• geçen ay
İzmir'in Gaziemir ilçesinde nükleer atıkların gömüldüğü mahallede halk büyük tehdit altında. "Türkiye'nin Çernobil"i olarak adlandırılan bölgede son zamanlarda kanserden ölen kişilerin sayısının ciddi şekilde arttığına dikkat çeken vatandaşlar yetkililere çağrıda bulunurken bu akşam canlı yayında yapılan testte güvenli sınırın 219 katı radyasyon çıktı.
İzmir Gaziemir'de 17 yıldır gömülü halde bekleyen nükleer atıklar uzun süren çabaların ardından temizlenmeye başlanmıştı. Deneyimsiz firmalar tarafından kazma ve kürekle temizlenmeye çalışılan bölgedeki çalışmalar sırasında saat 1 kg civarında radyoaktif tozun, İzmir'in etrafına yayıldığı ve bu durumun tüm Türkiye için de büyük bir risk taşıdığı ifade ediliyor.KANSERDEN ÖLENLERİN SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ VARHalk sağlığı için sürecin bilimsel çalışmalar ışığında yürütülmesi gerektiğini belirten bölge sakinleri son zamanlarda kanserden ölen kişilerin sayısında da ciddi oranda bir artış yaşandığını kaydetti.

hbrlr1.com/cbdccbdfkckckl
Döküm
00:00Cehennem'de Yaşam
00:06Buradaki tüm yetki Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'yla Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu denmekte.
00:20Bu bakanlıkların acilen duruma el koymaları ve bu tehlikeli atıkları yurdumuza gönderen ülkeyi de uluslararası hukuk kapsamında devreye sokarak ölümcül maddeleri beltaraf etme işini bilimsel sandaltlarda yaptırmaları gerekiyor.
00:36Sağlık Bakanlığı'nın da zehirli bölgede yaşam mücadelesi veren yurttaşlarımıza bir an önce sağlık hizmeti götürmesi hayati önem taşıyor. Yoksa olan masum insanlarımızın canlarını olacak.
00:52Sevgili seyirciler şimdi Gökmen Ulu ve konuğu çevre ve çevre bilimi ve kimya uzmanı emekli öğretim üyesi Enver Yaser Küçükgül Türkiye'nin Çernobilinde canlı yayına onlara bağlanıyoruz.
01:10Uğur Dündar bu akşam sizlerin seyircimizin karşısına niçin böyle çıktık? En başta onunla başlayalım. Çünkü ağır meta tehlikeli atık ve radyoaktif madde atıklarının bulunduğu alana hiç bu kadar yaklaşmamıştık.
01:32Daha önceden çok geldik, etrafında dolaştık ki o da tehlikeliydi, riskliydi. Kısa sürelerde çalışmalar yaptık, vatandaşlarımızla konuştuk. Ancak bugün çok yaşlaştık. Alanda tel örgülere 10 metre mesafedeyiz şu anda.
01:50Aslında daha üst düzey koruyucu giysilerle sahanın içine girmek istedik fakat alanın yeni sahibi %51 mülk sahibi olan Ekovar şirketi bu talebimizi reddetti, sahaya girmemize izin vermedi.
02:08Biz de bilim insanlarının uyarılarına riayet ederek bu kıyafetlerle sahanın hemen yanı başına geldik ve burada Enver Yaser Küçükkür ile birlikte size anlatacaklarımız var.
02:24Hocam siz çevre bilimi ve kimya uzmanı olarak Türkiye'de dehşete düşüren tüyler ürpertici açıklamalarınızı geçen hafta da arenada ekranlara getirmiştik, söylemiştiniz. Şimdi biz bu akşam niye buradayız bunu anlatmadan önce elinizdeki cihazın ne olduğunu da size sormak istiyorum.
02:46Elimde bir radyasyon ölçüm cihazı var. Öncelikle iyi akşamlar demeyi unuttum. Herkese selamlar. Bu radyasyon ölçüm cihazı alpha, beta ve gamma radyasyonunu ölçüyor. İkili ya da üçlü olarak ölçebilirsiniz.
03:04Aslında buraya daha ışık vardı. Yüzeyi de size gösterecek şekilde çalışma yapmaya niyetliydik. Ancak şu anda izleyicilere söyleyelim. Bir tepenin üzerindeyiz. Bu tepe doğal bir yükselte mi yoksa dökülen malzemelerle oluşan bir tepe mi?
03:24Çünkü sahaya eğer kamera zoom yapabiliyorsa gayet düzensiz bir bölgedeyiz. Bunun anlamı şu. 1940 yılından beri faaliyette olan aslan kurşun 2010 yılına kadar buraya tehlikeli zararlı atıklarını gömdü.
03:46Yaptığı işlem hatırlayacaksınız. Bir kurşun geri kazanmayı da kurda kurşun işlediği için tüm burada metal işleyen tesislerin atıkları tehlikeli zararlı atıktır.
04:00Demin söylediğiniz gibi pek çok ağır metal ancak burada çok daha uluslararası suç teşkil eden bir nükleer atık buraya gömülmüş zamanında ve onun yaydığı radyasyon söz konusu. Elimdeki radyasyon ölçüm cihazıyla bu amaçla geldik.
04:22Hemen ileride yol kenarında okuduğumuz değere göre önce şuradan başlayalım. Uluslararası standartlara, bilimsel sınırlara göre değer nedir? Sınır değer?
04:35Birim olarak mikrosiveret saat cinsinden ortalama okur bu cihaz. Bu ortalama okunan cihaz sayı değerine mikrosiveret saat değerine güneş çevirmek için 24 ile çarparız.
04:54Yıla çevirmek için de 365 ile çarparız. Ve bu çarpımın sonucu 1 milisiveret çıkması lazım. Bu Birleşmiş Milletler Atom Enerji Komisyonunun radyasyon güvenliği alanında belirlediği background güvenli radyasyon değeridir.
05:16Bir değerini bir milire mi yıllık aşarsa sağlık riskleri oluşturur. Radyasyonun yarattığı sağlık risklerini eminim Ali Osman hocama anlatmıştır.
05:27Evet az önce anlattı. Vatandaşlarımız da çoğalan hastalıkları dile getirdi. Biz şu anda bir dediğim gibi tepenin üzerindeyiz. Havada rüzgar var ve rüzgar tesise doğru gitmesine rağmen background radyasyonun iki katını okumaktayız.
05:45Ölçelim ve söyleyelim hocam. Şu anda ekranda gördüğümüz sayı 0.236 düzeyinde. Bunu çarpı 24 çarpı 365 derseniz bu 2.5 milirem düzeyine kadar çıkmaktadır. Yani güvenli sınırın üstünde.
06:09Peki sahaya biraz daha yaklaşsak. Daha önceleri ben 2006'dan beri bu sahaya gidip gelip ölçümler yaptım. Benim dışımda da pek çok arkadaş ölçüm yaptı.
06:25Örneğin Arif Ali Cang'ın ölçüm değerinde 7000-8000 kat daha yüksek sayı değerlerini okumuştuk. Ben sahanın içindeki yol kenarında okuduğum değerler bu güvenli sınırın 219 katı.
06:42Burası bir radyoaktif sahası. Ne kadar radyoaktif kaynak var bunun miktarını belirlemek gerekir. Şu ana kadar yapılan hiçbir çalışmada sahadaki gerçek miktar ölçülmedi.