• geçen yıl
İl Sağlık Müdürlüğü UMKE sorumlusu Mustafa Ülker, İlk Yardım Günü'nde yaptığı açıklamada, hayat kurtaran Heimlich manevrasının önemini vurguladı ve herkesin ilk yardım eğitimi almasının gerekliliğine dikkat çekti.
Ülker: "İlk yardımı bilen birisi topluma azami derecede faydalı olacaktır"
Heimlich manevrası nasıl yapılır uzmanı anlattı
YALOVA - İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetler Sağlık Hizmetleri Birimi UMKE sorumlusu, İlk Yardım Birimi Eğitmeni Mustafa Ülker, "İlk yardımı bilen birisi topluma azami derecede faydalı olacaktır" derken hayat kurtaran Heimlich manevrasıyla ilgili bilgi verdi.
14 Eylül İlk Yardım Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Ülker, ilk yardımın herhangi bir kaza ya da hayatı tehlikeye atan farklı bir durumda sağlık profesyonelleri gelinceye kadar herhangi bir araç gereç kullanmaksızın ilaçsız yapılan uygulama olduğunu ifade etti.

hbrlr1.com/cbtfabatkckckl
Döküm
00:00Hiç nefes alamıyorsa hemen gelir, bu bir yetişkiniz, yetişkin maketi üzerinde gösteriyorum.
00:07Öncelikle arkasına geçer, iki ayağın arasına ayağını koyar, şu şekilde tutar, eğebildiği kadar göğsünden eğer.
00:17Bu esnada da eğdikten sonra iki kürek kemiği arasına elinin topuyla beş defa tatlı sert şekilde vuracaktır.
00:27Bir, iki, üç, dört, beş. Bu beş vuruşun ardından şöyle bir kontrol edilir, bakılır.
00:37Zaten çıkmışsa hastaya ağzından bunu yere tükürecektir ya da nefes almaya başlayacaktır.
00:43Eğer çıkmadıysa hemen arkasına geçilir. Hamlik manevrası dediğimiz manevrayı yapar.
00:50Hamlik manevrası şu şekildedir. Güçlü olan elimizi veya yumruğumuzu sıktık, bakın sıktık, baş parmağımızı içine aldık.
00:59Bu esnada baş parmağımızın çıkıntısını göbek deliğiyle göğüs kemiğinin, göğüs kemiği de şöyle kaburgalarının arasında olan iman tahtası dediğimiz kemiğin gittiği yerle göbek deliğinin tam orta noktasına bu çıkıntıyı getirip yerleştiriyoruz.
01:19Tabii ki koltuğun altından soktuk, yerleştirdik. Diğer elimizi de onun üzerine getirdik.
01:27Keza kendi kafamızı da hastanın hemen kafasının yanına getirip dayadık. Göğsümüze doğru alarak içeri yukarı. J tekniği dediğimiz teknikle içeri yukarı.
01:42Bir, iki, üç, dört, beş. Bu esnada biz bunun çıkmasını umuyoruz. Lakin çıkmazsa bunu tekrardan hastayı göğüsten tutarak eğip bir, iki, üç, dört, beş.
02:02Yaptık tekrar bak ve bunu bir döngü halinde getirdik. Orta noktayı bulduk. Bir, iki, üç, dört, beş.
02:16İlk yardım herhangi bir kaza durumunda ya da hayatı tehlikeye atan bir durum varsa sağlık profesyonellerine gelinceye kadar herhangi bir araç gereği kullanmaksızın ilaçsız yapılan uygulamalardır.
02:31İlk yardım hayat kurtarır. Herkesin ilk yardım bilgisine sahip olması, özgüveni yerinde olan herkesin bu bilgiyi aldıktan sonra uygulayabilmesi gerekmektedir.
02:43İlk yardımı bilen birisi topluma azam bir derecede faydalı olacaktır. Netice itibariyle kimin nerede ne zaman ilk yardıma ihtiyacı olacağı soru işaretidir.
02:56İlk yardımla alakalı bilgi almak isteyen veya eğitim almak isteyen herkes il sağlık müdürlüğü ilk yardım eğitim birimine gelip bilgisini alabilir.
03:06Başvuruda bireysel veya topluca başvurular olabilmektedir. Bireysel başvuruları bireysel dilekçeyle eğer bir topluca bir başvuru olacaksa yine bununla sorumlu olan kişi vasıtasıyla iletişime geçiyoruz.
03:21Onların kendi bilgilerini alarak onlara bir gün belirleyip eğitimlerini 8 ve 8 saatten oluşan toplamda 16 saat 2 günlük bir eğitim.
03:33Akabinde de tabii ki bir sınava tabi tutularak bu belgelerini ilk yardımcı belgelerini onlara teslim ediyoruz.
03:41İlk yardım uygulama ve teori ve teori sonrasında uygulamalardan oluşmaktadır verilen eğitim.
03:50Bilinsiz yapılan her şey aslında bakarsanız her ne kadar niyet iyi olsa dahi sonucu kötü olabiliyor.
03:58Bizim amacımız ilk yardımı doğru bir şekilde öğreterek doğru bir şekilde de ilk yardım uygulamalarını gerçekleştirebilen vatandaş ve toplum yetiştirmek.
04:13Toplum olarak yardımı seviyoruz genel olarak lakin maalesef yardımcı olalım derken özellikle insan hayatı ise bizim karşımızdaki kötü bir durumla karşılaşan şahıs varsa ve bununla alakalı ilk yardımı kötü yaptığımızda maalesef sonucu da kötü oluyor.
04:38Çocuğu ya boyuna yükselteceğiz yani bunun gibi bir yüksek zemin çocuğu getireceğiz ya da biz çocuğun boyuna ineceğiz eğileceğiz.
04:49Çocuktan kastımız anatomik yapısı değişmek üzere 1 ile 8 yaş arası çocuk olarak geçiyor.
04:59Keza yine göğsünden tuttuk eğidik ilkinde 5 defa süpürür tarzda yapıyoruz.
05:06Keza çıkmadıysa yine aynı teknikle getiriyoruz göbek deliğini bulduk buradaki iman tahtasını bulduk orta noktasına koyduk ve 5 ölü 5 ölü olacak şekilde döngümüzü gerçekleştiriyoruz.
05:26Dolayısıyla bebekte bizim bir yere oturmamız gerekiyor dilerseniz bunu oturarak göstereyim.
05:33Bebeği şu şekilde tutarak herhangi bir soluk yolunu kapatmadan veya boynundan değil de şu şekilde destekleyerek ne yapıyoruz şöyle ayaklarından ayaklarının ortasından bebeği aşağı doğru eğiyoruz.
05:50Burada yer çekiminde kullanmış olacağız.
05:53Bu şekilde tuttuktan sonra bu ayağımızı da bu şekilde düzleyerek eğim veriyoruz.
05:59İki kürek kemiği arasına tatlı sert bir şekilde süpürerek vuracağız.
06:041 2 3 4 5.
06:08Acaba çıktı mı çıkmadı mı diye kontrolü yapıyoruz.
06:11Ama şöyle hiçbir zaman görmediğimiz bir şeyi almak için parmağımızı sokmuyoruz.
06:17Bebeği yine keza bu şekilde koyduk tuttuk destekledik şöyle yapış arasından da kolumuzu geçirdik eğimi verdik ve bizim kalp masajı yaptığımız bir yer var.
06:32Bu yere 45 derecelik bir açıyla şu şekilde elimizi parmaklarımızı kaldırmadan basımızı gerçekleştiriyoruz.
06:423 4 5.
06:45Zaten sesi duyuyoruz.
06:47Karnabası manerasını yaparak çıkarmaya ve yararlı olmaya çalışıyoruz.

Önerilen