• 2 yıl önce
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) himayesinde 30 Mart gününde “Make It Safer” sloganıyla düzenlenen 1. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde Siber İstihbarat Analisti Atalay Keleştemur, “Kamu Yönetiminde Bilgi Güvenliği ve Kompartımantasyon İlkesi” başlığı ile konuşmasını gerçekleştirdi.

Siber istihbarat nedir, Alanlarına göre istihbarat toplama yöntemleri nelerdir, Siber istihbaratın kamu güvenliği için rolü ve önemi konularına değinen Keleştemur, şunları söyledi: “İstihbarat, Arapça kökenli bir kelime ve akıl, zeka, malumat, haber, bilgi, havadis, bilgi toplama, haber alma şeklinde tanımlanmaktadır. Batı ise istihbaratı akılcı ve zeka açısından daha müspet yaklaşmışlar ve ‘analiz edilmiş bilgi’ şeklinde ifade etmişler. İstihbarat çarkında istihbarat, tespit aşamasından yayın aşamasına kadar ki süreç olarak tanımlanmıştır.

Siber İstihbarat, hedefin bilgisi ve ini olmaksızın, siber uzaydaki ağlara, bilgisayarlara ve diğer cihazlara hacking vb. teknikler kullanarak sızmak, hassas verilerin toplanarak, istihbarat çarkından geçirilmesi faaliyetidir. Kompatımantasyon İlkesi ise, her personelin işinin gerektirdiğinden başka bilgiye sahip olmaması durumudur. Ana fikri ise; bir görev ya da faaliyetin ayrıntılarını ne kadar az kişi bilirse karşı tarafın eline geçme olasılığının ya da risklerinin o kadar azalacağı, fikridir.

Siber İstihbarat ve Kompatımantasyon İlkesi, Siber uzay üzerinden yapılan her saldırı siber güvenlik öğeleri ile savuşturabilir. Fakat hepimizin istihbarat disiplinine ve istihbarata karşı koyma ilkelerine sahip olmamız gerekiyor.”

VİDEO: 006
BAŞLIK: Siber istihbarat nedir ve Kompartımantasyon İlkesi
KONUŞMACI: Atalay Keleştemur
ETKİNLİK: 1.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 30 Mart 2017, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu- Ankara

Önerilen