• 6 yıl önce
- İsa Kart'ın iş yerinden detay - Ürünlerden detay - Kart'ın konuşmasıTaşlara 62 yıldır hayat veriyor - Hatay 'ın Defne ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki taş oyma ustası İsa Kart, 10 yaşında öğrendiği mesleğini halen sürdürürken, yaptığı ürünlerle hem geçimini sağlıyor hem de kentin tanıtımına katkı sunuyor - Kente özgü serpantin taşından el işçiliğiyle yaptığı motifleri ve çeşitli figürleri tezgahında satışa sunan Kart: - "Sağlığım el verdiği güne kadar mesleğini sürdürmek istiyorum. Bu taşa dokunmadığın gün uyamam ve hasta olurum. Tekrar hayata gelsem yine bu işi yapardım"HATAY (AA) - KÜBRA KARTAL - Hatay 'ın Defne ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki taş oyma ustası İsa Kart, 10 yaşında öğrendiği mesleğini halen sürdürürken, kente özgü motifleri ve çeşitli figürleri el işçiliğiyle üzerine işlediği taşları satarak hem geçimini sağlıyor hem de şehrin tanıtımına katkı sunuyor.Mesleğini, henüz 10 yaşlarındayken mahallelerindeki bir ustanın yanında öğrenmeye başlayan Kart, severek yaptığı işini 62 yıldır aynı heyecanla sürdürüyor. Hatay 'ın turistik mekanlarından Harbiye Şelaleleri'ndeki iş yerinde serpantin olarak bilinen çeşitli boyutlardaki taşları işleyen Kart, kente özgü motiflere ve çeşitli figürlere dönüştürdüğü taşları tezgahında satışa sunuyor.Hiçbir makine kullanmadan çivi, bıçak, çekiç ve törpü gibi aletlerle taşlara şekil veren Kart, mesleğini son nefesine kadar sürdürmeyi hedefliyor.Ailesini yıllardır bu şekilde geçindiren Kart, küçük yaşlarda kendi isteğiyle yanında çıraklık yaptığı ustasından öğrendikleriyle bugünlere geldiğini ifade etti.
- "Eserlerimi bilek gücüyle yapıyorum"Ustasının hayatını kaybetmesiyle kendi iş yerini kurduğunu söyleyen Kart, figürlerini Hatay 'a özgü serpantin taşı üzerine işlediğini anlatarak, şöyle konuştu:"Bu taş bizim buralarda 'uğur taşı' olarak da bilinir. Çocukluktan beri severek yaptığım işimde dağlardan getirdiğim taşların üzerine başta Hatay 'ı anlatan motifler olmak üzere çeşitli figürler yapıyorum. Hiçbirinde makine kullanmam. Çivi, bıçak, çekiç ve törpü gibi aletlerle bilek gücüyle eserlerimi yapıyorum. Görenler yaptıklarımı beğeniyor. Hatay 'ı anlatması için kentin tarihi eserlerinin figürlerini, müzede sergilenen bazı heykellerin minyatürünü, kentin barış ve kardeşlik şehri olduğunu anlatan simgeleri taşa işliyorum. Ayrıca çeşitli hayvan figürleri ve ünlülerin resimlerini taşa çiziyorum."Kart, hediyelik eşya olarak sattığı ürünlerin fiyatlarının 5 ile 50 lira arasında değiştiğini aktararak, ürünlerin kimisini birkaç saatte kimisini ise günler süren çalışma sonucu tamamladığını kaydetti.
- "Taşlara hayat vermek çok güzel"Mesleğini ilerlemiş yaşına rağmen sürdürmenin mutluluğunu yaşadığını aktaran Kart, "Mesleğimi gerçekten seviyorum. Taşlara hayat vermek çok güzel bir duygu. Sağlığım el verdiği güne kadar mesleğimi sürdürmek istiyorum. Bu taşa dokunmadığım gün uyamam ve hasta olurum. Tekrar hayata gelsem yine bu işi yapardım." diye konuştu.


http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/62-yildir-taslara-hayat-veriyor-hatay-611727.html

Category

🗞
Haberler