Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşülüyor.
00:09Tasarıya göre Milli Eğitim Akademileri açılacak, öğretmen adayları üniversiteden sonra bir yıl akademide eğitim alacak.
00:17Milli Eğitim Akademilerinin eğitim fakültelerinin işlevini ortadan kaldırdığını söyleyen eğitimci Zekeriya Çakmak, tasarının eğitim ve öğretimi baltalayacağını belirtti.
00:27Öğretmen akademileriyle şu ana kadar Milli Eğitim geleneğinde var olan bütün değerler yok sayılıyor.
00:33Öğretmen okulları, eğitim enstitüleri, eğitim fakülteleri, yani burada yetişen öğretmenler, buradaki öğretmenlerin nitelikleri, buradaki anlayışlar, bütün bunları yok sayan.
00:43Tasarıya göre öğretmen adayları KPSS'den belli bir not aldıktan sonra mülakata girişek, mülakatta başarılı olanlar akademiye girme hakkı kazanacak.
00:53Bir yıllık eğitim süreci bu yılın sonunda başarılı olamayanlar yeniden yani ikinci yıla sarkacaklar.
01:00Toplam dört dönem ama bu dört dönemin sonunda başarılı olamayan öğretmen adayları öğretmen olamaz damgasını yiyecek ve bütün gelecekleri karartılacak.
01:09Öğretmen akademileri diye belki adı hoş geliyor ama işlevsel anlamda tamamen süreci tıkayan bir oluşum gündeme geliyor.
01:17Burada devlet ne yapıyor? Kendi yetiştirdiği öğrenciye güvenmiyor. Yani yoksa üniversite bitirmiş, KPSS'yi geçmiş, mülakatı geçmiş, kişiyi tekrar ben hiçbirini saymıyorum diye yeni bir sürece dahil etmenin hiçbir mantığı bence yok burada.
01:34Milliyetim akademisiyle atama bekleyen 600 bin öğretmenin eritilmesi hedefleniyor.
01:39Ne olmalı burada? Öğretmen okulları ya da öğretmen liseleri yeniden orta öğretimde gündeme gelmeli. Bunun yanında oradan eğitim fakültelerine geçişte bir yetenek sınavı yapılacak.
01:51Yani nasıl spor akademilerinde, güzel sanatlar akademilerinde öğrencileri alırken bir yetenek sınavı yapılıyor. Aynı şey burada yapılabilir.
01:59Bu sürece dahil olmaları istenebilir. Daha sonra eğitim fakültelerinin kontenjanları kesinlikle yeniden değerlendirilmeli.