• 2 ay önce
Niğde'nin Kemerhisar bölgesinde bulunan 2000 yıllık su kemerleri, yapılan arkeolojik kazılarla toprak altında kalan kısımlarının gün yüzüne çıkarılmasına yönelik çalışmalarla yeniden hayat buluyor. Prof. Dr. Osman Doğanay, çalışmalara dair bilgiler vererek Tyana Antik Kenti'nin İç Anadolu'nun Efesi olmaya aday olduğunu belirtti.
Toprak altında kalan 2 bin yıllık su kemerleri gün yüzüne çıkartılıyor
Tyana Antik Kenti'nin görkemini kapatan sel tabakası temizleniyor
'İç Anadolu'nun Efes'i ortaya çıkartılıyor
NİĞDE - Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar'da bulunan ve yaklaşık 2 bin yıllık su kemerlerinin toprak altında kalan kısımları, yapılan arkeolojik kazı çalışması ile gün yüzüne çıkarılıyor.
Arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınan, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Kemerhisar, Hititler döneminde Tuwanuva, Roma döneminde ise Tyana olarak tanınıyor.

hbrlr1.com/cbtwabdlkckckl
Döküm
00:30İzlediğiniz için teşekkürler.
01:00İzlediğiniz için teşekkürler.
01:30İzlediğiniz için teşekkürler.
02:01Burası Gülek Boğazı'ndan sonra İç Anadolu'ya açılan ilk antik kent, ilk yer.
02:07Aynı zamanda tersini düşündüğümüzde İç Anadolu'dan Akdeniz kıyılarından inerken en son gördüğümüz kent.
02:14Dolayısıyla konum olarak önemli bir yer ve bu konumundan dolayı da 5000 yıldır en azından bizim bildiğimiz şimdilik kesintisi olan iskan gören bir antik kent.
02:24Yani günümüzde de Kemerhisar beldesi antik kentin üzerinde kurulu.
02:292016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımızın izniyle burada arkeolojik kaza araştırma ve eleştiri çalışmalarına başladık.
02:352020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararlı ve kararlı kaza statüsüne kavuştuk ve 2021 yılında da yine Cumhurbaşkanlığı kararlı ve ONÜFE'ye devam eden kaza statüsünde devam etmekteyiz.
02:462024 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığımızın geleceği miras projesi kapsamında burada bu kemer yolunun ziyarete açılmasına yönelik kaza çalışmalarını çürütüyoruz.
02:57Bu proje kapsamında bu kemerlerin gün yüzüne çıkarılması ve etrafında çevre düzenleme çalışmalarının yapılması, restorasyonların yapılması akabinde burasını ziyarete açacağız.
03:09Yaklaşık 1200 metrelik kısım korunan kemerlerin yan akslarıyla birlikte 1500 metrelik bir yürüyüş koridoru var burada ve kaza yaptığımız alanları da zamanla restore ederek bu yürüyüş ziyarete dahil edeceğiz zamanla.
03:25Şu anda bulunduğumuz yer aslında 3,5 metre bir moloz tabaka veya sel tabakasının üzerindeyiz aslında.
03:33Kentin bu noktasında yoğun bir kazılarla yoğun bir sel tabakasının varlığını gördük. Yaklaşık 3,5-4 metre kalınlığında bir sel tabakası var burada.
03:42Yaşlı kuşak halen anlatır yakın zamana kadar da bu gelen seller işte burada toplanıyor, höyüye çarpıyor ve geriye doğru gölet oluşturuyormuş.
03:53Ve bu sel tabakasıyla gelen kumullar, taşlar, molozları biz burada kazıyla görüyoruz.
04:00Aslında bu geride gördüğümüz su kemerleri 10-11 metre yüksekliğinde orijinalinde ve o görkemli cephesini insanlar ilk yapıldığı dönemde görüyorlarmış.
04:11Aynı zamanda kemerlere bitişik daha erken dönemde yapılan kentin Hellenistik Sur duvarlarında bu insanlar görüyormuş.
04:19Fakat sel gelince burada bir yükselme oluyor 4 metreye yakın ve bu yüzden bu kentin aslında görkemini şu anda bu sel tabakası kapatıyor.
04:29Biz burada kazılarla bu en azından kemerlerin bu görkemli cephesini ortaya çıkaracağız.
04:35Hemen Hellenistik surlarını, kentin en erken surlarının bir kısmı göründü onları ortaya çıkaracağız ve kemerlerdeki restorasyonların akabinde çevre düzenlemesi yapılarak burasını ziyarete açacağız.
04:46Burada aslında bizim hedefimiz dolgu tabakasını tamamen kaldırmak ve kentin orijinal ilk yapıldığı dönemdeki sur duvarlarının bütün görkemiyle, savunma yapılarında bütün görkemiyle ortaya çıkarmak.
04:58Ve İç Anadolu'nun efesi olmaya aday bir antik kent, kesinlikle İç Anadolu'nun ayakta kalmış korunan tek antik kent aslında.
05:06Ve bütün görkemiyle insanlara sunabileceğiniz bir antik kent, görkemli bir şehir ve ziyaretçiye hitap eden yapıları var.
05:15Tabi şu anda yıllık 110.000'i geçen bir ziyaretçisi var, kayıt dışı ziyaret söz konusu.
05:21Biz kabaca saydığımızda 110.000.
05:24Buradaki hedefimiz 1 milyona çıkarmak bu işlerin akabinde.
05:28Şu anda geleceğe miras projesi kapsamındaki kazı çalışmaları devam ediyor.
05:33İklim şartları elverdiği müddetçe de kış boyunca bu çalışmalar devam edecek.

Önerilen