• geçen yıl
İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahilinde kıyıya yakın bazı noktalar, sudaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla meydana gelen deniz yosunu nedeniyle yeşile büründü. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, "Körfeze girdi oldukça yosunlarda da mevsimsel olarak artış gözlenebilir. Kış mevsiminde biraz azalma olsa da ilkbahardan itibaren yine yüksek bir artış olacaktır" dedi.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Yaz döneminde görmüş olduğumuz plankton, fitoplankton artışı ve sonucundaki balık ölümleri aslında bu yosunların bu ortamı, ekosistemi dengeliyordu.
00:14Besleyici elementleri kullanıyorlardı.
00:16Bunlar kıyıdan toplandı, toplanmasına bağlı olarak iç körfezde fitoplanktonik bir artış oldu ve balıkların da solungaşlarını tıkayarak ölümlerine sebep oldu ki
00:30zaten etkilenmiş bir ortamdır burası.
00:32Biz her ne kadar bu türleri, makro yosunları, makro ayakları burada istemesek de bu dönem içerisinde buraya gelen besleyici elementleri ve kirliliği düzenlemesi ve besleyici elementleri kullanması açısından bu dönemde bunların burada olmasında fayda var diye düşünüyorum.
00:50Tabii bunlarda bir temasla vesaire bir zararları yok aslında insana ama görsel olarak bir kirlilik oluşturuyor.
00:58Onun dışında özellikle yaz sonunda öldüklerinde mikrobiyel faaliyet dediğimiz bunların parçalanması sırasında oksijen kullanıyor, karbondioksit üretiliyor.
01:09Hem ortamda bir anoksik ortam oluşuyor yani oksijensiz bir ortam oluşuyor hem de bunların öldüğü yerde dipte çamursu bir yapı oluşuyor ve ortamda bir koku oluşabiliyor.
01:20Sonuçta zaman içerisinde buradaki birikmiş olan organik materyal ve kıyılardan gelen sedimanla birlikte burada bir birikim oluşuyor ve aslında bu istemediğimiz bir birikim.
01:33Şu anda burada yapılabilecek en önemli şey tamamen karasal girdiği kesmek, deşarj atık sularını tamamen kesmek ve daha sonrasında burada bir tarama yöntemiyle karasal kısımda buradaki sedimanı toplayıp karasal ortamda bir bertaraf çalışması yapılması gerekiyor.
01:53Daha sonrasında bu türlerde eğer besleyici element ve kirli su girdisi engellenirse zaten bunlar ortamdan yavaş yavaş çekilecekler.
02:02Böyle bir örtü durumu ortaya çıkmayacaktır.
02:05Şimdi bu türler fırsatçı toleranslı türler onu söylemiştim.
02:09Besleyici element girdisi oldukça bunlar da mevsimsel olarak artış gözlenebilir.
02:15Belki kış mevsiminde biraz azalma olsa da ama ilkbahardan itibaren yine yüksek bir artış olacaktır.
02:22Çünkü bunlar sporla ürüyorlar.
02:24Kıyıdan toplatsanız dahi bunların sporları suda bulunuyor ve tekrar koşullara uygun olduğunda yeniden hızlı bir artışla gelişerek ortamı kaplayabiliyorlar.

Önerilen