• geçen ay
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına dikkat çeken Doç. Dr. Faruk Karakeçili, kenelerin elle öldürülmemesi gerektiğini belirtti ve kene kırma yönteminin yanlış olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Faruk Karakeçili: "Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır"
ERZİNCAN - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına dikkat çeken Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, "Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır" dedi.
Halk arasında kene kırma diye bilinen yöntemin çok yanlış olduğunu ifade eden Doç. Dr. Faruk Karakeçili, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi artık çok aşina olduğumuz bölgemizin bir gerçeği. Genellikle nisan, mayıs aylarında hızla artmaya başlıyor. Vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz korunma yöntemleri ve diğer hususlarda. Hayvanların üzerinden çıplak elle keneleri koparıp ezip atılması buna halk arasında kene kırma deniyor. En büyük hatalardan birisi.

hbrlr1.com/cbdaifbfkckckl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Hocam, bir de bana bakar mısınız?
00:17Kırım-Kongu kanamalı ateşi artık bölgemizin çok aşina olduğumuz bir gerçeği.
00:26Genellikle Nisan-Mayıs aylarında hızla artmaya başlıyor.
00:32Havaların ısınmasıyla birlikte, keneleğin aktifleşmesiyle birlikte.
00:36Bu senede yine Nisan ayında özellikle çok hızlı bir girişle başlamıştık.
00:41Çok fazla vaka görmeye başladık.
00:43Hem kene vakaları hem Kırım-Kongu kanamalı ateşi hastalığı nedeniyle yatan hasta çok görmeye başladık ama
00:50Mayıs ayında özellikle havaların biraz daha soğuk gitmesi, yavaşlık gitmesi nedeniyle hızlı bir miktar kırıldı.
00:58Vatandaşlarımıza önerimiz, özellikle bakın hastalığın kırneği şu şekilde, çoğunlukla bir griple karıştırabiliyorlar.
01:06Şiddetli baş ağrısı, ateş, kasetten mağrısı, hassizlik, ilerleyen vakalarda, ağır vakalarda kanamalarla, burun kanaması, ciltte kanamalarla gelebiliyor hastalar.
01:17Bu tarz basit şikayetlerde bile kırsal bölgedeyse, kenelerle, hayvanlarla temas halindeyse mutlak sağlık kurumuna başvurmaları.
01:26Sağlık kurumuna başvurduğunda biz hastalıktan şüphelendiğimiz zaman genel tetkiklerinin muayenesini yapıyoruz ve kesin tanı için bakanlarımızın halk sağlığı laboratuvarı, referans laboratuvarına örnek gönderiyoruz.
01:38Bu açıdan dikkatli olmalarını öneririz.
01:40Bir diğer önerimiz korunma önlemleri açısından.
01:43Kırsal bölgeye gidecek vatandaşlarımız için, özellikle bu insektisit dediğimiz böcek kovucu, sinek kovucu ilaçlar işe yarıyor.
01:54Pantolonun paçalarına, elbiselere sıkılabilir.
01:57O bölgede yaşıyorsa mutlak pantolonun paçalarının çorap içine sokulması çok iyi bir önlem oluyor.
02:04Açık renk kıyafet giyilmesi, özellikle kene üzerimize geldiği zaman görebilelim diye veya kapalı ayakkabıların, sandalet değil de kapalı ayakkabı kıyafetlerin giyilmesi genel tedbirler arasında.
02:17Önünde kene yapışmış şekilde gördülerse, panik yapmadan uygun şekilde çıkarabiliyorlarsa, uzak yerdeyse, sağlık kurumuna başvuramıyorsa cımbız benzeri bir aletle deliğe yapıştığı yerden çıkarabilir, temizleyebilir orayı.
02:30Ama bizim asıl önerdiğimiz, vatandaş kendisi uğraşmasın, mutlak görebiliyorsa, imkanları varsa sağlık ocağına.
02:38Bir diğer önemli vatandaşın yaptığı, defalarca söylememize rağmen, hayvanların üzerinden çıplak elle keneleri koparıp ezip atması.
02:47Buna ne diyorlar, halk arasında kene kırma olayı.
02:50Kene kırma olayı halen görüyoruz.
02:52Kırmkongu şüphesiyle veya kırmkongu tanısıyla yatırdığımız hastalar da dönem dönem bu anamnezi, bu öyküyü veriyorlar ki en büyük hatalardan biri o.
03:02Onu yapmayın diyoruz.
03:04Bakanlarımız da afişleriyle, duyurlarıyla defalarca, yıllardır söylemesine rağmen halen bu vatandaşın keneyi hayvandan çıplak elde tutup ezmesi, kene kırma olayı halen yaşıyoruz.
03:18Kesinlikle yapmalarını öneriyoruz.
03:22Bu videoyu izlediğiniz için teşekkür ederim.
03:24Kanalımıza abone olmayı, yorum yazmayı ve beğen butonuna tıklamayı unutmayın.
03:27Bir sonraki videoda görüşürüz.

Önerilen