• geçen yıl
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda sektöründe taklit ve tağşiş ürünlerin denetimlerinin artırılması ve yabancı uyruklu çalışanların sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Meclis'te düzenlenen basın toplantısında böyle bir kontrolün sağlanmamasının sağlık riski oluşturduğunu belirtti.
(ANKARA) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taklit ve tağşiş ürünlere karşı sürekli denetlenen yerler dışında kontrol dışı üretimin olduğu yerlerin de denetlenmesi gerektiğini söyledi. Gıda işletmelerinde, otel ve benzeri kuruluşlarda çok sayıda yabancı uyruklu ve kayıt dışı kişinin çalıştığına da dikkat çeken Gürer, bu kişilerin de sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı taklit ve tağşiş gıdalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gürer, "Bakanlığın yapmış olduğu açıklama kamuoyunda çok tartışıldı.

hbrlr1.com/cbdadifakckckl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Değerli basın mensupları, Tarım ve Orman Bakanlığı taklit taşışla ilgili geçtiğimiz hafta yapmış olduğu açıklama kamuoyunda çok tartışıldı.
00:12Burada özellikle domuz etinin kebaba, köfteye, lahmacuna karıştırıldığı konusu en önemli gündem maddesi haline geldi.
00:25Özünde milletvekili olduğumdan beri bu süreçte taklit ve taşşırımların takipçisi olmuş.
00:35Geçmiş dönemlerde de bakanlıkların bu konuyu düzene açıklaması için taleplerde bulunmuştuk.
00:41Bir yıldır bu konuda bir açıklama yapılmıyordu.
00:45Yapılan açıklamada ortaya çıkan durum hem düşünücü hem vahim.
00:52Bakanlık eninde sonunda bu açıklama yaptı ama Tarım Kredi Yağ Ağaçlığı ile muhafazakar olarak kendini tanımlayan ve iktidara yakın bir işletmenin de adı taklit taşışıya karıştı.
01:10Bakanlık bundan sonra gündelik olarak bu konuda açıklama yapacağını da ifade etti.
01:17Tabi ki bakanlığın yapmış olduğu açıklama değerli ve önemli ve bundan sonra da buna benzer taklit taşışı yapacaklarının üzerine şiddetle gidilmeli.
01:28Çünkü vatandaş ücretini ödeyip tükettiği ürünü taklit ve taşıştan arınmış olmasını Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimleri sayesinde bir güvence olarak görüyor.
01:44Daha önce bu konuda belediyelerin yetkileri vardı çıkarılan düzenlemelerle yetkiler Tarım ve Orman Bakanlığı'na alındı.
01:52Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu konudaki kadroları yeterli mi derseniz yeterli olmadığı bu konudaki işletme sayıları dikkate alındığında ortaya çıkar.
02:02Düzenli sürekli denetlenebilen yerler dışında kontrol dışında üretiminde olduğu bir gerçek.
02:10Bunlarla ilgili de daha sıkı denetimlere ihtiyaç var.
02:15Ne yediğimizi ne içtiğimizi bilmediğimizi çok kere tekrarladım.
02:19Bu kere yine önemli bir konuya kamuoyunun dikkatini çekmek istiyorum.
02:25Çok kere tartışılmayan ve yürürlüğe girdikten sonra da benim dışında da çok gündeme getirilmeyen bir konuyu bugün sizlerin huzurunda tekrar dikkat çekmek istiyorum.
02:39Daha önce 1930'da çıkarılan Ümumi Hulusi Saha Kanunu'na göre gıda ve gıda üretimine yönelik ya da tüketim noktalarında çalışanlarla ilgili portör muayenesi, akciğer filmi gibi zorunluluklar vardı.
03:01Bunlar belediye tabibi ya da hükümet tabipleri tarafından takip edilir ve burada çalışan kişilerin sağlığını sürekli kontrol altında tutan, 3 ayda da bir denetimi gerektiren bir düzenlemeydi.
03:192011 yılında çıkarılan kanun ve 2013 yılında çıkarılan yönetmenlik ve bu portör muayenesi ve akciğer filmi olayı kaldırıldı.
03:29Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı portör muayenesi ve tetiklerin bundan sonra yapılmayacağını 2013 yılında açıkladı.
03:42Buradaki yetki işletmelere bırakıldı.
03:46Kişi hastalığı varsa ya da buna yönelik şüphe bulunuyorsa gıda işletmelerinde otelde benzer kuruluşlarda çalışıyorsa bunların muayenesi yapılacak ama takibi de işverene bırakılmış duruma geldi.
04:07Denetim dışına bir yerde kısmı da olsa çıkarıldı.
04:11Neden ihtiyaç duyuldu, niye ihtiyaç duyuldu bu ayrıca tartışılması gerekli bir durum.
04:17Ama değerli arkadaşlar bu düzenleme yapıldığı dönemde Türkiye'de mülteci dediğimiz göç ile gelenler dahil gıda gruplarında çalışanların sayısı sınırlıydı.
04:33Bugün herhangi bir pastaneye, fırına, restorana, lokantaya gittiğinizde turizm işletmesine uğradığınızda göreceksiniz ki bu yerlerde çok sayıda yabancı uyruklu kişiler çalışıyor.
04:48Bunların önemli bölümü de kayıt dışı.
04:51Biz burada tüketici olarak kendi sağlığımızın sorun oluşturmaması için bu kişilerle ilgili bu denetimler yapılıyor mu yapılmıyor mu bu soruyu soruyoruz.
05:05Bu kişilerle ilgili eğer denetim yapılmıyorsa dünyadaki gelişmeler dikkate alındığında pandemi süreci takip edildiğinde süreçte toplu hastalıklara dahil neden olabilecek bir salgın hastalığın kapısı açık tutuluyor demektir.
05:25Bu işletmede de çalışanların mutlak surette yeniden portör muayenesi akciğer filmi çekimi sağlanmalı çünkü portör bir testtir birden fazla incelemeyi gerektirir.
05:40Belediyeler de bu konuda yeniden yetkilendirilmelidir.
05:44Bakınız kanunun eski hali ne diyor?
05:47Yenilecek ve içilecek şeyler satan veya veren veyahut taharet ve nezafette müteallik sanatlar ifade edenler her üç ayda bir kendilerini muayene ettirerek bir sıhhi rapor almaya mecburdurlar.
06:06Bunlardan devre-i sırayette frengi ve sarı veren ve cüzdama müptela olanlarla halkın istihrak ve nefretini mücip bir cilt hastalığı duçarı olanlar sanatlarını icradan men olunurlar.
06:28Bin beş yüz doksan üç sayılı umumi hırsızlar kanunu bin dokuz yüz otuzda bu maddeyle çıkıyor.
06:35Altındaki bu yüz yirmi beşinci maddenin altındaki yüz yirmi altıcı madde de bu konuda belediye tabipleriyle hükümet tabiplerinde yetkili kılıyor.
06:45Bu süreç düzenli olarak kontrol edilen bir süreçti.
06:49Bu kanun değişikliği iki bin on bir yılında sağlanıyor iki bin on üç yılında da sağlık bakanlığı yönetmenliğiyle yeniden kamuoyuyla paylaşılıyor ve ilgili yerlere de iletiliyor.
07:03Buna göre değişiklik gıda üretimi ve satış yerleri ve toplu tüketim yerleriyle insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerine yönelik sanatları ifade edildiği iş yerleri sahipleri ve bu iş yerlerinin işletenleri çalışanlarına hijyen konusunda bu iş yerlerindeki meslek ve faaliyetlerinin gerektirdiği eğitimi vermeye
07:32ve çalışanların bu eğitim almalarını sağlamaya belirtilen eğitimleri almış kişileri çalıştırmaya çalışan kişiler ise bu eğitimleri almaya mecburdurlar diyor.
07:43Yani burada bir hijyen eğitimine dönüşüyor muayene süreci.
07:47Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenler de bu fıkra kapsamındadır.
07:54Bulaşıcı bir hastanın olduğu belirlenenler ile iş yerinin faaliyet ve hizmetlerinden doğrudan yararlananları rahatsız edecek nitelikte ve görünür şekilde açık yara veya cilt hastalığı bulunanlar bizzat çalışan iş yeri sahipleri ve işletenler de dahil olmak üzere alınacak bir raporla hastalıklarının iyileştiği belirleninceye kadar
08:20birinci fıkra da belirtilen iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar.
08:26Çalışanlar hastalık konusunda iş veren bilgi vermekle yükümlüdür diyor.
08:30Yani portör muayenes dediğimiz testlerle oluşan insan bedeninin incelenmesi ve bunun yanında akciğer filmi ile birlikte ortaya çıkabilecek olası hastalıkların bir ay üzerinde kontrolünü sağlayan uygulama kaldırılıyor.
08:44Bununla ilgili bir hijyen eğitimi verilmesi biçimine iş döndürülüyor.
08:48Böyle olunca da o insanların sağlıklarının gıdada bulunanların sağlıklarının insan sağlığı açısından ortaya çıkabilecek tehditleri görülmüyor.
09:00Bu süreç bu yönden mutlak surette yeniden değerlendirilmeli ve portör dediğimiz muayene ki bir çok testi içinde barındıran laboratuvar tetkiklerinin bütünüdür.
09:14Bunun yeniden sağlanması gerçekleştirilmelidir.
09:17Bu konuda önümüzdeki günlerde ilgili bakanlıklara da yeniden başvurularda bulunacağım.
09:24Yönetmenlik kapsamında insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri, taplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve benzeri işlerle ilgili olanlar, masaj ve güzellik salonları, otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerlerde çalışanlar, komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülenler olarak açıklanıyor.
09:53Bu anlamda şunu belirtmekte yarar var. Değerli arkadaşlar, gıda insan sağlıyor.

Önerilen