• 2 hafta önce
Milattan önce 10 binli yılların sır perdesi günümüzde yapılan 12 farklı kazıyla aralanıyor. Bu kapsamda ilk kez Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi için 63 ülkeden yaklaşık bin bilim insanı kentte bir aradaydı ve bugüne kadar yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Yeni keşiflerin kapısı aralanacak, tarihe ışık tutulacak, M.Ö. ki insan yaşamına dair bütün çalışmalar ortaya konulacak.
00:11Şanlıurfa, dünyanın ilk Neolitik Kongresine ev sahipliği yapıyor. 64'ü aşkın ülkeden yüzlerce bilim insanı bu kongrede bir araya geldi.
00:21Bilim insanları, tarihçiler ve arkeologlar M.Ö. ki insan yaşamına dair araştırmalarını paylaştı, yeni keşifler değerlendirildi.
00:32Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile kongredeydi.
00:36Bakan Ersoy, bakanlığın 2023'te duyurduğu ve 2024 yılında tanıtmaya başladığı Geleceğe Miras Projesi ile ilgili konuştu.
00:44Geleceğe Miras Projesi, Türkiye'yi dünya genelinde bir kültürel cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflemektedir.
00:51Bu projeyle son 60 yılda Türkiye'de arkeoloji alanında yapılan çalışmalara eşdeğer bir başarıyı önümüzdeki 4 yıl içinde gerçekleştirmeyi planlıyor ve bu dönemin Türk arkeolojisinin altın çağı olarak alınmasını amaçlıyoruz.
01:06Kongrede Göbekli Tepe ve Karahan Tepe'deki kazı çalışmalarında yeni bulunan kalıntılara da değinildi.
01:12Buraya bilinçli olarak gömülmüş nesneler bulunan, yine aynı kontekste kurt çeneleri, leopar kemikleri, akbaba kemikleri, postuyla bırakılmış tilkiler gibi çok sayıda arkeolojik kalıntıya da ulaşmış olduk.
01:28Dünyanın farklı coğrafyalarında yerleşik yaşamın başlangıcını, nasıl geliştiğini, nasıl dönüştüğünü konuşacağımız bir ortam burası.

Önerilen