• 2 ay önce

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Cumhuriyet TV ekranlarına hoş geldiniz sevgili izleyiciler Türkiye'de bir süredir normalleşme sürecinden bahsediyoruz ancak kimileri tarafından çok eleştiriliyor kimileri siyaset için yararlı olduğunu söylüyor peki nedir bu normalleşme süreci perde arkasında neler var?
00:30Bunları konuşacağız Cumhuriyet Gazetesi yazarı Orhan Bursalı programımızda hoş geldiniz hoş bulduk Erdem iyi yayınlar diliyorum teşekkürler nasılsınız Orhan Bey sağ olun teşekkür ederim iyiyim iyi olmaya çalışıyoruz şimdi ilk olarak normalleşme sürecine ilişkin sizin gözlemleriniz yorumlarınız nelerdir?
00:52Ben dünkü yazımda aslında bu konudaki endişelerimi kuşkularımı dile getirdim normalleşme iyi güzel de normalleşmenin Cumhuriyet Halk Partisi'ne ve halka ve muhalefette genel olarak yarar nedir sorusunu yönelttiğimiz zaman ben hiçbir şey görmüyorum doğrusu.
01:15Yani bir yarar meselesi açısından baktığımız zaman Cumhuriyet Halk Partisi'ne ne kazandırdığı konusunda sadece partinin kurmaylarının Özgür Özel'in bu konudaki düşüncelerini paylaştıklarını görüyoruz.
01:34Bunun dışında fazla bir şey yok. Söyledikleri de şu biz ölçümler yapıyoruz. Demek ki parti örgütünden gelen bir takım bilgileri kullanıyorlar. Ölçümler yapıyoruz ve halkın bu politikayı benimsediğini görüyoruz. Bu nedenle de bunu sürdüreceğiz.
01:56Söyledikleri özet olarak bu. Fakat bunun ötesinde bu kazanç meselesine baktığımız zaman Türkiye'nin bu normalleşme normal olmayan bir ülkede normalleşmenin ne demek olduğunu siyasi olarak anlamak pek de mümkün değil.
02:18Ancak normalleşme iktidar tarafından gerçekten de ileri sürülür ve bunun sonuçları görülürse buna bir yanıt verilebilir. Demokrasi, hak ve özgürlükler, Cumhuriyet Halk Partisi'nin muharifede sövmelerine son verme,
02:35halkın kendisine yöneltilen eleştirilerden öğrenerek aynı zamanda halkın geçim sıkıntısını gidermek. Bütün bunlar bir baktığımızda bunların hiçbir tanesinin olmadığını görüyoruz.
02:56Cumhuriyet Halk Partisi'ne bel altı bel üstü her türlü saldırıyı da yapan, arkasında AKP'nin ve iktidarın olduğundan zerre kadar kimsenin şüphe etmediği bir durum söz konusu. En sonunda işte AKP trolleri bakıyoruz. Özgür Özel Bey'e işte bu sefer bel altından vurmaya başladılar.
03:21AKP budur, bunların hiçbir zaman vazgeçmeyecektir. Normalleşme, normal olmayan bir ülkede normalleşmeyi savunmak bence abesle iştigal olduğun bir noktada duruyor.
03:37Bunun için ben aslında biraz dikkatli oldum, yani Özgür Özel'e biraz da şans aradım. Etrafta okurlarla, izleyicilerle işte temaslarda bulundum. Onlar beni çevirdiler fakat hepsinin ortak noktası normalleşmenin çok kötü bir şey olduğunu ve Cumhuriyet Halk Partisi'ne ve Türkiye'ye hiçbir şey kazandırmadığını söylemeleri.
04:08Yani bunun dışında Özgür Özel'in politikasını, Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu konuda iyi olduğunu söyleyen tek bir kişiye de rastlamadım doğrusu.
04:18Bu konuda çabamı sürdüreceğim. İnşallah birisini bulurum umuduyla bu soruşturmalarımı sürdüreceğim.
04:26Fakat yani şimdiye kadar mesela son bir hafta içinde otuz kişiyle bu konuyu görüştümse yani bunlar da benim çevirdiklerimdir. Beni yoldan çeviren ve hatta görüp de sohbet eden insanlardan bahsediyorum.
04:44Tek bir tane normalleşme ile ilgili olumlu bir şey söylediğini görmedim.
04:51Nitekim bunun sonuçlarını da şöyle görebiliyoruz belki de.
04:55Mesela son iki tane araştırma yapıldı. Bir tanesi son önceki gün PR'ın bir araştırması.
05:02PR nasıl bir araştırma şirketi bilmiyorum. Araştırma şirketlerinin çok da güvenilir olmadığını, yanlış sonuçlar verdiklerini, bazen kasıtlı davrandıklarını vesaire falan gördüğüm için söylüyorum.
05:18PR'ın araştırmasının arkası da değil. Fakat Halk Partisi'nde müthiş bir düşünce olduğunu gösteriyor.
05:25Burada araya gireyim. Aynı şekilde Aksoy araştırma da yaptığı ankette Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarının önceki anketlere göre eridiği görülüyor.
05:38Ben de bunu sormak istiyordum zaten size. Yani bu normalleşme süreci ile birlikte yapılan birkaç hareket seçimini Cumhuriyet Halk Partisi'nden uzaklaştırmaya mı başladı?
05:49Şimdi bu şöyle bir şey. Bir umut oluyorsunuz. Fakat zaman içinde geçiyor. Umut olduğunuz parti Cumhuriyet Halk Partisi bir el sıkışıyor iktidarla Cumhurbaşkanı ile.
06:13Ve tabii ki bir takım hakkını da yememek lazım. Mitingler yapılıyor. Arada sonra da üretici şeyleriyle falan. Bunlar biraz geri planda kaldığını ben düşünüyorum.
06:25Cumhuriyet Halk Partisi'nin umut bağladığımız Cumhuriyet Halk Partisi bu mu diye düşünebiliriz. Çünkü ekonomi kriz ve baskılar gerçekten de her geçen gün artıyor.
06:42Yani ekonomide bir umut ışığı olduğunu hiç bir defa görmüyoruz. Yani asgari ücret, emeklilerin maaşları bütün bunları reddediyor iktidar. Asgari ücreti ancak beklenti ilan ettiği beklenti enflasyonuna göre yüzde 15-20 oranında arttırabileceğini söylüyor.
07:06Çok komik bir şey. Yüzde 70'lerde dolaşan, yüzde 80'lerde dolaşan enflasyondan bahsediyoruz. Sadece TÜİK'in bile yüzde 4-3 civarında son enflasyon rakamı böyleydi.
07:22Tabii ki en ak yüzde doğru bir ölçümle yüzde 5 enflasyon açıkladı. Şimdi yüzde 3 ile yüzde 5 enflasyon arasında bir enflasyon bir pahalılık devam ediyorsa bunun bir karşılığının olması lazım.
07:40Yani halk daha fazla eziliyor. Halka verilmeyen paralar her zaman için big para sahiplerine yani büyük sermaye sahiplerine aktarıldığını görüyoruz. Onlar güya iktidarın politikası bu.
07:57Onlar iyi olacaklar, yatırım yapacaklar ve halkta iş alanları açacaklar. Halkta iş alanları iş bulacak, çalışacak. Ölme işiyim öyle. Böyle bir hikayeden gidiyorlar.
08:16Bu açıkça iktidarın halkı ezdirme politikasının bir tipik bir örneği. Geçmiş iktidarlarda benzer şekilde halkın iktidarı hiç olamadılar.
08:31Ekonomik krizlerin hemen hepsi halkın sırtına yüklendi ve biz ödedik. Pahalı durmadan zam yapılıyor. En sonunda işkisinden tutun iğne ipliğe kadar yeniden bir zam dalgası ortaya geliyor.
08:47Şimdi durum böyleyken halk diyor ki bakıyor ya diyor bu mu CHP diyor benim haklarımı savunacak CHP bu mu şeklinde bakıyor. Ben öyle görüyorum. Bu son araştırmalar Aksoy'un şeyini görmemiştim. Bu yeni herhalde Aksoy araştırmanın sonuçları ona da bakarım.
09:10Yani hem AKP'nin hem CHP'nin oyları erimiş görünüyor.
09:14Neymiş ortada bir şey var CHP'nin oyu niye erisin ki iktidarın iktidarda değil ki halka eziyet eden bir parti değil, pahalılığı yaratan bir parti değil. Niye erisin?
09:30Ortada bakıyoruz tarafsız bir grup oluşuyor giderek oy yükseliyor oradan. Demek ki iktidar CHP'nin oyların erilmesinin tek açıklaması var. Milletin CHP'den en azından şu aşamada umudunu kestiği şeklinde ve tarafsız bölüme geçmiş durumda.
09:52Şimdi durum böyleyken bunun partinin görmemesi ve hala normalleşme konusunda ısrar etmesi yani AKP'nin çok işine gelen bir şey. Ortalık süt liman değil tabii ki yani CHP'nin de konuşmalarını falan mitinglerini falan görüyoruz ama ülke çapında bir etkisi olduğunu ben düşünmüyorum.
10:18CHP iktidarda bundan mutlu aslında. Yani bu normalleşmeye devam etmesini istiyor. Kılıçdaroğlu gündeme geliyor CHP'nin de böyle bir ayrışma var. Yani bütünleştirici bir politikanın yeniden düşünülmesi lazım.
10:37Dik ve eleştirilere ve farklı görüşlere parti yönetiminin kulak vermesi lazım. Yoksa bu erime gidecek. Yani sadece yerel seçimlerde alınan gerçekten de yüz artıcı yüksek oylar ve kazanılan yeni belediyeler yetmez.
11:03Bunun çok önemli bir tepki oyları olarak da gerçekleştiğini ben görüyorum. Yani o sırada AKP'ye bir ders verme amacıyla insanlar daha iyi belediyecilik yapan CHP'lere yöneldi.
11:18Fakat gelinen noktada tabii ki belediyeler işlerini sürdürüyorlar ama yarın seçim olsa diye genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimleri söz konusu olduğunda kime oy verirsiniz sorusunda CHP'nin öne çıktığını göremiyoruz burada.
11:37Bu önemli bir şey. Yani yerel yönetimler tamam ama bunun yanı sıra genel seçimleri söz konusu olduğu zaman CHP'ni yükselten bir durum yok. Zaten şu da var Erdem, CHP'nin en yüksek noktası bu genel seçimler %34 oy oldu.
12:02%34'ün üzerine 1-2 puan daha eklemesi gerekirdi. Ama bunu yapmadı, yapamadı. Tam tersine oyları daha çok tarafsız bir kitleye ve bazı küçük partilere kaydığını görüyoruz.
12:18Şüphesiz bu henüz daha seçimlere çok var. Üç buçuk yıl var. Erken konuşmak gerekmiyor. CHP mutlaka kendini yeniden silkeleyecek ve toparlayacak. Fakat şu aşamada gördüğüm kadarıyla iktidarın bir eli, eli kolu CHP'nin içinde.
12:44Söyle, sor.
12:48Yok ben bitti sandım o yüzden araya girmiştim. Siz tamamlayın ben soruma öyle geçeyim.
12:53CHP'nin içinde partiyi hem karıştırıyor hem parti muhalefetlerinin yani beklenen bir yükselme olmadığını gören parti muhalifleri, parti içinde muhalifler.
13:08Cumhurbaşkanlığı tartışması, Cumhurbaşkanlığı tartışmasının çok erken bu dönemde böyle yapılması ve bir şekilde çok olmaması gereken bir şey.
13:22Bu konuda en sağ duyulu davranışı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı gösteriyor. Bu kendini bunların dışında tutmaya çalışıyor.
13:35Henüz bunlar, bütün bunlar aslında yine mi kim olacak aday hikayesi yani geçen seçimlerden gelen seçimlerden önce yapılan uzun tartışmalar kim aday olacak seçilecek aday vs.
13:53Bunlar muhalefeti ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin yıpratıcı ve halkın güvenini zedeleyici bir atmosfere bürünmesinde çok etken oluyor.
14:07Cumhuriyet Halk Partisi nasıl kendisini toparlayacak bu AKP'nin bu çizdiği çizgiden evet eleştirir ama biz yine el sıkışalım, kucaklaşalım çizgisinden nasıl uzaklaşıp gerçekten de derin bunalım olduğu bu günlerde
14:30ekonominin derinleştiği yani çıkmazların derinleştiği bu dönemlerde dalgaların altında kalmaktansa uçlu bir söfşe gibi dalgaların üzerinde halka öndelik etmesi gerekir. Bunu göremiyoruz.
14:50Peki Sayın Bursalı anladığım kadarıyla AK Parti şu anda normalleşmeden memnun tabi meclisin açılışında çok konuşulan görüntülere şahit olduk şeyi bir kenara bırakarak söylüyorum onu da soracağım size.
15:06Cumhuriyet Halk Partisi AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan meclise geldiğinde ayağa kalktı hem bu çok fazla tepki çekti bunun yanı sıra belki bundan daha çok eleştiri alan görüntü ise Özgür Özel ve Devlet Bahçeli'nin objektiflere yansıyan selamlaşma görüntüsü ve o sırada konuşulanlar.
15:28Devlet Bahçeli'den o sırada şöyle bir cümle duyuyoruz. Söylediklerimi alınmıyorsun değil mi? Bunlar siyasetin gereği. Tam bu noktada yani bu cümle hakkında sizin yorumunuz nedir? Çünkü bir kesimde halk var, yurttaşlar var, yoğun bir yoksulluk çekiyorlar, siyasi krizler doğal olarak halkı etkiliyor.
15:50Ekonomik kriz zaten halkın belini doğrultmasına engel oluyor. Ülke yangın yeriyken kurulan bu cümleler size neleri düşündürdü, neler hissettiniz bu konuda?
16:05Şimdi bir görev adamı tabii ki Bahçeli ne yapacağını biliyor ve Cumhurbaşkanı'nın talimatları, politikaları çerçevesinde hareket etmeye çalışıyor.
16:16Cumhurbaşkanı normalleşme, yumuşama, daha çok yumuşama politikasını ön plana çıkardığı için Bahçeli onun izinden Cumhurbaşkanı'na ateş etmesini söylüyor.
16:28Cumhurbaşkanımızın çizdiği, verdiği görevler veyahut da ana politikaları çerçevesinde hareket etmek bizim de görevimiz diyor.
16:40Bunu Türkiye'de derin budalımın üstünü örtmek için böyle bir sanki siyasi partilerle böyle bir sıcak ilişki kurma görevi Bahçeli'ye düşmüş gözüküyor.
16:57Bahçeli'de veyahut da buna üstlenmiş, el sıkıştırıyor, DİM Parti'ye elini uzatıyor, onlarla sohbet ediyor.
17:08Cumhurbaşkanı Partisi'yle diyor ki ya bakma bana, sana söylüyorum dışarıda, saldırıyorum ama onlar siyaset icabı, biz burada ne güzel Altay Kemal Külah beraberiz, birlik içindeyiz.
17:25Bu aslında bir politikanın asıyla ilgili bir şey.
17:32DİM Partisi bu uygulamanın içinde yani daha doğrusu bu tuzağı biraz görmeli ve kendi politikalarını geliştirmeli diye düşünüyorum.
17:43Burada tabii ki bir de Orta Doğu'nun karışık olması, savaş konuşmaları, sohbetleri, tartışmaları, İsrail'in inanılmaz bir şekilde komşularına neredeyse saldırması
18:00ve durup dururken bir de bundan yola çıkarak Türkiye'yi de hedefliyor gibi böyle şimdiki durumda pek de gereçelendirilmeyecek bir gündem yaratılması ve meclisin bu konuda özel bir toplantı yapmaya kalkışması.
18:22Bütün bunlar da aslında Bahçeli'nin ileriye yönelik birlik ve beraberliğimizi koruyalım, bakın bir de İsrail tehdidi ve saldırı olasılığı altındayız şekli politikasının bir parçası olarak bunu değerlendirmek lazım.
18:38Bahçeli bunları yapar.
18:40Bahçeli biliyorsunuz geçmişte de hem hükümetleri bozmuştur, kendi politikalarını izlemiştir.
18:50Düne kadar daha doğrusu 2015 yılına kadar söylemediğini bırakmadığı Recep Tayyip Erdoğan'la daha sonra Cumhurbaşkanım diye onun iktidarda kalmasını sağlayacak her türlü desteği vermiştir.
19:06Böyle bir politikacı söz konusu yarın da aslında bir ortam siyasi ortam ortaya çıktığı zaman iktidarın iktidardan da ayrılabilir bir şekilde yani bunu Cumhur İttifakı'nı bozabilir.
19:29Fakat bunun şu aşamada ben seçimlere kadar böyle bir olasılığını görmüyorum.
19:35Böyle bir şey yok.
19:36Bahçeli en azından dört yıl daha seçimlere kadar seçimlerden seçim sonuçlarına göre davranacaktır.
19:44Seçimlere kadar yapılıncaya kadar Recep Tayyip Erdoğan'la ittifakını sürdürecektir.
19:52Çünkü çıkarttırıp bunu gerektiriyor.
19:56Ve ikisi de birbirine muhtaç.
19:58Yani hepimiz biliyoruz ki Recep Tayyip Erdoğan'ın yani AKP'nin de MHP'nin desteği olmadan şubeye bu şekilde iktidar olabilmesi mümkün değil.
20:14Bakıyoruz şimdi Sinan Ateş davasının bile ayağı çok net ve ortadayken o tamamen saf dışı bırakılıyor.
20:24Bu tamamen aslında MHP'nin talebine de verilen bir yanıt olarak bunu görmek lazım.
20:34Davanın siyasi tarafı bir ayağı ileriye bıraktı.
20:39Şimdi böyle karşılıklı olarak bir alışveriş ve destek var ikisinin arasında.
20:46Dolayısıyla meclisteki tartışmaları daha doğrusu Bahçeli'nin böyle bir gül dağıtması ortalığı ortalığa
20:59Hem Dem partilileri hem Cumhuriyet Halk Partisi'ni bir politikanın demin de bahsettiğim ana politikayı bu fazla sertlik olmasın ama bize fazla da saldırmayın politikasının bir parçası olarak bunu görmek lazım.
21:17Cumhuriyet Halk Partisi bunu görüyor mudur? Mutlaka içinde ya bu böyle böyle diyen vardır.
21:25Halk Parti'nin nasıl bir bunalımdan çıkacağı konusu da bir merak konusu.
21:36Bunu parti içinde tartışmalılar yani hiçbir şey geç olmadan tartışmalılar hem de.
21:43Özgür Zelih'in politikaları tartışmaya da açılmalı tartışmalı duyarlılıklar tartışmalı tartışmalı.
21:52Son üç tane ankette Cumhuriyet Halk Partisi'nin gerilemesi gerilemesi ve bunun nedenleri tartışmalı.
22:00Bunlar oluyor mu onu bilmiyorum.
22:02Yani bütün bunlar olmasına rağmen görülmesine rağmen yumuşama ve yumuşama politikası da hala gündemde tutmak ve bunun üzerine durmak bence abeste iştikadır.
22:20Peki Sayın Bursalı çok teşekkürler bugün vakit ayırdınız programımıza katıldınız.
22:26Teşekkür ederim davet ettiğin için kolay gelsin.
22:29Teşekkür ederim iyi günler dilerim.
22:31İyi günler.
22:33Evet sevgili izleyiciler Orhan Bursalı konuğumuzdu normalleşme sürecine ilişkin konuştuk.
22:39Şimdi normalleşme süreci tabi Türkiye'de tartışılıyor oldukça sert şekilde eleştirenler de var.
22:47Programın başında dediğimiz gibi bunun Türkiye'ye gerekli olduğunu düşünenler de var.
22:52Biz elimizden geldiğince dilimiz döndüğünce bu normalleşme sürecini anlatmaya çalıştık.
22:57Bugünlük burada noktalayalım başka bir programda görüşmek üzere.

Önerilen