• 6 yıl önce
- Pekmez yapımından görüntü - Pekmez yapımı ile uğraşan Veysel Yoğruş'un açıklaması - Pekmez yapılan alandan görüntü - Pekmez yapımı ile uğraşan işçilerden görüntü - Detay - Siirt 'in Şirvan ilçesinin Ormanbağı köyünde üzümün ezilerek çıkarılan suyunun kaynatılması ile hazırlanan ve yörede İskambo pekmezi olarak da bilinen üzüm pekmezi için köylüler hummalı bir şekilde çalışıyor - Köyde, 1 ay boyunca günün her saati yapılan pekmezden yılda 600 bin lira gelir sağlanıyor - Veysel Yoğruş: - "Yüzde 100 doğal pekmez yapıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde Ormanbağı köyündeki gibi pekmez yapamazlar"SİİRT (AA) - ALİ TEPE - Siirt 'in Şirvan ilçesinin Ormanbağı köyünde üzümün ezilerek çıkarılan suyunun kaynatılması ile hazırlanan ve yörede İskambo pekmezi olarak da bilinen pekmezin sofralarda yer alması için köylüler tarafından kazanlarda yapılmaya başlandı.Şirvan ilçesine bağlı Ormanbağı köyünde üzümün ezilerek çıkarılan suyunun kaynatılması ile hazırlanan ve yörede İskambo pekmezi olarak da bilinen üzüm pekmezi için köylüler hummalı bir şekilde çalışıyor.Bağlardan toplanan üzümler, pekmezin yapıldığı alana getirilerek suyu çıkarılana kadar eziliyor. Tandırdaki büyük kazanlarda 1 saat kıvamına geldikten sonra hazır hale gelen pekmez, kokusu ve iştah kabartan görüntüsü ile ilgi görüyor.Köyde, 1 ay boyunca günün her saati yapılan, köylülerin en büyük uğraşı olan pekmezden yılda 600 bin lira gelir sağlanıyor.Özel hazırlanmış tandırların üzerine konulan büyük kazanlarda pişirilen ve sabah kahvaltıdan önce tüketilen, damakta eşsiz tat bırakan lezzeti ve uzun süre tok, vücudu sıcak tutması ve enerji vermesiyle kentin vazgeçilmez lezzetlerinin başında geliyor.Köylülerden Veysel Yoğruş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzümleri bağdan toplayıp pekmez yapılan yere istiflediklerini, suyunu çıkarmak için üzümleri çuvallara doldurduklarını ve ezdiklerini belirterek, daha sonra kazanlarda kaynattıklarını söyledi.

Kazanların başında bir saat boyunca pekmezi kontrol ettiklerini kaydeden Yoğruş, "Piştiğini anladıktan sonra kazandaki pekmezi tandırdan kaldırıp soğutmaya alıyoruz. Pişirme işlemi gece 03.00 gibi bitiyor. Sabah 06.00'da aynı işlemlere tekrar başlıyoruz. Bu işlemleri 1 ay boyunca sürdürüyoruz." dedi.
- Yılda 30 ton pekmez üretiliyorÜzümün rekoltesine göre yıllık 30 tona kadar pekmez ürettiklerini kaydeden Yoğruş, köy geneli üretim bu şekilde olunca pekmezden köye yaklaşık 600 bin lira gelir sağlandığını bildirdi.Pekmezi tamamen doğal ortamda hiçbir katkı maddesi katmadan yaptıklarını dile getiren Yoğruş, "Yüzde 100 doğal pekmez yapıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde Ormanbağı pekmezi gibi pekmez yapamazlar." dedi.
- Mayası odun külüPekmezin mayasını odun külünden yaptıklarını anlatan Yoğruş, şöyle devam etti:"Dağdan topladığımız odunları temiz ortamda yakıp kül haline getiriyoruz. Bu külü bir yıl boyunca muhafaza ediyoruz. Sene sonu pekmezimizi yaptığımız zaman ilk ezilen üzüm suyu ile külü bir kazanda karıştırıyoruz. O kül pekmezin kirini suyundan arındırıyor. Kül sayesinde üzüm suyu temizlenmiş oluyor. Gönlümüz razı olsun, hiçbir kir kalmasın diye arındırdığımız pekmez suyunu bir süre bidonlarda bekletiyoruz. Tamamen temiz saf üzüm suyu haline gelince kaynatmak için kazanlara boşaltıyoruz ve pişirip pekmez yapıyoruz."Abdullah Akbaba da pekmez yapımında görevinin üzüm suyunu kirinden arındırmak olduğunu belirterek, "Yaklaşık bir ay boyunca gece gündüz bu işle meşgul oluyorum. Amacımız vatandaşların taze pekmez tüketmesi." diye konuştu.
Arafat Akbaba ise pekmez yapımı için gün boyunca üzüm ezme işlemi ile uğraştığını dile getirdi.

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/kazanlar-iskambo-pekmezi-icin-kayniyor-siirt-604168.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen