• geçen yıl
Kemal Göktaş, Zor Soru'da dikkat çekici bir konuyu ele alıyor: Türkiye’de uyuşturucu kullanımı ve yaygınlığı. Bölümün konuğu, Kısa Dalga yazarı ve gazeteci Cengiz Erdinç. 2004 yılında büyük yankı uyandıran "Overdose Türkiye" kitabının yazarı olan Erdinç, şimdi, bu kitabı güncelleyerek 20 yıl sonra yeniden karşımıza çıkıyor ve bizlere yeni veriler ışığında Türkiye’deki uyuşturucu sorununu anlatıyor.
Cengiz Erdinç, Türkiye’nin uyuşturucu kullanımına dair şaşırtıcı ve çarpıcı verileri paylaşıyor. Atık su raporları üzerinden elde edilen veriler, Anadolu şehirlerindeki uyuşturucu kullanımının boyutlarını gözler önüne seriyor. Özellikle, Isparta'nın eroinde, Aydın'ın metamfetaminde, Karaman'ın ise ekstazide öne çıktığını ve bu şehirlerin Avrupa ile yarıştığını öğreniyoruz. Peki, bu yaygın kullanımın nedenleri neler? Organize suçların bu yaygınlıkta ne gibi etkileri var?
Erdinç, aynı zamanda uyuşturucunun Türkiye’de nasıl bir organize suç haline geldiğini ve bunun toplum üzerindeki etkilerini de detaylandırıyor. Büyükşehirlerde ve turistik bölgelerde yoğun tüketim algısının aksine, Anadolu şehirlerindeki kullanım oranlarının yüksekliğini vurguluyor. Polis ve diğer kolluk kuvvetlerinin mücadelelerinin yanı sıra, devletin bu konuda ne kadar etkin olduğuna dair eleştiriler de bu bölümde yer alıyor.
Bu podcast, yalnızca uyuşturucu kullanımının boyutlarını değil, aynı zamanda organize suçların ve uyuşturucu baronlarının Türkiye'de nasıl güçlendiğini, yargı ve kolluk kuvvetleriyle ilişkilerini de mercek altına alıyor. Türkiye’nin "narko-devlet" olma tehlikesinden daha tehlikeli bir noktaya geldiğini belirten Erdinç, bu sorunla nasıl başa çıkabileceğimize dair görüşlerini paylaşıyor.
Gerçeklerle yüzleşmek ve Türkiye'nin uyuşturucu gerçeğine dair kapsamlı bilgi edinmek için bu bölümü kaçırmayın.
Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices

Category

🗞
Haberler

Önerilen