• 4 ay önce
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Körfez’de yaşanan balık ölümlerine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, "Bizim iç Körfez'imiz hareketin çok az olduğu bir yer. Yani kendisini temizleyemiyor. Bu nedenle bir sirkülasyon ve navigasyon kanalına ihtiyacımız var. Bu kanalların yapımı çok maliyetli. Biz İzBB olarak alabildiğimiz sorumluluğu almaya hazırız. Bakanlığımızın bu konuda sorumluluğu alması gerektiğini bekliyoruz. Bizim iyi niyetle göstereceğiz çabalar ne yazık ki bu sorunun çözümünde yeterli olmayacak. Bu nedenle üç bakanlığın sorumlulukları çerçevesinde üzerine düşeni yapmasını beklediğimizi söylemek isterim” dedi.

hbrlr1.com/cbbwylwdkckckl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00İçerideğimiz tabloda bu görüntü var, burası Bayraklı sahili biliyorsunuz.
00:09Körfez'in özellikle sularının sıvı olduğu alanlarda
00:14ve biraz dipteki çamur yükünün de fazla olduğu alanlarda
00:21yüzeyde buna benzer bir renk değişikliği gördük.
00:26Yer yer kırmızı, kahverengi renk değişiklikleri de oldu.
00:32Ve arkasından toplu balık ölümleri ve yoğun bir deniz kokusu şeklinde de bir kötü koku yayılımı oldu.
00:43Bu olay olduktan hemen sonra arkadaşlarımızla konuyu incelemeye başladık
00:52ve nedenlerini detaylı olarak araştırdık.
00:56Bizler bu yaşadığımız çevre felaketiyle birlikte
01:03bundan sonra tüm gerçekliğiyle ve çıplaklığıyla bir sorunla yüzleşmemiz gerektiğini düşünüyoruz.
01:10Körfez'imiz maalesef ağır bir kirlilik yükü altında ve bunun yarattığı sonuçları yaşıyoruz.
01:20Burada 1965 yılından beri Körfez'in kirlenmekte olduğunu sizlere söylemek isterim, yeni bir durum değil.
01:31Bu yıllar içerisinde derelerle, Körfez'e 30'dan fazla dereyle ve Gediz Nehri'nin de bunun arasına katabiliriz.
01:43Körfez'imize evsel, endüstriyel ve bir miktarda tarımsal atıklar taşındı.
01:53Evsel atıkların bir kısmı da kaçak ya da sistemin aşırı yüklenmesi sonrasında Körfez'e olan beş harcılar yani kanalizasyon atıkları da yine aynı şekilde Körfez'i kirletti.
02:12Bayrak hızı aylığında metrelerce dipte bir çamur birikimi olduğunu, bu çamur birikiminin bir kısmını dolgu yaparak altın yollarındaki rekreasyon alanı gibi bazı alanları ortaya çıkaracak şekilde çözülmeye çalışıldığını geçmişte yine hatırlamamız gerektiğini düşünüyorum.
02:40Yani neticede çok uzun yıllardır Körfez'e hepimiz bütün aslında İzmir'in tüm yaşayanları yine sanayi ve endüstri kuruluşları diyebilirim atık atıyor ve maalesef işin son noktasına gelinmiş gibi görünüyor.
03:09Bununla yüzleşmemiz gerektiğini ve çözüm için de hepimizin bir ortak çaba içerisinde olmamız gerektiğini başında söyleyeyim.
03:21Bugünlerde yaşadığımız bu renk değişikliği ve arkasından balık ölümlerinden sorumlu olan şey genel olarak plankton denen bir mikroorganizma türünün bazı türlerinin yer yer başka türün çoğalmasıyla denizde aniden böyle patlama şeklinde çoğalmasıyla ortaya çıktığını düşünüyoruz.
03:52Burada ekranda gördüğünüz alp türü Holi Krikos Hartmanli adı verilen alp türü geçen yıl ilk defa Körfez'de saptanmış hatta 29 Ekim 13 Kasım talihleri arasında geçen yıl yine böyle bir alp patlaması gerçekleşmiş.
04:14Bu sene bunun ikincisini yaşıyoruz burada.
04:18Bu türler aslında başka enteresan şeyler var birazdan anlatacağım.
04:27Normalde bizim denizlerimizin türleri değil daha sonradan buraya taşınmış türler ve muhtemelen gemilerle taşınma sonrasında iklim değişikliğinden yararlanarak çoğalıyorlar ve Körfez'imizde baskın bir tür haline geliyorlar.
04:52Bir kere şunu hatırlatmam lazım bir sonrakine geçelim.
04:57İzmir Büyükşehir Belediyesi aslında 2000 yılından beri Körfez'i bilimsel olarak yoğun bir şekilde inceliyor.
05:072018 yılları arasında 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji İstitüsü ile 2020-2024 arası şu anda devam eden sözleşmemizle de TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, TÜBİTAK-MAM ile ortak çalışıyoruz.
05:28Körfez'in suyunu takip etmek için.
05:31Tam 68 tane farklı noktadan 3 ayda bir TÜBİTAK'ın Marmara Gemisi İzmir Körfezine gelerek yüzeyden ve derinden farklı seviyelerden ölçüm için analiz için su örneği alıyor ve bunları raporlandırıyor.
05:542000 yılından beri aslında bilimsel verilerle takip ediliyor Körfez ve biz bu dönemde bu olayla birlikte bunların hepsini yeniden gözden geçirme zorunu da hissettik kendimizde.
06:16Neticede bilimsel verilere baktığımız zaman herhangi bir yoruma, yorum farklılığına neden olmayacak bir objektiflikte problemin ne olduğunu ne zaman nasıl yoğunlaştığını görebiliyoruz.
06:33Yine konuşmamın bu noktasında şunu söylemek isterim.
06:37Yani bu sorunu ben her türlü siyasetin üstünde görüyorum.
06:42Özellikle İzmir'in belediye başkanı olarak ve İzmir'i gerçekten çok seven, İzmir'e ve İzmirlilere çok büyük saygısı olan bir insan olarak.
06:53Ben çok üzüldüğüm bu olaydan bu çevre felaketinden sonra ne yapmam gerektiğini düşündüğümde bütün siyasi kimliklerimden sıyrılmam gerektiğini, iş birliği yapabileceğimiz tüm kişi ve kurumlarla iş birliği yapmamız gerektiğini ve bu soruna ne olursa olsun bir çözüm üretmemiz gerektiğini düşündüm.
07:18Aynı tavrı öncelikle İzmir'deki ama Türkiye'de bu konuyla ilgili olan tüm kişi ve kurumlardan da bekliyorum açıkçası.
07:30Çünkü sorunumuz büyük ve ağır, çözüm için hep beraber çalışmak dışında bir seçeneğimiz yok.
07:38Grafikler bize problemin özellikle son 10 yılda hızlı bir şekilde arttığını yani kirliliğin arttığını gösteriyor.
07:47Bu kirliliğe nelerin neden olduğunu tekrar hatırlamak lazım.
07:53Öncelikle herkesin odaklandığı ve endişelendiği bir arıtma sistemimiz var.
08:05Birazdan onunla ilgili de bir şeyler soracağım ama sonuçta İSUN'un Sasal'daki arıtma tesisi ve Narlıdere'deki Güneybatı arıtma tesisi her ikisi de bakanlık tarafınca sürekli ve düzenli olarak kontrol edilen, yine bu kontrollerin verilerinin bakanlıkta olduğu tesislerimizdir.
08:29Bizim elimizdeki bilgilere göre, bize bildirilenlere göre bu tesislerden şu anda kaynaklanan bir anormal durum kesinlikle yoktur.
08:40Özellikle ben ve arkadaşlarım göreve geldikten sonra hiçbir dönemde son 5 ay içerisinde bir anormallik yaşamadık, bir sorun adeta yaşadık diyemem yani böyle bir sorun da yaşamadık.
08:54Ama genel kapsamda baktığınız zaman yani geçen uzun yıllara baktığınız zaman dönem dönem arıtmayla ilgili bazı sorunları yaşandığını hepimiz biliyoruz.
09:05Bunlar bazen koku olarak bazen de körfezdeki kirliliğin artışı olarak hayatımıza ne yazık ki yansıdı.
09:13İkinci görünen ağır sorun dereler, derelerden körfeze gelen kirlilik hali.
09:22Bunlar yaşı dönemlerde artmakla birlikte yılın tüm aylarında dereler yoluyla evsel ve endüstriyel bazı atıkların menemen bölgesinden de özellikle tarımsal bazı atıkların dereler yoluyla körfeze aktığını biliyoruz.
09:43Üçüncü gördüğümüz şey kirlenme ile ilgili bunlar hani önem sırasına göre değil de şey olarak söylüyorum yani rastgele söylüyorum.

Önerilen