Bodrum'da 9 günlük tatil 1 aylık suyu tüketti!

  • 2 ay önce
Muğla'nın Bodrum ilçesinde 9 günlük Kurban Bayramı tatili, ilçenin su kaynaklarını zorladı. Geyik Barajı'nın doluluk oranı yüzde 4,3 düşerken, Mumcular Barajı'nda ise su akışı sağlanamadı. Uzmanlar, bayram boyunca 1 aylık suyun tüketildiğini ve yarımada genelinde su kesintileri yaşandığını belirtti.

Category

🗞
News
Transcript
00:00Kırmızı ışıklar, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur
00:30yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağ
01:00yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağışı, yağmur yağ
01:30ortaya sunulan çözüm önerileri de ekstrem çözüm önerileri olarak değerlendiriyorum.
01:34Gerek Bodrum'un içme suyunun tamamının denizden aratılması, gerekse Dalaman'dan su getirilmesi veya Köyceğiz'e yakın Namlam Çayı'ndan su getirilmesi gibi projelerin
01:43maliyetleri çok yüksek ve ekstrem projeler ama şu andaki bizim esas sorunumuz şu an patlakların önüne geçilmesi ve kayıp kaçakların önlenmesi.
01:52Bununla ilgili de turizm sezonunun sonuna kadar herhangi bir işlem yapılmayacağı yetkililerce ifade ediliyor.
01:58Dolayısıyla bu sıkıntının bir süre daha devam edeceği gözüküyor.
02:02Buradaki önemle belirtmek istediğim bir husus şu, bizim su tahsislerinde ciddi sorunlarımız var.
02:09Eğer termik santralere su vermemiz durumda tarımsal alanlarda sorun yaşıyoruz.
02:13Tarımsal alanlara su verdiğimiz durumda Bodrum'un içme suyunda ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz.
02:19Tahsis oranları bizim su sorununun nerede yaşayacağımızın asıl bir göstergesi oluyor.
02:24Sudan ucuz terimi de Bodrum'da tarihe karışacak gibi gözüküyor.
02:28Önceden su fiyatları oldukça doğalgaza ve elektriğe göre oldukça ucuzdu.
02:33Şimdi baktığımız durumda doğalgazın metreküpü 7 lirayken Muğla genelinde ekstrem kullanımlarda suyun metreküpü 70 liraya kadar çıkıyor.
02:43Bu ise bir metreküp doğalgazdan 10 kat pahalı bir su anlamına geliyor.
02:47Katlanabilmez bir sonuca doğru gidiyoruz.
02:51Bazı vatandaşlarımız tabii içme ve kullanma su ihtiyacını karşılamak üzere damacanalarla veya tankerlerle su getirme yoluna gidiyor.
02:59Tankerlerle su getirdiğimiz durumda suyu metreküpü 250 TL'ye, damacanayla su temin etmemiz durumda ise 4000 liraya 5000 liraya kadar çıkıyor.
03:09Bodrum'daki en büyük sorun su patlakların ve kayıp kaçakların önüne geçilmesi.
03:16Şebekenin düzenli ve sürekli işletilmesini sağlayamıyoruz şu an için ve bununla ilgili de bir harekete geçmiş durumda değiliz.
03:23Rezervuvarlardaki sularımız da kısıtlı ama daha o rezervuvardaki kısıtlı suyu bile düzenli olarak şehre temin edemiyoruz.
03:31Bir an önce bu altyapının iyileştirilmesi daha sonra da su temin alternatiflerinin bir araya getirilmesi ve beraberinde de su tahsislerinde ciddi bir iyileşme sağlanması gerekiyor.
03:43Tabi burada kurumlarımıza çok ciddi bir görev düşüyor devlet su işlerine gerek termik santraline gerek ise su kanalizasyonu idaresine.
03:50Çünkü biliyorsunuz yüzeysel sular büyük oranda rastgele karaktere sahip sulardır.
03:58Yani suyun gelmesini garanti edemiyoruz.
04:00Dolayısıyla devlet su işleri bir kuruma tahsis ettiği zaman başka bir kullanım amacında bir sıkıntı meydana gelebiliyor.
04:07Başka bir kullanım amacına tahsis ettiği zaman başka bir kullanım amacında bir sorun yaşanıyor.
04:12Geldiğimiz durumda da öyle sulamada sorun yaşıyoruz sulamayı kestik içme suyuna veriyoruz içme suyunda sorun yaşıyoruz.
04:19İçme suyunu kesiyoruz diğer taraftan enerjide sorun yaşıyoruz tahsislerin belli bir sistematik oturulması gerekiyor.

Önerilen