• 4 ay önce
Tarım ve gıda en stratejik sektör mü? Devlet gıdada olağanüstü hal mi ilan etmeli? Dünyada gerilimler sürerken Türkiye ne yapmalı? İnceleme haberimizde uzman isimlere sorduk...

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Tarih ve gıda sektörü güçsüz, sağlıklı, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu
00:30mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu,
00:37mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu,
00:44mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu,
00:51mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu, mutluluklu,
00:58Türkiye kendi güvenliğini sağlamalı. Tarım ve gıda da güvenlik için stratejik önemde.
01:04Elbette Türkiye özellikle bulunduğu konum, coğrafi konumu itibariyle iklimsel farklılıkların birlikte yaşandığı çok harika bir coğrafyada yer alıyor.
01:15Ve bu coğrafyaya bakacak olursak, bu coğrafya içerisinde aynı günde bir bakıyorsunuz kıyıda denize girerken insanlar,
01:24diğer tarafta kayak yapılabiliyor. Bu iklimsel değişiklik bizim birçok ürünü yetiştirilmemize imkan sağlıyor aslına bakacak olursanız.
01:33Gıda her zaman bir ihtiyaç olduğu için, yani gıda üretildiği sürece dünya bunun farkında, insanlık bunun farkında olmayabilir.
01:43Ama gıda öyle bir şeydir ki, olduğu zaman bolluğunda bilinmeyen, yokluğunda bulunmayan bir şeydir yani.
01:51O yüzden her zaman dünya buna hazırlıklı olmalı. Her geçen gün dünyada gıdaya olan talep de artıyor.
01:59Özellikle koronavirüs salgını sırasında ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası tarımın önemi daha da anlaşılır hale geldi.
02:05Dünya kıtlık mı yaşayacak soruları gündemdeyken, Türkiye'nin ara buluculuğunda tahıl krizi aşıldı.
02:11Ama tehlike bitti mi? Uzmanlara göre bu sorunun cevabı hayır.
02:15Elbette yaşanan krizler, ülkelerde yaşanan savaşlar, bunların tamamına bakıldığında elbette gıda temini noktasında bazı sıkıntı ve sorunlar gelecekte yaşanabilir.
02:27Ve ihtimsel değişiklik neticesinde de sürdürülebilirlik tehlike altına girebilir ve bunlara yönelik tedbirlerin alınması son derece önemlidir diye düşünüyorum.
02:36Tarım aslında her zaman dediğim gibi stratejik bir alanda ancak tabii kırsal nüfusumuz çok fazlaydı hem dünyada hem Türkiye'de.
02:45Bakın 1980'lere kadar geldiğiniz vakit Türkiye'de nüfusumuz %60'a yakını kırsaldaydı.
02:52Ama şu anda nüfusumuzun sadece reel olarak %20'si ve %15'i 20'si aşağı yukarı kırsalda.
02:59Yani artık üreten sayısı her geçen gün hem dünyada hem ülkemizde azalıyor.
03:05Türkiye tarımda ve gıdada önlemini nasıl almalı?
03:08Tarım ve gıda stratejik bir dönüşüme nasıl uğradı?
03:11Sebep ne?
03:12Önlemler ne olabilir?
03:13Pandemide gıdaya ulaşım sıkıntısı baş gösterince ve gıda tedariğini dünyada yapan insanların da iştahı arttınca bu dönemde daha fazla hikayet ve arzuları
03:24bu ülkeler şunu anladılar.
03:26Sende varsa tarımın zoyar yoksa her zaman sıkıntı çekersin.
03:31O yüzden stratejik önemi altı çizilmiş oldu.
03:34Asıl hep önemliydi ama altı çizilmiş oldu.
03:36Bir defa yerel üretim mutlaka teşvik edilmesi gerekir.
03:39Ve baktığımız zaman tarım ve gıda üretiminin desteklenmesi bu dışa bağımlılığımızın çok hızlı bir şekilde daha da azaltılması anlamına gelir.
03:49Ve yerelde özellikle çiftçilere destek sağlanması, tarımsal üretimin arttırılması ve verimliliğinin arttırılması son derece kıymetli.
03:59Tarım ve gıda stratejik bir sektör haline dönüşürken devlet ne yapmalı?
04:03Çiftçiliğe daha çok önem mi verilmeli?
04:05Biz de elbette çiftçilidir bu sıkıntılı zamanda üretimimizde kalabilmesi, devam edebilmesi, yaşam alanını sevebilmesi, yaşam standarının yükseltilmesi için
04:16elbette hükümetler, AK Parti hükümetleri çok dikkatliler yaptı.
04:20Eğer bunu yapmamış olsanız inanın bana şu anda tarımda bir tane tarlada bir tane karpuz üreten, domates üreten, buğday üreten insan kalmazdı.
04:31Çiftçilere alım desteği nasıl sağlanmalı? İmkanları nasıl düzeltilmeli? Devlet tarımda ve gıdada olağanüstü hal mi ilan etmeli?
04:39Yapmamız gereken yapısal dönüşümler, değişimlerin de olduğunu biliyoruz.
04:43Özellikle arazilerin toplulaştırılması, su kullanımının yaygınlaştırılması, su tasarrufunun sağlanması, suyun iyi yönetilmesi, yurdi maliyetlerinin düşürülmesi, enerji maliyetlerinin düşürülmesi.
04:58Dolayısıyla çiftçinin yaşam alanlarının iyileştirmesi, bakın 22 yıldır fırsalan iş yatırımları yaparak yaşanabilir alanlardan şu anda marka şehirler haline getirmeye, köyler haline getirmeye çalışıyoruz.
05:12Eğer bunu yapmazsanız zaten çiftçi durmuyor, özellikle gençler hiç durmuyor.
05:16Burada tabi olaya şöyle bakmak gerekir, olağanüstü hal derken tabi olağanüstü halin ilan edilmesinin belli şartlarının oluşması gerekir.
05:26Gıda güvenlik krizi gibi veya gıda kıtlığı veya fiyatlarda çok müthiş artışların bir an olması, bu da gıda noktasındaki erişimin, gıdaya erişimin daha doğrusu halkın gıdaya erişimi noktasında sıkıntı ve sorunların çıkabilmesi durumu gibi durumlar oluşturabilir.
05:46Ekonomik ve sosyal istikrarda bu da tehdit edebileceği düşünerek bir olağanüstü hal ilan edilmesi mümkün olabilir.
05:52Tarımda yetişmiş eleman sorunu nasıl aşılacak? Üniversiteler işsiz mi üretiyor? Okullarda eğitim modeli mi değişmeli? Mühendis yerine çiftçi mi yetiştirilmeli?
06:01Şu anda tarımda ortalama yaş 58'lere ulaştı. Devlet bunun farkında, hükümetlerimiz bunun farkında ve o son kalan yeni gelen jenerasyonu orada tutabilmek.
06:14Şehirlerde okumuş, eğitim almış, beyaz yakalı insanları, gençleri özellikle fırsala döndürmek ve orada kalabilirliğini sağlamak, kadınları fırsalta tutabilmenin yollarını aramak gibi ciddi faaliyetleri var.
06:28Mutlaka ülkemizde tarımsal argeye ayrılan payın arttırılması. Bu noktada özellikle üniversitelerimiz, ziraat fakültelerinin ve tarımsal araştırma enstrümanının bu noktada kaynaklarının arttırılarak yaklaşmakta olan bu gıda krizine karşı yeni kuraklığa dayanıklı bölgesel bazda adaptasyon yeteneği çok daha yüksek olan çeşitlerin geliştirilmesi içinde ıslah çalışmalarının,
06:55argeye çalışmalarının daha da desteklenmesi son derece önemli ve kıymetli.
07:01Türkiye tarımda ve gıdada nasıl atılım yapmalı? Olası bir gerilimde, nüfus artışında, enflasyon sıkıntısında önemli hale gelen tarım ve gıdada önlemlerin alınması hayatı önemli. Bundan sonraki süreçte Türkiye ne yapmalı?
07:16Bir defa tarımın her şeyden önce stratejik bir sektör olduğunu kabul etmek durumundayız. Önce tarımın stratejik bir sektör olduğunu kabul ederek sistem oluşturulması, tarımsal üretim konusunda, ziraat konusunda bir sistemin geliştirmesinin gerekliliğini kabul ederek başlamak durumundayız.
07:34Öncelikle her şeye rağmen üretimi artırmalıyız. Üretimi artırabilmek için de çiftçinin gelirlerini artırmalıyız ve girdi maliyetlerini düşürmeliyiz. Bu olmazsa olmaz.
07:45Hatıra veyahut çarı boğazına deriz biz Anadolu'da çiftçi ağzıyla uzun süre üretim olmaz. Çiftçi kar ettirdiği zaman yani çiftçinin yaptığı uğraşı ticari bir alan olarak görmezsek eğer,
08:01yani tamam işte geçiniyorlar diye sadece düşürürsek olmaz. Çiftçinin çok kazanması lazım. Çünkü her şeye rağmen çiftçilik zor bir iştir, yani meşebbetli bir iştir ve bütün dünyada çiftçi gayri sahibi millasılardan diğer grupların aldığı müşterilerini aşağı yukarı alır. Biz bunu Türkiye'de bunu kırmak istiyoruz.
08:31abone ol

Önerilen