• 20 saat önce
Sivas'ta dün peş peşe meydana gelen 4,7 ve 4,2 büyüklüğündeki depremlerle ilgili bir açıklama yapan Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, bölgedeki yıkıcı depremlerin nedenini açıkladı.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Evet, özellikle 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra Sivasçı civarında da hem Gürün civarında hem Gürün bölgesinde daha önceden olmak üzere halen devam eden hem de özellikle Ağustos ayından itibaren Karayun civarında bir deprem yoğunlaşması görüyoruz.
00:2412 Ağustos'ta olan Karayun güneyindeki depremin olduğu bölgede yine iki ayrı deprem dikkatimizi çakıyor ve mekanizmaları da birbirine benzer.
00:40Ben en azından burada bu verileri bana sağlayan ve birlikte çalıştığımız İskenderun Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Semir Över'e çok teşekkür ediyorum, jeofizik profesörü, beraber çalışıyoruz bu depremler konusunda.
00:56Şunu söylemek lazım, Gürün civarındaki depremlerden sonra ki tabii ki o Gürün'ü özellikle 6 Şubat 2023 ikiz depremleriyle birlikte ve sonrasında bir stres aktarımı ile özellikle Yuvalı, Eski Hamal köyleri civarında yoğunlaşan bir sismik bir hareketlenmenin olduğunu dikkatimizi çekiyoruz.
01:24Ama 12 Ağustos'tan itibaren de ki 12 Ağustos'taki 4.3'tü bugün sabah ilk olan 4.7 ve daha sonraki 4.1 depremleri ki ilki 10 km derinlikte ikincisi 22 km derinlikte bunlar birbirine benzer deprem mekanizmaları sunuyor.
01:52Tabii ki bu genel olarak Sivas halkının bilmek zorunda olduğu bir şey değil ama biz diğer bilimciler olarak yeni bir veri olarak karşımıza çıkıyor.
02:02Özellikle bölgede etkin olan deliler ve tecar gibi fay zonlarının aksine normal bileşeni fazla olan bir depremi burada gördük.
02:14Sabahki deprem mekanizma çözümleri bize daha çok normal bir fayı veriyor ve yüzeyde kırığı olmayan doğal olarak bir fay neden?
02:24Çünkü 4.7'den ziyade en az 5-5.5 büyüklüğünde depremlerin yüzeyde kırık oluşturabilme şansı daha fazla.
02:32Bu yüzden dolayı yüzeye çıkmamış bölgede bazı faylar olduğunu söylemek durumundayız elimizdeki bu kısıtlı verilerle.
02:42Ve bundan sonraki dağılımlara da bakmak durumundayız.
02:46Şimdi Meta'nın en son yaptığı diri fay haritalarında bu bölgede yüzeyde herhangi bir fay görünmüyor.
02:53En yakın fay 10-12 kilometre güneydeki aslına bakarsanız tecar ve deliler fay zonları.
03:00Fakat onların mekanizması bundan farklı.
03:05Özellikle Sivas'ın ben de kampüsteydim ve Kızılırmak'ın henüz pekişmemiş çökerleri üzerinde binalarımız olduğu için bu depremi biraz daha işin doğrusu fazla hissettik.
03:22Merkezdeki ve Sivas'ın kuzeye doğru olan bölgelerine göre daha fazla hissettik.
03:29Bu da en azından Kızılırmak yatağı ve çevresinde çok daha fazla hissedildi.
03:34Bu konuda biraz zamana ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum ama bunu söylerken de bu 12 astosla birlikte bugün gerçekleşen iki depremin Sivas'ın doğusunda yeni bir, henüz daha kırık oluşturmamış ama bir sismotektonik bir zon olabileceğine dair küçük veriler olarak değerlendirdiğimizi burada söylemek istiyorum.
04:04Bizim o bölgelerde benim de eski doktora arazimin hemen kuzey bölgeleri arazide yaptığımız çalışmalarda biz daha çok bölgede jeolojik anlamda yüzeyde herhangi bir fay olmadığını ama tuz tektoniğinin etkin olduğunu çalışmalarımızda ve daha sonraki çalışmalarda göstermiştik.
04:28Bölgede tuzlar oldukça yaygın yani Sivas Halka'nın PUR olarak bildiği bizim JIPS anhydrit olarak adlayacağımız litolojiler, kaya türlerinde farklı bir tektonizmanın gerçekleştiğini rahatlıkla söyleyebiliriz çünkü bunlar bilimsel çalışmalar olarak yayımlandı.
04:49Şekli daha önceden de göstermiştim. Bu aslına bakarsanız bir stres dağılımı. 6 Şubat depremlerinden sonra özellikle Türkiye'nin doğusunu Sivas'ı da etkileyen bölgelerdeki deprem tehlikesini gösteren bir yayından alınmış bir şekil.
05:12Kırmızı bölgeler özellikle depremlerin olabileceği bölgelerin neresi olacağına dair bir bize fikir verebiliyor. Şurası Doğan Adalufayı, şu bölge Gürün ve civarı, şu bölge ise özellikle Tecarve civarında olan bölgeler ve Sivas'ın şu bölgesinde işin doğrusu bizim bu depremlerimiz oluşuyor.
05:36Bunun nedeni ise bu iki büyük depremin ki yaklaşık 12 saat arayla 7 üzerindeki iki büyük depremin ard arda gelmesi ve bölgedeki stres dağılımını diğer faylar üzerine doğru aktarması.
05:53Yani Sivas ve civarını etkileyen Deliler fayı, Tecarv fayı, Sarıs fayı ve Gürün'deki Ayvalı, Beyyurdu, Gürün faylarına doğru aktarılan bir stres değişiminin bu bölgede de artık bu tür sesimlik hareketleri görebileceğimize dair bir durum oluşturabileceğini söylemek lazım.

Önerilen