• 5 yıl önce
- Öğrencilerden detaylar - Öğrencilerin mozaik yapımı görüntüler - Sergilenen mozaik tablolardan detaylar - Resim öğretmeni Kenan Nuraydın ile röportaj - Okul Müdürü Ercan Atasayar ile röportaj - Öğrenciler ile röportaj Hatay mozaikleri öğrencilerin elinde şekilleniyor - Hatay 'da lise öğrencileri, kentteki farklı zamanlardaki kazılarda ortaya çıkarılan mozaik eserlerin benzerlerini yaparak hem mozaik sanatını hem de tarihi değerlerini öğreniyorlar - Okul Müdürü Ercan Atasayar: - Hatay 'daki önemli mozaik eserlerinin benzerlerini öğrencilerimize yaptırıyoruz. Böylelikle gençlerimiz bir yandan el becerileri kazanırken diğer yandan da kentin tarihi değerlerini öğrenmiş oluyor." - Öğrencilerden Yağmur Uya: - ''Öğretmenlerimizin teşvikiyle mozaik öğrenmeye başladık. Bir mozaik eserini, 10 farklı renkteki taşları kullanarak bir yıllık uğraşlar sonucunda tamamladım. Bu eserde 60 bin taş kullanıldı"HATAY (AA) - CEM GENCO - Hatay 'ın Antakya ilçesinde lise öğrencileri, kentteki müzede sergilenen mozaiklerin benzerlerini yaparak, hem mozaik sanatını hem de kentin tarihi mirasını öğreniyor.Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden Hatay Arkeoloji Müzesi'ne ev sahipliği yapan Antakya'daki Şehit Ahmet Benli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, mozaik sanatının yaşatılması ve kentin kültür miraslarının daha fazla bilinmesi için harekete geçti.Okul idaresi ve ilgili öğretmenler, resim bölümü öğrencilerine, Orta ve Antik Çağ ile Helenistik ve Roma dönemlerine ait mozaik eserlerin yapımına ilişkin eğitimler vermeye başladı.
Bir yılı aşkın süredir devam eden derslerde Hatay Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen mozaiklerin benzerleri yaptırılarak, öğrencilerin kentin kültürel ve tarihi miraslarını tanımaları da sağlandı.Şu an her biri mozaik kalfası olan öğrencilerin yaptığı, aralarında 'Neşeli ol hayatını yaşa', 'Okeanos ve Tethys' ve 'Soteria' mozaiklerinin de yer aldığı 50 mozaik eserin benzeri, okulun duvarlarında sergileniyor.Okul Müdürü Ercan Atasayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay 'ın çok önemli tarihi eserlere sahip olduğunu hatırlatarak, tarihi öğretmek ve öğrencilerin sanatla olan bağlarının güçlenmesi amacıyla böyle bir çalışmaya girdiklerini söyledi.

Mozaik çalışmalarına katılan öğrencilerinin kentteki zengin tarihe ilgisinin daha da arttığını söyleyen Atasayar, " Hatay 'daki önemli mozaik eserlerinin benzerlerini öğrencilerimize yaptırıyoruz. Böylelikle gençlerimiz bir yandan el becerileri kazanırken diğer yandan da kentin tarihi değerlerini öğrenmiş oluyor." şeklinde konuştu.
- 230 bin taşla 50 eser üretildi - Resim Öğretmeni Kenan Nuraydın da, öğrencilerinin mozaik derslerine severek gelmelerinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Birlikte uzun uğraşlar sonucu çeşitli mozaik eserler yaptıklarını ifade eden Nuraydın, "Şu ana kadar 230 bin taşla, çeşitli boyutlarda 50 eser yaptık. Hepsi okulumuzun duvarlarında sergileniyor. Bu sayede diğer öğrencilerimiz de kentin tarihi miraslarını öğrenmiş oluyor. " dedi.
Öğrencilerden Yağmur Uya da, Hatay tarihinin en önemli değerlerinden mozaik sanatını öğrendikleri için çok mutlu olduklarını anlattı.Müzede sergilenen eserleri bu sayede daha iyi tanıdıklarını aktaran Uya, ''Öğretmenlerimizin teşvikiyle mozaik öğrenmeye başladık. Bir mozaik eserini, 10 farklı renkteki taşları kullanarak bir yıllık uğraşlar sonucunda tamamladım. Bu eserde 60 bin taş kullanıldı." ifadelerini kullandı.Öğrencilerden Oya Hezer ise mozaik yapma konusunda el becerilerinin çok iyi geliştiğini belirterek, ''Kazılardan ortaya çıkarılan mozaiklerin benzerlerini yaparak kültür mirasımızı öğreniyoruz. 20 bin taş kullanarak eski uygarlıklara ait horoz mozaiği yaptım. Bu ders sayesinde sanata ve tarihe olan ilgim arttı.'' diye konuştu.
Raife Nur ise 25 bin taş kullanarak eski uygarlıklarda yaşayan kadın figürü yaptığını, mozaik dersine ilgiyle katıldığını vurguladı.

http://beyazgazete.com/video/webtv/siyaset-3/hatay-mozaikleri-ogrencilere-ilham-oldu-694556.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen