• 6 yıl önce
SURİYELİLER KONUSUNDA ARAŞTIRMA TEZİNİN KİTAPLAŞMIŞ BİR ÖRNEĞİ
-SURİYELİLER HAKKINDA ARAŞTIRMA YAPAN MERVE ÖĞÜTCÜ RÖPORTAJ

( KÜTAHYA ) KÜTAHYA

- Türkiye'de 3,5 milyonu aşan Suriyeliler ile ilgili Kütahya'da yapılan 'Suriyelilerin Göç Sürecinde Aidiyet Tanımlamalarının İnşası Kütahya Örneği' başlıklı yüksek lisans tezi çalışmasında, Suriyelilerin yüzde 90,7'sinin Kütahya'da yaşamaktan memnun olduğu, yüzde 94,2 'sinin Türk vatandaşlığını istediği ortaya çıktı. Sosyolog Merve Öğütcü, Prof. Dr. Talip Karakaya'nın rehberliğinde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü master tezi olarak, Kütahya'da yaşayan Suriyelilerle ilgili araştırma yaptı. Merve Öğütcü, 2017 verilerine göre Kütahya'da çoğu çocuk olmak üzere toplam 450 kişi yaşadığını, saha çalışmasının 15 Ocak-25 Mart 2018 tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri olan 85 kişiyle gerçekleştiğini söyledi.

Öğütcü, tez çalışmasında şu sonuçların ortaya çıktığını belirtti: "Kütahya ili, ilçeleri ve köylerinde yapılan saha araştırmasında, Suriyelilerin yüzde 44,2'sinin geleceğini Türkiye üzerinden şekillendirdiği, Türkiye'ye olan aidiyet düzeylerinin ise yüzde 74,4 olduğu belirlendi. Suriyelilerin yüzde 90,7 gibi oldukça yüksek oranda Kütahya'da yaşamaktan memnun olduğu, yüzde 94,2 'sinin ise Türk vatandaşlığını istediği sonucuna ulaştık. Kütahya'da yaşayan Suriyelilerin yüzde 94,2'si vatandaşlık istiyor, yüzde 79,1'i Türkçe biliyor, yüzde 72,1'i yerli halk ile kendileri arasında herhangi bir fark görmüyor. Suriyelilerin Kütahya'yı seçme nedenleri arasında coğrafi yakınlık, akraba, arkadaş, güvenlik, evlilik, iş ve diğer sebepler yer alıyor. Yüzde 34,9 ile iş imkanı ise başı çeken sebepler arasında. Diğer bir deyişle Kütahya'da yaşayan Suriyelilerin büyük bir kısmı iş sebebiyle Kütahya'yı seçiyor. İkinci yüksek oranla ise yüzde 24,4 ile evlilik yer alıyor. Araştırmanın evlilik ile ilgili diğer bir ilginç bulgusunda ise, örneklemin yüzde 77,9'unun bölge halkıyla evliliklere olumlu baktığı, yüzde 20,9'unun ise onaylamadığı sonucudur. Söz konusu oranların oluşmasında sosyo-kültürel benzerlikler ve farklılıklar ayrıca karşılıklı güven problemleri yer alıyor" diye konuştu.
Suriyelileri'in Kütahyalılar'a bakış açısını da değerlendiren Öğütçü, "Kütahya sınırları içinde yaşayan örnekleme dahil olan, Suriyelilerin yüzde 72'si Kütahya halkı ile kendileri arasında bir fark görmüyor, yüzde 31'i farkın anadil olduğunu, yüzde 28'i kültürel olarak farklı olduklarını, yüzde 18'i ise davranışların farklı olduğunu belirtiyor. Yüzde 89 gibi oldukça yüksek bir oranla katılımcılar, Kütahya halkının kendilerine karşı davranış ve düşüncelerinin olumlu olduğunu düşünüyor. Yüzde 90'ı gibi oldukça önemli bir oranı, Kütahya'ya göç etmiş olmaktan memnun. Yüzde 47'si neden memnun olduğunu kültürel açıdan, yüzde 22'si ekonomik, yüzde 7'si ise siyasi olarak açıklıyor. Yüzde 44'ünün kendisine yakın hissettiği ülke Türkiye. Katılımcıların, yüzde 40,7'sinin yakın çevresi Türklerden, yüzde 26'sı Suriyelilerden, benzer bir oranla yüzde 27'si hem Türklerden hem Suriyelilerden oluşuyor" ifadelerini kullandı.

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/yuksek-lisans-tezini-kutahya-da-yasayan-suriyeliler-uzerine-hazirladi-620380.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen