• geçen yıl
Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin vergi ödemediğine yönelik iddialara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan yanıt geldi. Katıldığı bir canlı yayında konuşan Yılmaz, "Bazı firmalar gerçekten vergi ödemiyor. Ama niye ödemediklerini analiz etmeniz lazım. Sebebi şu; Bizim vergi hukukumuzda çeşitli istisnalar ve muafiyetler var. Mesela siz yatırım yapıyorsunuz, bunun karşılığında vergi muafiyeti elde ediyorsunuz." ifadelerini kullandı.
Bazı şirketlerin vergi ödemediğine yönelik iddialara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan açıklama geldi. Yılmaz, bu şirketlerin neden vergi ödemediğini ifade ederek, "Sebebi şu; Bizim vergi hukukumuzda çeşitli istisnalar ve muafiyetler var. Mesela siz yatırım yapıyorsunuz, bunun karşılığında vergi muafiyeti elde ediyorsunuz." dedi.Sosyal medyada şirketlerin vergi ödemeleriyle ilgili paylaşımlar geçtiğimiz günlerde gündem oldu.

hbrlr1.com/cbwbyifckckckl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Vergide adaletten bahsettiniz. Son zamanlarda çokça görülen haberler var. Bunlardan biri büyük şirketlerin, büyük mükelleflerin vergi borçlarının silindiğine dair haberler, kamuoyunda rahatsızlık yaratan, incelemeye başlanan bir kesim olduğuna dair maliyeden bir açıklama geldi.
00:18Lüks aracı olan, hiç gelir beyanı olmayan bazı vatandaşlar var dendi, oralar inceleniyor dendi.
00:25Vergide adaletten bahsetmişken bu eleştirilere yanıtınız ne olur onu da ayrıca duymak istiyoruz.
00:32Bazı firmalar gerçekten vergi ödemiyorlar ama niye ödemediklerini tabi analiz etmeniz lazım.
00:38Sebebi şu Sena Hanım, bizim vergi hukukumuzda çeşitli istisnalar ve muafiyetler var.
00:44Mesela siz yatırım yapıyorsunuz bunun karşılığında vergi muafiyeti elde ediyorsunuz.
00:50Bundan dolayı da vergi ödemiyorsunuz, kar etseniz bile ben yatırım yaptım diyorsunuz, teşvik alıyorsunuz, teşvik belgesi bu size bir muafiyet sağlıyor.
01:00Bundan dolayı vergi ödemiyorsunuz.
01:02Bu silinenler o şekilde mi?
01:04Bir de uzlaşma mekanizması var, o da ayrı bir şey.
01:09Birincisi esas ağırlıklı olan bu istisnal ve muafiyetler.
01:14Buraya ne getirdik?
01:16İstisnal ve muafiyetler ne olursa olsun bunlardan önceki kârlılığına göre en az %10 kurumlar vergisi getirdik.
01:26Dolayısıyla bundan sonra artık hangi teşvik belgesini almış olursa olsun, istisnai muafiyeti almış olursa olsun, şirketler en az %10 ödemiş olacaklar.
01:36O sorunu bu şekilde aşmış oluyoruz.
01:39Diğeri uzlaşma mekanizması ise şöyle, idare ile mükellef bir ihtilaf oluştuğunda bir araya geliyorlar, bir uzlaşma ile bir rakam çıkıyor ortaya.
01:52Şu anki uygulamamız bizim kanunda böyle bir kısıt olmasa da ana parayı hiçbir şekilde affetmemek şeklindeydi, bir uygulamaydı.
02:02Şu an kanunlara da bunu koyduk.
02:04Artık bürokrasi istese bile ana parayı silemeyecek, en fazla cezaları, faizleri, diğer unsurlarını haklı görüyorsa mevzuat çerçevesinde indirme durumunda olacak.
02:19Ama ana parayı kesinlikle silemeyecek, azaltamayacak bu uygulamayı da ilk defa bu paketle getirmiş olduk.
02:27Dolayısıyla uzlaşma mekanizmasını da daha disipline edici diyelim bir yaklaşım bu paketle gelmiş oldu.

Önerilen