• geçen yıl
Diyetisyen Büşra Nur Enez Baş, ketojenik diyetin kalp, böbrek ve kemik sağlığı için risk taşıdığına dikkat çekerek, kısa süreli ve hekim kontrolünde uygulanması gerektiğini belirtti.
Uzmanından 'ketojenik diyet' uyarısı: "Ketojenik diyet kısa süreli uygulanmalı"
Diyetisyen Büşra Nur Enez Baş:
"Yüksek protein ve yüksek yağ içeren bir diyet programı kalp, böbrek, kemik sağlığı için riskler taşımaktadır"
KAYSERİ - Son yıllarda popüler olan ketojenik diyetin kalp, böbrek ve kemik sağlığı için risk taşıdığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Nur Enez Baş, "Kısa süreliğine hekim kontrolünde uygulanabilse de ketojenik diyet uzun süreli ve sürdürülebilir bir diyet programı değildir" dedi.
Kayseri Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Nur Enez Baş, günümüzde sıkça tercih edilen ve yüksek yağ, düşük karbonhidrat prensibiyle uygulanan ketojenik diyet hakkında önemli bilgiler verdi.

hbrlr1.com/cbbtyltlkckckl
Döküm
00:00Bu videoyu izlediğiniz için teşekkür ederim.
00:02Kanalımıza abone olmayı, beğen butonuna tıklamayı ve videoyu beğen butonuna tıklamayı unutmayın.
00:04İyi seyirler.
00:30Ketogenik diyet modern olarak ilk kez 1911 yılında Parisli bir doktor çift tarafından epilepsi nöbeti kontrolü için kullanılmıştır.
00:38Daha sonra 1921'de Mayo Klinik yüksek yağ düşük karbonhidrat içeren bu diyetin epilepsi atakları üzerinde etkisiyle ilgili makale yayınlamıştır.
00:48Bu diyet büyüme ve gelişme için yeterli protein, en azı düzeyde karbonhidrat ve kalan enerjinin çoğunu oluşturan yağ içermekteydi.
00:56Mayo Klinik tarafından oluşturulan bu diyet günümüzdeki ketogenik diyetin çıkış noktası olmuştur.
01:02Ketogenik diyet genellikle açlık periyodundan sonra başlar.
01:06Karbonhidrat içeren sıvılar ve besimler verilmez, kan şekeri düzeye izlenir.
01:10Kanda keton cisimlerinin oluşması için günlük 50 gramı geçmeyen karbonhidrat alımı gerekmektedir.
01:16Diyeti başlatma ve sürdürmede ciddi sorunlar yaşandığı için karbonhidratların kademeli olarak kısıtlanması diyet hoyumu kolaylaştırmaktadır.
01:24Ketogenik diyette asıl amaç enerji üretiminde glikoz yerine yağın parçalanmasıyla oluşan keton cisimlerinin kullanılmasıyla yağ kaybı sağlamaktır.
01:34Ancak kontrollü şekilde uygulanması bazı yan etkilere sebep olabilmektedir.
01:38İlk fark edilen genelde ağız kokusu olmaktadır ama bunun dışında aşırı susama, sıvı kaybı, ishal, bulantı, karın ağrısı, baş ağrısı hatta bilinç bulanıklığı gibi yan etkiler de görülmektedir.
01:51Bunların yanı sıra yüksek protein ve yağ içeren bir diyet böbrek, kalp ve kemik sağlığı içinde risk taşımaktadır.
01:58Ketogenik diyet bir tedavinin parçası olduğunda hekim tarafından kısa süreli uygulanabilse de uzun süreli ve sürdürülebilir bir diyet programı değildir.
02:07Ketogenik diyet ile süt grubu besinler, havuç, patates gibi kökü sebzeler, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller, meyve ve meyve suları, arpa, pirinç, buğday, çavdar, mısır gibi tahıl ürünleri kısıtlandığı için kalsiyum, vitamin ve mineral yetersizlikleri görülebilmektedir.
02:27Yapılan çalışmalarda ketogenik diyetin bağırsak mikrobiyatası çeşitliliğinde ve sayısında azalmaya neden olduğu gösterilmiştir.
02:34Fermenta gıdalar bağırsak mikrobiyatası çeşitliliği ve sayısını arttırdığı için keton kontrolü yapılarak diyete eklenmesi sindirme de yardımcı olmaktadır.
02:44Ketogenik diyetin kilo verme etkisini 3 başlıkta inceleyebiliriz.
02:47Bunlardan birincisi proteinlerin daha yüksek topluk etkisi nedeniyle iştafta azalma sağlaması, proteinlerin iştaf hormonları üzerindeki etkileri ve keton cisimlerinin olası iştaf baskılayıcı etkisi.
03:00İkincisi yağ üretiminde azalma ve keton cisimleri oluşturmak amacıyla yağ yıkımında artma.
03:06Üçüncüsü ise proteinlerin termik etkisi.
03:09Ketogenik diyet açlığı kontrol etmeye yardımcı olabilir ve yağ metabolizmasını iyileştirerek ağırlık kaybı sağlayabilir.
03:16Ketogenik diyet sonrası normal beslenmeye geçişte kademeli bir geçiş önerilir.
03:21Ketogenik diyetin hala uzun süreli etkisi bilinmediğinden kısa süreli minimum 2-3 hafta maksimum 6 ay gibi kullanılması güvenlidir.
03:30Bağırsak mikrobiyatındaki bakteri çeşitliliği ve zenginliğini azalttığı için ketogenik diyet yerine modifiye etkisi diyeti ve düşük glisemik indeks diyeti hem obez bireylerde hem de sporcularda kilo kaybı için daha çok tercih edilir.

Önerilen