• geçen hafta
Op. Dr. Nurtaç Alper Akdemir, çapraz bağ ve menisküs yaralanmalarının yumuşak doku yaralanmaları olduğunu belirterek, bu tür yaralanmalarda hastaların ayakta durmasının sakıncalı olmadığını ifade etti. Ayrıca, yaralanmalara karşı spor öncesi hazırlıkların önemine de dikkat çekti.
"Çapraz bağ ve menisküs yaralanmalarında ayakta durmak sakıncalı değil"
İSTANBUL - Çapraz bağ ve menisküs yaralanmaları hakkında bilgilendiren Op. Dr. Nurtaç Alper Akdemir, "Bu tarz yaralanmalar, yumuşak doku yaralanmaları olduğundan kişilerde her zaman ayak üzerine basmama gibi bir zorunluluk yoktur. Yani kişilerde kemik yapıda kırık vb. bir yaralanma olmadığı takdirde, ağrıyı tolere ettiği kadar ayakta durabilir, mobilize olabilir, günlük ihtiyaçlarını görebilir. Bu yaralanmalar travma anında oluşuyor. Sonrasında, en azından kısa dönemde ilerleme gibi bir durum söz konusu olmaz" dedi.

hbrlr1.com/ctawbltakckckl
Döküm
00:00Menüsküsün diz fonksiyonlarında önemi fazla, menüsküs her iki dizimizde iki adet bulunan içte ve dışta olmak üzere C şeklinde bir yapıdır.
00:19Vücudun üstündeki ütkü diz ekleme aracılığıyla diz altına simetrik ve eşit bir şekilde yayılmasını sağlar bu şekilde diz kakırdaklarını korur, aynı zamanda dizin kayganlığını sağlar bir de şok öngörmesi özelliği vardır o yüzden diz sağlığı için çok önemli bir anatomik yapıdır.
00:36Özellikle 40-45 yaşından daha genç aktif hastalarda özellikle amatör veya profesyonel olarak sporla uğraşanlarda spor yaralanması, travma, trafik kazası gibi durumlarda yırtılmalar gözükebiliyor ama daha çok 45-50 yaş ve daha üstü hastalarda herhangi bir travma dahi olmaksızın o dejeneratif bizim süreç dediğimiz yaşlılık sürecinde de kendiliğinden yırtıklar oluşabiliyor.
01:04Özellikle bu ikisinin ayrımını yapmak tedavisi açısından bizim için önemlidir.
01:08Spor yapan kişilerin özellikle diz çevresi kaslarının güçlü olması gerekiyor, spor faaliyetleri öncesinde germeye, güçlendirme, esneme, ısınma hareketleri yapması gerekiyor ve her zaman sporda ne kadar dikkat etsem de bu sonuç olarak bir travma, bir kaza sonucu olabildiği için her şeye rağmen ciddi bir travmada yine de bu tarz yırtıklar gözükebiliyor ama bir kişi profesyonel olarak sporla uğraşıyorsa germeye, güçlendirme ve kondüsyon antrenmanlarını spor aktivitelerinde
01:38dışında da önem vermesi gerekiyor yani müsabakalar dışında da kişinin diz sağlığıyla ilgili, diz çevresi kasları ile ilgili gerekli protokolleri uygulaması gerekiyor.
01:48Özellikle genç aktif hastada bir menüsküs yırtığı olduğu zaman bizim için belli başlı bazı kriterler önemli.
01:54Bu menüsküs yırtığının ne zaman olduğu, hastanın yaşı, aktivite düzeyi ve yırtığın şeklini nasıl oldu?
02:01Yani eğer bir yırtık menüsküsü biz üç parça yeriyoruz kapsüle yakın kısım ve merkezdeki kısım menüsküsünün yırtığı olduğu yer eğer kanlanmasının iyi olduğu kapsüler kısmına yakınsa iyileşme şansı daha yüksek olabiliyor ama daha kanlanmasının zayıf olduğu yerlerde iyileşme şansı düşük olabiliyor.
02:19Biz bu ayrımı yaptıktan sonra biz bu durumun cerrahi olarak mı yoksa konservatif tedavi ile mi tedavi edileceğine karar verebiliyoruz.
02:27Yani kesinlikle hastanın yaş, özellikle hastanın yaşı, menüsküs yırtığının yeri ve hastanın beklentisi hastanın gidişatını yani bu süreçte bu yaralanma sonraki süreci etkileyebiliyor.
02:39Şimdi şöyle menüsküs yırtıklarında hastalar bize asıl olarak ağrı ve takılma kitlenme gibi mekanik şikayetlerle demin şikayetlerle başvuruyor.
02:48Eğer hastanın yaşı genç, aktivite düzeyi yüksek bir spor faaliyetiyle uğraşıyorsa ve yırtık yeni oluşmuşsa ve bu dediğim şikayetler hasta da varsa biz öncelikli olarak cerrahi tedaviler öneriyoruz.
03:01Bu menüsküs yırtığının yerine bölgesine göre teyit edip gerekli olan onarım veya temizlik ameliyatları yapabiliyoruz.
03:09Bu hekim, hasta ve menüsküs yırtığının durumuna göre karar verdiğimiz bir şey yani bu hasta bazlı karar veriyoruz buna.
03:16Ameliyat yapılacak ameliyata göre tabii ki bunun süreci değişiyor.
03:19Eğer biz ameliyatta onarım ameliyatına karar verdiysek biz bu menüsküs diz için önemli bir yapı olduğu için biz öncelikle her zaman menüsküs yırtıklarında ameliyat dediysek bunu onarmaya çalışıyoruz.
03:31Bu yapının korunması hasta sağlığı ve gelecekteki diz kalitesi, diz yaşama açısından önemli.
03:38O sebeple biz bunları onarabiliyorsak onarma ameliyatlarına gidiyoruz.
03:42Bu ameliyatları kapalı tekniklerle, artroskopi dediğimiz diz artroskopisiyle yapıyoruz.
03:48O yırtık kısımları onarıyoruz ve ondan sonra bir belli 4-6 hafta bir iyileşme süreci oluyor.
03:55Hastaya yırtığın durumu, şekli ve onarmak için kullandığımız dikişlerin sayısı ve miktarına göre hastanın ameliyat sonrası dönemde dizlik kullanımı, ne zaman fizik tedavi alacağı, ne kadar alacağı, ne zaman tekrar spora dönüş olacağı değişebiliyor.
04:12Ama profesyonel sporcu ise kişi genellikle onarım yapıldıysa 6 ay ya da 12 aydan önce genelde profesyonel olarak spora dönüş olmayabiliyor.
04:23Futbolcularda menüsküs yaralanmaları dizin dönme travmalarında, bizim rotasyonel dediğimiz travmalarda dizde kontrolsüz bir güçlenme, bir yük bindiği zaman oluşabiliyor.
04:33Sadece olay menüsküs yırtığı değil, çapraz bağ dediğimiz yapı da bu yaralanmada etkilenebiliyor.
04:40İkisinin de ortada olduğu, ikisinin de yaralandığı durumlarda, ikisine de ameliyat gerektirdiği durumlarda profesyonel spora dönüş denildiği gibi 6 ay, 12 ay bulabiliyor.
04:51Bunun için iyi bir ameliyat yapılması, ameliyat sonrası dönemde de iyi bir fizik tedavi, rehabilitasyon süreci gerekiyor.
04:58Bunlar iyi yapılırsa bu şekilde bir dönüş olabiliyor.
05:01Çünkü sonuç olarak dizin tekrar ameliyat olsa bile eski gücünü, kuvvetini kazanması, fonksiyonunu kazanması belli bir süreç alıyor.
05:09Biz hani bu tarz yaralanmalar, bağ yani yumuşak doku yaralanmaları olduğu için kişilerde her zaman yüzeyine basmamı, etmemi gibi bir durum söz konuşulur.
05:20Kişi hiç ameliyat olmasa bile kemik yapı sağlam olduğunda kişi ayakta durabilir, mobilize olabilir, normal günlük ihtiyaçlarını görebilir.
05:28Bunda herhangi bir orta beden açıdan engel olmuyor.
05:32Ama tabii ki kişi ameliyat sürecine girdikten sonra belli başla önerilen, belli bir süre yük vermemek gibi durumlar söz konusu.
05:39Ama toplumda menis küsü yırtık, çapraz bağ kopuk olduğu halde hiç ameliyat olmamış olup bu şekilde yaşamayı seçen, bu şekilde idare etmeyi seçen insanlar ve bunlar yürüyor, günlük aktivitede işlerini görüyor.
05:52Yine belli başla sıkıntılar yaşıyor ama bundan sonuçta çalışan insanlar.
05:56Yani ayakta durmak herhangi bir engel değil.
05:59Bu yaralanmalar olay anında oluyor, o travma anında oluyor, orada şey oluyor, ondan sonrasında ilerleme gibi bir durum söz konusu değil.
06:08En azından kısa dönemde değil.
06:09Bu tarz bağ yaralanmalarında ihmal edilir, ameliyat, cerrahi bir müdahale, ameliyat gerektiği halde kişi ameliyat olmazsa bu dizideki bizim instabilite dediğimiz o stabilizasyonun kaybından dolayı uzun vadede diskireçlenmeye gidebilir.
06:24Ama kısa vadede hastanın herhangi bir mobilizasyonunda, hareket etmesinde falan direkt tıbbı açıdan basmamalı, yürümemeli gibi bir bizim kısıtlamamız yok.
06:33Biz ameliyat yaptığımız hastalarda bile çok erken fizik tedaviler, güçlendirmeler, kısmı yük vermeler, bu verdirdiğimiz yükü zaman içinde arttırma şekilde protokoller uyguluyoruz.

Önerilen