• geçen yıl
Sepsis hakkında vatandaşların yeteri kadar bilinç sahibi olmadığını belirten Bursa Şehir Hastanesi'nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Müzeyyen Tuğçe Benli, sepsise bağlı ölüm oranlarının bu yüzden arttığına dikkati çekti.
Ciddiyeti bilinmeyen hastalık: Sepsis
BURSA -
Dünya Sepsis Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Müzeyyen Tuğçe Benli, sepsisin; ciddi bir enfeksiyon karşısında vücudun verdiği abartılı yanıt sonucu organlarda işlev bozukluğu ile seyreden ölümcül bir hastalık olduğunu dile getirdi. Her enfeksiyonun sepsis olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Benli, "Ateş, üşüme ve titremenin yanı sıra bilinç bulanıklığı, solunum sıkıntısı, kalp hızında artma, idrar çıkışında azalma gibi semptomların olması bize sepsisi düşündürür ve hastaların hızlıca en yakın sağlık merkezine başvurmaları gerekir" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 2-3 saniyede bir insanın sepsis nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisini veren Uzm. Dr.

hbrlr1.com/cbtcfttfkckckl
Döküm
00:00Sepsis, ciddi bir enfeksiyon karşısında vücudun vermiş olduğu abartılı yanıt nedeniyle organlarda disfonksiyonla seyreden ölümcül bir hastalıktır.
00:27Her enfeksiyon sepsis midir? Hayır, sepsis diyebilmemiz için ateş, üşüme titremenin yanı sıra bilinç bulanıklığı, solunum sıkıntısı, kalp hızında artma, idrar çıkışında azalma gibi semptomların olması bize sepsisi düşündürür ve hastaların hızlıca evlerine en yakın sağlık merkezine ulaşmalarını bekleriz.
00:47Sepsis, her yaş grubundan insanı etkileyebilmekle beraber 1 yaş 6 ve 50 yaş üstü daha ciddi bir risk altındadır. 50 yaş üstünde ek hastalıkların eşlik etmesi özellikle riski arttırmaktadır. 50 yaş üzerinde özellikle şeker hastalığı olanlarda, alkoliklerde, HIV gibi immin sistemin baskılandığı hastalığı olanlarda çok daha fazla karşımıza çıkmaktadır.
01:09Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her 2-3 saniyede bir insan sepsis nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sepsis, ölüm oranlarının %80'e kadar çıkabildiği bir hastalık grubunu oluşturmaktadır. Hastanelere hızlı başvuru, hızlı tanı ve tedavinin başlaması bu ölüm oranlarını %20'ye kadar düşürebilmektedir.
01:29Hastalara ilk etapta yapılacak tetkikler ve alınacak kültürler sonrasında hızlıca sıvı replasmanının başlaması ve geniş spektrumlu antibiyotiklerin başlanmasıyla ölüm oranları ciddi oranda aşağıya çekilmektedir. Sepsisi önlemenin en önemli yolu aşılanma ve temel hijyen kurallarına uyulmasıdır.
01:50Antibiyotik seçimlerinde akılcı ilaç kullanımının önemi burada da bir kere daha vurgulamak gerekmektedir. Geniş spektrumlu antibiyotikler doğru indikasyonla ve doğru noktalarda kullanılmalıdır. Yapılan çalışmalarda halkımızın sepsis konusunda yeteri kadar bilinç sahibi olmadığı ortaya çıkmıştır.
02:07Ciddiyetinin farkında olmadıkları bir hastalık için hızlı hastaneye başvuruların olmadığı, hastaların hastaneye başvurularına gecikmenin de hastalığın seyrini kötü yönde etkilediği görünmüştür. Bu sebeple hastalarımızı bilgilendirmek amacıyla, bilinçlendirmek amacıyla bu videoyu çekmiş bulunmaktayız.

Önerilen