Tokat'ta bir vatandaş, evlenirken çeyrek altın taktığı arkadaşı kendi düğününe gelmeyince mahkemeye başvurdu. Mahkeme ise çeyrek altının geri verilmesine karar verdi. CNN TÜRK ekibinden İlayda Karaca ve Yasin Kamaloğlu'nun haberi.
Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Durumu yoktur. Yani hastadır bir şeydir. Mazereti vardır. Niye dava edeyim?
00:07Böyle bir beklenti içerisine girmem. Sonuçta üzülen yine kendimiz oluruz. Takmaz ise.
00:13Herkesin kendi seçimi yani. Ona göre kişi çağıracak o zaman. Bana takar mı takmaz mı diye düşünecek öncesinde.
00:18Yani dava etmem ama kırılırım.
00:20Tarafların düğün, nişan vs. eğlence zamanlarında birbirlerine takmış oldukları altın, para ve diğer değerli eşyalar hukuken bağışlama olarak nitelendirilirler.
00:33Evlenirken çeyrek altın taktığı arkadaşı düğününe gelmeyince mahkemeye başvurdu. Mahkeme çeyrek altın bedelinin geri ödenmesini talep etti.
00:42Türk Borçlar Kanunu'nda bağışlama hükümlerine bakıldığında bu karşı tarafın kabulüyle beraber artık sözleşmenin kurulduğu anlamına gelir.
00:52Ve bağışlama iradesi gösteren bu şekilde tasarrufta bulunan kimse bu iradesinden makul bir sebebi yoksa geri dönemez ve yapmış olduğu bağışlamanın kendisine teslimini isteyemez.
01:04Bağışlama sözleşmesi hükümleri çerçevesindeyse...
01:08Nihayetinde somut olay açısından kendi düğününe gelip altın takmaması makul bir sebep olarak görünmeyeceği için kendisinin evvelce taktığı altını veyahut da bedelini talep etmesi yasal olarak doğru değildir.
01:23İcra takiplerinden bir tanesi ise...
01:26İlamsız icra takibidir. Bu şekilde alacaklığı olduğunu iddia eden taraf muhataba dilediği bedel yazarak bir ödeme emri gönderebilir ve 7 gün içerisinde bu ödeme emrine itiraz edilmezse işte o vakitte icra takibi kesinleşir ve gerçekte borcu olmasa bile itiraz etmeyen kişi bu borcu ödemek zorunda kalabilir.
01:49Herkes kendine yakışanı yapar yani o yüzden herkes kendisi bilir.
01:54Altın taksın diye çağırmıyoruz diye düşünüyorum yani takan takar takmayan takmaz yani.