• 6 ay önce
Milyonlarca içerik internette telif ödenmeden Google tarafından kullanılıyor. Türkiye de bu emek hırsızlığının önüne geçmek için dijital telif yasasını çıkarmaya çalışıyor. İşte bu yüzden dün Meclis'te dijital mecralar komisyonu toplandı. Google yetkilileri dinlendi. Peki o görüşmeden ne çıktı? Bir yandan da gündem TikTok. Adı skandallarla gündeme gelen TikTok, Türkiye'de yasaklanacak mı? İşte tüm bu soruların cevaplarını Duygu Ayaz Bayram'ın konuğu, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman yanıtladı.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Meltem, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündem dijital telif, dün bunun için önemli bir toplantı gerçekleştirildi ve Dijital Mecralar Komisyonu'nda konuk olarak Google yetkilileri vardı ve özellikle o toplantıda da uzun süren bir toplantıydı ve pek çok konu görüşüldü.
00:21Peki toplantıda neler görüşüldü? Bundan sonra hangi adımlar atılacak? Türkiye'de ne zaman bir dijital telif yasası çıkarılacak? Tüm bunlara konuğum Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman'la konuşacağız. Efendim yayınımıza hoş geldiniz.
00:35Hoş bulduk Duygu Hanım.
00:36Dün çok uzun süren bir toplantı gerçekleştirdiniz ve aslında şunu sormak istiyorum. Google'dan bir yeşil ışık geldi mi?
00:43Bunu söylemek için belki biraz erken ama daha en azından olumlu bir atmosfer oldu ve bir iletişim sağlandı. Bu çok önemliydi, değerliydi. İlk defa Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir anlamda Google geldi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne.
01:03Tarihte bir ilktir ve burada dedi ki biz bu konuyu konuşabiliriz, değerlendirebiliriz ve bu konuyla ilgili fikirlerini dile getirdi. Biz bunu çok önemli, tarihi bir adım yani bizim için küçük ama Türkiye için çok büyük, basın-yayın sektörü için çok büyük bir adım oldu bu.
01:25Ben çok olumlu bir atmosferde geçtiğini söyleyebilirim. Zaten basına açık bölümde sizler de vardınız. Teşekkür ederiz. CNN de geldi, takip etti. Basına kapalı bölümde de yine soru cevaplarda konular en detaylı bir biçimde değerlendirildi, konuşuldu, tartışıldı. Herkes fikirlerini söyledi. Bence çok önemliydi. Tarihi bir adımdı. İlk adımı atmış olduk böylece.
01:48Özellikle yetkililerden telif için masaya oturmaya hazırız mesajı geldi.
01:53Duygu sen de parlamentoyu uzun zamandır takip ediyorsun, biliyorsun. Bu konularda şöyle bir söz vardır. Derler ki gömleğin ilk düğmesini doğru iliklerseniz sonrakiler de doğru iliklenir.
02:07Biz aslında bence ne görüşüldü, ne konuşuldu tabi ki bunlar da çok önemli. Bizatihi bu toplantının varlığı ve tarafların yan yana gelmesi çok çok önemliydi. Tarihi bir adımdı. Doğru bir adım atıldığını, usul bakımından çok önemli bir adım atıldığını söyleyebilirim.
02:25Şimdi biz dinledik Google tarafının diyaloğa açık olduğunu, bu konularda tüm seçenekleri değerlendireceklerini ama bizim hem hükümet olarak hem ülke olarak atmamız gereken bir takım adımlar var.
02:42Bunların başında da 1952 tarihli fikir ve sanat eserleri kanunu yeniden güncellemek, tam da dijital terminolojiyle update etmek, yeniden yapılandırmak.
02:54Bu konuda bizim bir çalışmamız doğrusu yok. Bu konuda biz önce grup başkanımız Abdullah Güler Bey'le bir temas halindeyiz. O bu konuda bir hazırlık yapılması gerektiğinin farkında ve bize gelen tüm taraflar aslında Abdullah Bey'e de gitti ve sorunlarını dile getirdiler.
03:13Onu da sormak istiyorum. Yani bu aşamadan sonra şimdi taraflar dinleniyor ama Türkiye nasıl bir adım atacak? Yani yasa çalışması nereden başlayacak?
03:22Tam onu söyleyecektim. Çok teşekkür ederim. Şimdi Kültür Turizm Bakanlığı'nda dün bakanımız Mehmet Nur Ersoy Bey'le de görüştüm. O da biz hazırız dedi, çalışmalarımızı başlatacağız dedi.
03:34Yine tehlif hakları genel müdürümüzle beraber bu konuları çalışıyoruz, çalıştık ve sonuçta birinci adım haberin bir tehlif konusu yapılması. Daha sonra bunun parlamentoya gelmesi, parlamentonun tabii yüce takdiri.
03:52Biz şimdi desek ki bu kabul edilir kabul edilmez, parlamentonun iradesine saygısızlık yapmış oluruz ama burada şunu dile getirmem lazım. Bir, bu meselenin tarafı olan basın yayın sektörü, başta gazeteciler, televizyoncular olmak üzere.
04:08Çünkü burada bir emek hırsızlığı var ve maalesef bu noktada insanların çalışmaları, emekleri, içerikleri başkaları tarafından alınıyor, kullanılıyor, hiçbir referans sürülmüyor ve hiçbir ücret ödenmiyor. Biz bunun önüne geçilmesini istiyoruz.
04:26Yani emek hırsızlığını engellemek istiyoruz. İki, Google'ın Avrupa ülkelerinde yaptığı bir takım anlaşmalar var. Orada tehlif ücretleri ödeniyor. Biz yine Avrupa Ülke Müktesebatı bağlamında, Türkiye'de de Google'ın Müktesebat bağlamında ücretleri ödemesi noktasında bir yaklaşımımız var.
04:46Üçüncüsü de bence çok önemli. Burada bir ortak akılla, müzakereci, siyaset anlaşma içerisinde tüm tarafları bir araya getirdik, konuşuyoruz, konuşmaya devam ediyoruz ve inşallah yeni yasama döneminde, yani ekimle beraber biz ödevimize çalışmış olacağız, hazırlıklarımızı tamamlamış olacağız.
05:08Ve burada bir tarafta Türkiye Büyük Millet Meclisi, öbür tarafta Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu, öbür tarafta Kültür ve Turizm Bakanlığı, diğer tarafta Google ve diğer tarafta basın yayın emekçileri, basın yayın sektörü olmak üzere böyle bir yuvarlak masada yönetim anlaşma içerisinde meseleyi ele alıp müzakere ediyoruz.
05:30Ve herkesin mutlu olacağı ve kazan kazan stratejisiyle bir hazırlık içerisindeyiz, sürecin içindeyiz.
05:38En çok merak edilen de nasıl bir yaptırım olabileceği? Yani bu dijital telif noktasında bu konuda incelediğiniz dünyada örnekler var mı ya da Türkiye'de nasıl uygulanabilir?
05:48Şimdi bununla ilgili biz meseleye baştan olumsuz yaklaşmıyoruz. Yani yaptırım meselesi değil. Sağ olsun Google tarafı da bence çok şeffaf bir biçimde, çok doğru bir biçimde bu meselede asla bir şey olmayacaklarını, olumsuz bir sütun içinde olmayacaklarını ama öncelikle Türkiye'deki yasal mevzuatın günümüzün şartlarına uygun hale getirilmesini dile getirdiler.
06:14Benim anladığım hani Google biz kesinlikle karşıyız, biz böyle bir ücret ödenmesi noktasında itirazımız var demedi. Google'ın söylediği bu deregülasyon dediğimiz, bu dağıtım nasıl olacak? Diğer taraftan şu anda mevzuattan kaynaklanan problemler var, bunların düzenlenmesi gerekiyor. Öbür taraftan Türkiye'de bu çok yeni bir uygulama olacak.
06:38Dolayısıyla biraz zor ama bence başlangıcı çok pozitif başlayan bir sürecin, bir yolun başındayız.
06:48Süremiz kısaldığı için hemen diğer önemli bir konuya geçmek istiyorum. Malumuz TikTok. Çok tartışılıyor, çok konuşuluyor ve özellikle MHP'nin de meclise gönderdiği kapatılması yönünde de bir kanun teklifi var. Sizin bakışınız nedir? Yani TikTok'la ilgili dijital mecralar komisyonunun atacağı bir adım olacak mı? Özellikle meclis çatısı altında.
07:10Ben bu soruyu çok önemsiyorum Duygu Hanım, çok önemli. Ben tabii kişisel görüşümü de ifade edebilirim ama bizim komisyonumuz gerçekten Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde en çok toplantı yapan ve en çok çalışan komisyonlardan bir tanesi. Plan Bütçe, Adalet Komisyonu, Anayasa Komisyonu gibi gerçekten bizim komisyonumuz.
07:30Bakın bu dönemde, 28. dönemde biz 8. toplantımızı yaptık ki yani bir yılda 8 defa toplanmak gerçekten önemli ve bütün toplantılarda iktidar muhalefet, tüm milletvekilleri TikTok'taki içeriklerle ilgili eleştirilerini, itirazlarını dile getirdiler. Asla benimsemediklerini ifade ettiler.
07:50Son talilde biz komisyonumuz ve hükümetimiz sansüre karşı, yasaklamalara karşı bu anlamda TikTok'un bir anlamda kendisine bir çekidüzen vermek suretiyle bu içeriklerin daha yayınlanmadan önlenmesi konusunda bir takım topluluk kuralları diyoruz Duygu buna. Bu çok önemli.
08:10Yani nasıl ki ülkelerde vatandaşla devlet arasında bir anayasalar var, dijital mecralarda da insanlarla yani kullanıcılarla bu mecra arasında bir sözleşme, bir toplum sözleşmesi tabiri caizse bir anayasa ya da bir topluluk kurallarının yeniden belirlenmesi gerekiyor.
08:32Vatandaşlarımız beni yolda gördüklerinde, bu yayına gelmeden önce de nereye gidiyorsunuz dediler, CNN Türk'te yayınım var dedim, TikTok'u kapatın diyor. Yani bu bir ulusal güvenlik meselesi haline gelmiş durumda.
08:43Çok had safhada gerçekten bunu kabul etmek mümkün değil. Çünkü TikTok'taki içerikler ne yerli ve milli değerlere uygun ne evrensel normlara uygun dünyanın her yerinde maalesef ama maalesef suç kabul edilecek içerikler ve burada TikTok'un Türkiye politikaları temsilcisi arkadaşımızla sürekli temas halindeyiz.
09:07O çok iyi niyetli fakat son tahlilde bu içerik paylaşımlarının devam etmesi ve en son bütün toplumu ayağa kaldıran ve milletimizin sinir uçlarını harekete geçiren paylaşımları tasvip etmek mümkün değil ve dediğim gibi vatandaşımız TikTok'un kapatılması yönünde çok büyük bir infial içerisinde.
09:26Yeni dönemde bekleyelim mi TikTok'la ilgili bir adım?
09:29Yani şöyle bunu benim kişisel olarak söylemem doğru değil komisyonumuzun takdirindedir.
09:36Gündemine gelebilir mi?
09:38Komisyonumuzun gündeminde zaten en son toplantıda tekrar konuştuk biz bu dönemin başında TikTok'u zaten davet ettik dinledik onlar bu uyarıları aldıklarını ifade ettiler fakat maalesef aynı uygulamalar devam etti.
09:50Çok teşekkürler ağzınıza sağlık.
09:52Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman konuğumuzdu.
09:58Şimdi sözü Ankara'dan İstanbul'a bırakalım ve iyi bir gün dileyelim.

Önerilen