• 7 yıl önce
"Kutsal emanetler"in tablolarını yapıyor - BİLECİK - Sergiden detaylar - Eserlerden detaylar - Hülya Taşer ile röportaj - Güvenç Taşer ile röportaj - Eserlerle ilgili detaylar "Kutsal emanetler"in tablolarını yapıyor - Topkapı Sarayı'ndaki kutsal emanetlerin orijinal boyutlarında tablolarını yapan kaligrafi sanatçısı Güvenç Taşer'in eserleri ilgi görüyor - Kaligrafi sanatçısı Güvenç Taşer: - ''Kaligrafinin Türkçe karşılığı güzel yazı. Madem Türk'üz, milliyetçiyiz, özümüze sahip çıkacağız. Özümüze sahip çıkmanın yolu dilimize sahip olmaktan geçiyor. Dilimize sahip çıkma noktasında bu işin bence adlandırılan ismi güzel yazı olması lazım" - "İnsanlar bunu en basit şekliyle tabaklara isim yazmak, davetiyelerin arkasına isim yazmak olarak görüyorlar ama bizim işimiz her şeyi kapsıyor''BİLECİK (AA) - Türk süsleme sanatlarını kullanarak Topkapı Sarayı'ndaki kutsal emanetlerin orijinal boyutlarında tablolarını yapan kaligrafi (güzel yazı) sanatçısı Güvenç Taşer'in eserleri ilgi görüyor.Hazreti Muhammed'in mektupları, kılıcı, yayı, Sakal - ı Şerif'i ve mahfazaları gibi kutsal emanetleri tamamen el işçiliğiyle tablolara aktaran sanatçı, bu kapsamdaki sergisini Türkiye'de ilk kez Bilecik 'in Söğüt ilçesinde düzenlenen "737. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri" kapsamında Hamidiye Külliyesi'nde açtığı "Yazı Sanatı Sergisi"nde sanatseverlerle buluşturdu.Taşer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletme mezunu olduğunu, muhasebecilik yaptığı dönemde, 20 yıl önce gezdiği el sanatları sergisinden etkilenerek "yazı sanatı"na merak sardığını hatırlattı.Hobi olarak başladığı yazı sanatını, o günden bu yana devam ettirdiğini anlatan Taşer, eşi Hülya Taşer'in Türk süsleme sanatlarıyla uğraştığını, birlikte yaptıkları çalışmalarda özgün, orijinal tasarımlar ortaya çıkarmaya çalıştıklarını vurguladı.Taşer, bir eseri 10 gün ila 4 ay arasında tamamladıklarını belirterek, ''Mümkün olduğu kadar çağı takip etmeye çalışıyoruz. Esinlendiğimiz çalışmalar var ama yapmış olduğumuz çalışmalarımızın tamamının tasarımı kendimize ait." diye konuştu.
Yazı sanatıyla tanışmasından itibaren bu işi yaptığını dile getiren Taşer, şöyle devam etti:"Kocaeli'nde fuara gelen bir yazı sanatçısının 15 - 20 saniyelik görüntüleriyle karşılaştım. Onun akabinde yıllar süren bir yolculuk başladı.
Beni buralara getiren tek şey kalem oldu. Nasıl yapılır? Bu kalemle neler yapılır? Nasıl icra edilir? Öğreticisi var mıdır? Türkiye'de örnekleri var mıdır? Hiçbir şey bilmeden başladık, bir vakitten sonra yazı sanatı beni kendi içine doğru çekmeye başladı.
Gönül ve göze hitap etmeye çalışıyoruz. Dedim ki; artık idealistliğimi, hedeflerimi bu yönde belirlemeye çalışacağım." - "Özümüze sahip çıkacağız"Taşer, yazı sanatının Türkiye'de kaligrafi olarak adlandırıldığına işaret etti.Bu sanatın ''kaligrafi'' olarak tanımlanması taraftarı olmadığını vurgulayan Taşer, ''Kaligrafinin Türkçe karşılığı güzel yazı. Madem Türk'üz, milliyetçiyiz, özümüze sahip çıkacağız. Özümüze sahip çıkmanın yolu dilimize sahip olmaktan geçiyor. Dilimize sahip çıkma noktasında bu işin bence adlandırılan ismi güzel yazı olması lazım. İnsanlar bunu en basit şekliyle tabaklara isim yazmak, davetiyelerin arkasına isim yazmak olarak görüyorlar ama bizim işimiz her şeyi kapsıyor.'' değerlendirmesinde bulundu. - Devlet büyüklerine hediye ediliyorEserlerinin büyük çoğunluğunun Topkapı Sarayı'ndaki ''mukaddes emanetler''in orijinal boyutta tablolarından oluştuğunu belirten Taşer, yaptıkları eserlerin özellikle devlet büyüklerine hediye edildiğini ifade etti.
Taşer, Osmanlı padişahlarının giydiği ve üzerine ayetlerin işlendiği "Cennet Bahçesi" ve "Tılsımlı Gömlek" isimli tablolarının, Kocaeli'nin Kartepe Belediyesi aracılığıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edildiğini belirterek, 737. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'nde de TBMM Başkanı Binali Yıldırım'a Hz. Muhammed'in kılıcının bulunduğu tablonun takdim edildiğini anlattı. - ''Türkiye'de ilk sergiyi Söğüt'te açtık''Hülya Taşer de eşinin eserlerin yüzde 95'nin Topkapı Sarayı'ndaki "mukaddes emanetler"in bire bir ölçülerindeki tablolarından oluştuğunu belirtti.
Eserler arasında, Hazreti Muhammed'in mektupları, kılıcı, yayı, Sakal - ı Şerif'i ve mahfazaları gibi kutsal emanetlerin bulunduğunu anlatan Taşer, ''Bunun dışında kendi tasarımımız olan diğer tablolarımız mevcut. Eserlerimiz Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor. Benzer eserler yapılmış ama bu çapta biz görmedik. Bu sergi ilk defa Söğüt'te gün yüzüne çıktı. Türkiye'de de bu çapta bir sergi ilk defa yapılmış oldu.'' ifadelerini kullandı.

http://beyazgazete.com/video/webtv/yasam-11/kutsal-emanetler-in-tablolarini-yapiyor-bilecik-596931.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen