• 7 yıl önce
"Toplu arı ölümleri” üreticileri endişelendirdi - BİNGÖL - Kovanların önünde ölü arılar - Vatandaşın avucunda ölü arılar - Kovanlardan detaylar - Uzmanların inceleme yapması - Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın'ın konuşması - Bal üreticisi Nusret Çağlayan'ın konuşması - Bal üreticisi Alaattin Bucuka'nın konuşması Bingöl 'de "toplu arı ölümleri” üreticileri endişelendirdi - Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın:"Ciddi bir soruna benziyor, ama laboratuvar sonuçları çıktığında daha da belli olacak. Kovanların gücünün çok zayıf olduğu, ölüm oranlarının normal hudutlarının üzerine çıktığını görmekteyiz" - Bal üreticisi Nusret Çağlayan:"Daha önce birçok arı ölümleri gördük, zehirlenmeden, yavru çürüklüğünden ölen arıları gördük. O hastalıkların tedavisi çok basitti. 2 aydır bütün imkanlarımıza rağmen bu hastalığa çare bulamadık"BİNGÖL (AA) - Bingöl 'de son günlerde yaşanan toplu arı ölümleri, kışa hazırlık yapan üreticileri endişelendirdi.Kentte arıcılık yapan bal üreticileri, kovanlarda toplu ölümlerin görülmesi üzerine durumu Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliğine bildirdi. Bunun üzerine çeşitli üniversitelerin uzmanlarından oluşan bir heyet inceleme yapmak üzere kente davet edildi. - Uzmanlar arı kayıplarını incelediToplu kayıplar üzerine Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Yeninar, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Aziz Gül, Türkiye Arıcılar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kazım Doğan, Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Münire Turhan ve Buket Arıcı ile Araştırma Görevlisi Sıraç Yavuz'dan oluşan heyet, toplu arı ölümlerini yerinde inceledi.Heyet adına açıklama yapan Prof. Dr. Levent Aydın, sadece Bingöl 'de değil, Türkiye genelinde arılarda azalma görüldüğünü söyledi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliğinin isteği üzerine çeşitli üniversitelerden uzmanlarla bölgede inceleme yaptıklarını bildiren Aydın, arı sayılarının azalmasını takip etmek ve numune almak için geldiklerini belirtti.
Aydın, "Ciddi bir soruna benziyor, ama laboratuvar sonuçları çıktığında daha da belli olacak. Kovanların gücünün çok zayıf olduğu, ölüm oranlarının normal hudutlarının üzerine çıktığını görmekteyiz. Hem numunelerimizi alacağız hem de döndüğümüzde çalışmamızı bir rapor halinde hem Türkiye hem de Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliğine sunacağız." ifadelerini kullandı. - "Hastalığa çare bulamadık"Yaz aylarını Bingöl yaylalarında geçiren ve kışlatmak için arılarını Muğla'ya götürmeye hazırlanan üretici Nusret Çağlayan (57) da 45 yıllık arıcılık hayatında ilk defa böyle bir durumla karşılaştığını, ölümlerin ardından arı kolonilerinde önemli azalma görüldüğünü kaydetti.
Durumu yetkililere bildirdiklerini ve çözüm beklediklerini anlatan Çağlayan, "Arılar durduğu yerde kendi kendine bitiyor. Daha önce birçok arı ölümleri gördük, zehirlenmeden, yavru çürüklüğünden ölen arıları gördük. O hastalıkların tedavisi çok basitti. 2 aydır bütün imkanlarımıza rağmen bu hastalığa çare bulamadık." dedi.
Çağlayan, babadan kalma arıcılığı sürmeye devam edeceğini ifade ederek, harmanında bulunan 700 kovandan 250'sinin boşaldığını aktardı.Bal üreticisi Alaattin Bucuka da sezonun iyi geçmesine rağmen arıların randıman vermediğini söyledi.

Bucuka, "Bu yıl gerçekten görülmemiş bir afet var. Genelde sene güzel geçti. Arılar randıman vermedi, meyve, sebze randıman vermedi. 130 kovanımdan şu anda 50 - 60 kovanlık arı kalmış. Arı, bu sene çok büyük bir kayıp verdi. 50 yıldır bu mesleği yapıyoruz, böyle bir felaketle karşılaşmadık." diye konuştu.


http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/toplu-ari-olumleri-ureticileri-endiselendirdi-bingol-601542.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen