• 7 yıl önce
Şanlıurfa
-Ayakkabı tamircileri teknolojiye direniyor
-Ayakkabı ustasından röportaj
-Ayakkabı tamirinin yapılması
-Tamiri yapılan ayakkabılardan detaylar
-Genel detay ve görüntüler

( ŞANLIURFA - ÖZEL)- Ayakkabı tamircileri teknolojiye direniyor- Artık çırak bile yetişmiyor"- Müşterilerin tamir için sıraya girdiği ayakkabı tamircileri yol gözlüyor ŞANLIURFA

- Dünyada gelişen teknoloji ile fabrikaların seri üretime geçmesi, ayakkabı tamirciliğini unutturdu. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hızla artan fabrikasyon ürünleri, insanların yeni ürüne sevk ediyor. Çağa yenik düşen mesleklerden olan ayakkabıcı tamirciliği de gün geçtikçe kaybolmaya yüz tutuyor. Şanlıurfa’da 30 yıla aşkındır ayakkabı tamirciliği mesleğini sürdüren 49 yaşındaki Mehmet Kırınk, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ayakkabı tamirciliği mesleğinin teknolojinin gölgesinde kaldığını belirtti.
Kırınk, "Ayakkabı tamirciliği mesleğinde artık çırak bile yetişmiyor ve yavaş yavaş ayakkabı tamirciliği mesleği kayboluyor" dedi.
“Eskiden müşteriler sıraya giriyordu, şimdi ise biz sıraya giriyoruz” Ayakkabı tamirciliği mesleğinin kendisine babadan geldiğini aktaran esnaf Mehmet Kırınk, "Ayakkabıcılar çarşısında 30 yıllık esnafım. Benim babam 60 yıl bu çarşıda ayakkabı tamirciliği yaptı. Vatandaşlar ayakkabılarını tamir için getiriyorlar. Ayakkabıların temizliğini, onarımını yapıyoruz. Burada ikinci el ayakkabıları satıyoruz. Ayakkabı fiyatları 20 liradan başlayıp, 100 liraya kadar çıkıyor. Biz ayakkabıcılar çarşısında sabah saat 07.00'de dükkanlarımızı besmeleyle açıyoruz. Ayakkabılarımızı kalıba alırız, sonra ilacı süreriz, daha sonra da ayakkabının tabanını takarız. Ayakkabı makineleriyle ayakkabı dikeriz. Biz rızkımızın peşindeyiz. Gelen müşterilerimizi ağırlarız. Ayakkabıcılar çarşısı, 30 yıl önce müşteriler burada sıraya giriyordu. Şimdi ise biz sıraya girip müşterilerimizi bekliyoruz. Birer müşteri gelmesi için bakıyoruz. Teknoloji ilerledikçe bizim mesleğimizin talebi düşmeye başladı.
Şimdi büyük mağazalar açıldı. Büyük iş yerleri açıldı. Bizim gibi küçük esnaflar, bir, iki müşteriye düştü. Burada müşteri bekliyoruz 3-5 kuruş elimize geçsin diye. Şimdilerde büyük Alışveriş merkezleri açıldı. Kartlarla alışveriş yapılıyor, her şey kredi kartıyla yapılıyor. İşlerimiz, 30 yıla öncesine göre yüzde 60 azaldı. Artık küçük esnaf talep edilmiyor” diye konuştu.
(SÖ-

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/ayakkabicilar-carsisi-ve-ustalar-teknolojiye-direniyor-615976.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen