'Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyecek 3 büyük çukur var'
Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Beklenen Marmara depreminde oluşabilecek tutsunam ile ilgili olarak uzmanlara göre özellikle kıyı şerindeki evlerin risk altında olduğu ilgilerden bahsediyoruz.
00:20Beklenen Marmara depreminde oluşabilecek tutsunam ile ilgili olarak uzmanlara göre özellikle kıyı şerindeki evlerin risk altında olduğu ifade ediliyor.
00:31Beklenen Marmara depreminde oluşabilecek tutsunam ile ilgili olarak uzmanlara göre özellikle kıyı şerindeki evlerin risk altında olduğu ifade ediliyor.
01:01Beklenen Marmara depreminde oluşabilecek tutsunam ile ilgili olarak uzmanlara göre özellikle kıyı şerindeki evlerin risk altında olduğu ifade ediliyor.
01:21Depremin ardından bir tutsunami beklentisi var.
01:24Tekirdağ'da kıyı şeridi çok uzun olan ve önemli miktarda nüfus barındıran bir ilimiz.
01:31Dolayısıyla Tekirdağ'da ciddi bir tutsunami riski var.
01:35Bunu çalışmalarımızın odaklandığı nokta olarak da üniversitemizin çalışmalarının odaklandığı nokta genel vaziyette şu anda tutsunamiye odaklanmış durumdayız.
01:46Çünkü 99 depreminde gördük özellikle Değirmendere'de 4,5 metreye ulaşan dalga yüksekliği söz konusuydu ve denizin yaklaşık 200-300 metre içerilere kadar girdiğini gördük.
02:00Tabi Tekirdağ'da da benzer bir durum oluşabilir.
02:04Marmara Denizi iç deniz ama bununla biraz daha ilişkili olarak düşünürsek içerisinde 3 tane büyük çukur barındırıyor ve bu çukurlar aslında özellikle tutsunami riskini tetikleyen çukurlar ve bu 3 çukurun 2 tanesi Tekirdağ'da bulunuyor.
02:25Biri Marmara Ereğlisi açıklarında yaklaşık 1300 metre derinliğe sahip diğeri ise Kumbağa açıklarında 1160 metre derinliğe olan çukurlar ve bu çukurların üzerinde de çökerler söz konusu.
02:39Depremin hareketinin tetiklenmesiyle beraber bu çökerler kayabilir. Bu çökerler kayarsa da biz açıkçası Tekirdağ sahillerinde örneğin Marmara Ereğlisi ve Süleyman Paşa'ya kadar geçen o hat içerisinde 2 metreye yakın dalga yüksekliği bekliyoruz ve bu dalgaların da minimum 50 metre sahilden içeriye doğru girmesini öngörüyoruz.
03:04Dolayısıyla bu öngörüler ışığında da tabi ki bunlar jeofizikçi sismolog hocalarımızın bizi yönlendirmeleri konusunda gerçekleşiyor. Bunların ardından da biz bunlara uygun yapılar tasarlamaya çalışıyoruz ve yapı stoğumuzun bu şekilde iyileştirilmesi gerekiyor.
03:24Yani sadece depreme dayanıklı algısı depremle ilgili olmamalı aynı zamanda Tsunami ile ilgili de depreme dirençli yapılar yapmalıyız. Sahilde özellikle denize çok yakın yapılaşmalar var Tekirdağ'da. Bu yapılaşmalar aynı zamanda eskiden yapıldığı için de ciddi malzeme kaliteleri de düşük olduğu için ciddi risk barındırmakta şu anda.
03:48Tsunami'nin yani sismolog hocalarımızın, jeofizikçi hocalarımızın belirlediği alanlar var. Bu alanlar belli. Tekirdağ'da da yani özellikle Marmara Denizi için konuşursak Tekirdağ burada en önemli noktada bulunuyor hocalarımızın belirlediği noktalar ışığında.
04:06Bizim şu anda inşaat mühendisleri olarak öncelikle buradaki sahile yakın olan alanları bir taramamız gerekiyor ve bunların sadece deprem direnci değil aynı zamanda Tsunami'ye karşı dirençli olabilecek hale getirilmeleri gerekiyor ve yapılaşmanın kesinlikle deniz bölgesinden biraz uzaklaştırılması geriye çekilmesi gerekiyor. Kıyı kanununun uygulanması gerekiyor aslında.
04:36İzlediğiniz için teşekkür ederim.
05:06İzlediğiniz için teşekkür ederim.
05:36İzlediğiniz için teşekkür ederim.