• 6 yıl önce
Giresun "katı atık bertaraf tesisi"yle artık daha temiz - Şehrin genel görünümü - Deniz kenarındaki eski şehir çöplüğü - Görele ilçesindeki katı atık tesisi Giresun "katı atık bertaraf tesisi"yle artık daha temiz - Giresun 'da düzenli katı atık bertaraf tesisinin faaliyete geçmesiyle deniz ve dere kenarlarına dökülen çöplerin çevreyi kirletmesinin önüne geçildi - Giresun İli Katı - Sıvı Atık ve İçme Suları Birliği Müdürü Hüseyin Taşkın: - " Giresun kent merkezinin çöpü, Giresun Adası'nın karşısına Aksu Deresiyle denizin birleştiği alana dökülüyordu. Bu da Giresun için kötü bir görüntü oluşturuyordu. Bu olumsuzluğun da önüne geçilmiş oldu"GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Giresun 'da faaliyete geçen düzenli katı atık bertaraf tesisiyle deniz ve derelere dökülen çöpler artık depolanarak çevreyi kirletmiyor.Yaklaşık iki yıldır düzenli depolama yapılan tesise il genelindeki ilçe ve beldeler dahil birçok belediye çöp getiriyor.Treylerler ile taşınan çöpler, tesiste ayrıştırılarak çevreye uygun şekilde depolama yapılıyor. Giresun İli Katı - Sıvı Atık ve İçme Suları Birliği Müdürü Hüseyin Taşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birliğin Giresun İl Özel İdaresi de dahil ildeki 17 belediyeden oluştuğunu söyledi.

Görele ilçesi Çavuşlu beldesindeki düzenli katı atık bertaraf tesisine 17 belediyeden çöp gittiğini aktaran Taşkın, "Daha önce belediyeler deniz, dereler ya da belirlenmiş alanlarda vahşi depolama yapıyorlardı. Giresun merkezde de uzun yıllar boyunca çöp deniz kenarına döküldü. Katı atık bertaraf tesisinin hizmete girmesiyle tüm bu sorunlar ortadan kalktı." dedi.
Taşkın, çevreye dökülen çöplerin doğa ve insan sağlığına zararlarına işaret ederek, "Denize dökülen çöpler de ekosistem için tehlike arz ediyordu. Bu sorunların önüne geçilmiş oldu." ifadesini kullandı.Tesisin hizmete girmesiyle çöplerin vahşi depolama yerine düzenli depolamaya yönlendirildiğini vurgulayan Taşkın, yaklaşık 2 yıldır düzenli depolama yapıldığını kaydetti.
Karadeniz Sahil Yolu güzergahında yer alan şehir çöplüğüne de artık çöp dökülmediğini aktaran Taşkın, " Giresun kent merkezinin çöpü, Giresun Adası'nın karşısına Aksu Deresi'yle denizin birleştiği alana dökülüyordu. Bu da Giresun için kötü bir görüntü oluşturuyordu. Bu olumsuzluğun da önüne geçilmiş oldu." diye konuştu.
- Çöpler geri dönüşüme ayrılıyorHüseyin Taşkın, treylerler ile tesise taşınan çöplerin ayrıştırma deposunun önündeki havuza döküldüğünü belirterek, şöyle devam etti:"Havuzdan bant sistemiyle tambur sisteminin içinden geçerek parçalanıp bantlara yayılıyor. Bantlarda elle ayıklama yapıyoruz. Geri dönüşüme müsait çöpler var. Ekonomik değeri yüksek olan geri dönüşüme kazandırabileceğimiz çöpleri ayıklayıp bunların satışını yapıyoruz. Kalan posayı da düzenli depolama sahamıza döküyoruz. Orada da iş makinesiyle ezip günlük toprak örtüsüyle kapatarak bu işlemleri devamlı sürdürüyoruz."Taşkın, geri dönüşümde çok büyük olmasa da bir miktar kazanç sağlandığını ifade ederek, "Tesisin işletmesini karşılayacak kadar değil. Sadece oradaki amaç çöpün hacmini azaltmak, tesisin ömrünü uzatmak." dedi.
- Arıtılmış sular 2 kilometre hatla denize gidiyorTesiste arıtma sistemi olduğunu söyleyen Taşkın, "Düzenli depolama sahasının dibinde buluşan çöp suyu dengeleme havuzuna gidiyor, burada arıtma uygulanarak arıtmadan çıkan işlenmiş su, ki bu herhangi bir tehlike arz etmiyor, dereden denize kadar 2 kilometrelik hatla denize ulaşılıyor." ifadesini kullandı.Atık suların rutin olarak analizlerinin referans laboratuvarlarda yapıldığını vurgulayan Taşkın, yine tesisin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce haftada 3 gün denetlendiğini sözlerine ekledi.

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/giresun-kati-atik-bertaraf-tesisi-yle-artik-daha-temiz-643780.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen