanın Iğdır 'a zenginlik kattığını ifade ederek, şöyle konuştu:"Büyük Ağrı Dağı ile Küçük Ağrı Dağı bu bölge için oldukça büyük zenginlik. Bir de bu dağların eteklerinde böylesine güzel bir yeşil alan olunca hayran kalmamak elde değil. Ulaşım için biraz yürümek gerekiyor ama yürüdükten sonra görülmeye değer manzaralarla karşılaşıyorsunuz. Bu alanın mutlaka görülmesi gerekiyor."

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/agri-dagi-nin-hus-ormani-igdir-585233.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen