• geçen ay

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Hocam, yaşanan iklim değişikliği ve beraberliğinde getirdiği kuraklık ve her geçen gün barajlardaki su seviyesinde düşmelere sebebiyet veriyor, neler söyleyeceksiniz?
00:22Evet, bunu hep konuşuyoruz. İklim değişikliği ile beraber mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışlar ne yazık ki yüzeysel sularımızdaki miktarı etkiliyor, barajdaki su seviyelerini düşürüyor.
00:35Bugün geldiğimiz noktada işte Terakya bölgesindeki barajlarda 14 tane barajda yüzde 40'ların altına düşmüş durumda.
00:43Kazandıra, Pabuçdere'de bu daha da az seviyelerde.
00:47Toplam İstanbul'un suyunu temin edildiği barajlara baktığımız zaman da yüzde 26'lar gibi bir oran görüyoruz.
00:53Bu dönemlerde yağış bekleniyor aslında, bekliyoruz ama mevsim anomalleri dediğimiz aşırı ve şiddetli yağışların da görülmesi aslında iklim değişikliğinin bir göstergesi anlamına geliyor.
01:06Bu hızlı yağan, kısa sürede yağan çok miktardaki yağışın barajlardaki doluduk seviyelerine bir katkısı olmuyor, kısıtlı bir şekilde oluyor.
01:14Fakat buradan biz nereye gitmeliyiz, bu bize ne söylemeli?
01:17Bu bölgede yaşayan insanlar olarak bu su kıtlığından ne anlamalıyız, bunun üzerine durmamız gerekiyor.
01:24Biz sanki barajlardaki su seviyeleri düştüğünden hayatımızda, günlük yaşantımızda bir değişiklik olmayacakmış gibi kendi yaşantımızı sürdürmeyi devam ediyoruz.
01:34Ama aslında bu şu demek, evlerde kullandığımız, yeme içme ihtiyaçlarımız için kullandığımız, endüstriyede ve ticarethanelerde kullandığımız suların her geçen gün azaldığı anlamına geliyor.
01:44Yani biz su zengini bir ülke olmaktan çıktık, su stresi çeken bir ülke konumundayız, bunun da biz vatandaşlar olarak günlük yaşantımızda su tasarrufu olarak yansıması gerekiyor.
01:57İklim değişikliğine adapte bir yaşam sürdürmemiz gerekiyor.
02:00Bu konuyla alakalı yetkili kurum ve kuruluşların da su strateji, su eylem planlarının oluşturulması ve buna yönelik değerli hale harekete geçmek gerekiyor.
02:11Dolayısıyla barajlardaki su seviyelerinin düşmesi demek, aslında bizim günlük hayatımızda kullandığımız suların azalması anlamına geliyor ki,
02:20bu bugünden başlayan bir sorun değil ama yakın gelecekte çok daha dramatik bir hale gelebilecek bir sorun demektir.
02:27Suyun önemi, suyun tasarrufu kullanılması, endüstriyede suyun geri kazanımı, tarımsal sulamada vahşi sulamadan vazgeçilmesi, damlama sulama yöntemlerinin kazandırılması,
02:39yağmur sularının hasadının yapılarak bütün bu su kaynakları ihtiyacımızın alternatif olarak giderilmesi gerekiyor.
02:47Elzem geç bile kalındı.
02:49Tedbir olarak ne yapacağız hocam?
02:50Her geçen gün susuzlukla mücadeleyle ilgili neler olması gerekiyor?
02:57Evet, iklim değişikliğiyle ilgili yapılacak globalde ve yerelde tedbirler var ama biz bir birey olarak, bu bölgede yaşayan insanlar olarak öncelikle günlük yaşantımızdaki su kullanım biçimimizi,
03:08su kullanım patternimizi değiştirmek zorundayız.
03:12Daha tasarruflu, daha verimli bir su kullanımına geçmek zorundayız, dönüşmek zorundayız.
03:18Her bir birey çocukluktan itibaren suyun önemini bilerek ve suyun tasarruf edilmesi gerektiğini anlayarak, içselleştirerek ve zihinsel bir dönüşüm yaşayarak bunu halletmemiz lazım.
03:29Ticarethanelerde ve sanayilerde kullandığımız suların da yeni teknolojilerle geri kazanılması ya da daha az suyu kullanan teknolojilere geçmemiz lazım.
03:39Ama bu bireysel tedbirlerin alınması, yapacağımız küçük tercihlerimizdeki değişiklikler, suyun etkili kullanılma yönünde büyük sonuçlar üretecektir.
03:49Barajlardaki su seviyelerinin düşmesi, evimizde, mutfağımızda, musluğumuzda akan suyun azalması anlamına geliyor.
03:58Bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkartmamız gerekiyor.
04:01Hocam şimdi Tekirdağ Sanayi Bölgesi, özellikle de Marmara derin deşerze bırakılan yaklaşık olarak günde 300 metreküp su var.
04:10Bu su geri kazanılsa sanayiciye iyi olur mu?
04:15Bu suyun geri kazanılması zaten elzem.
04:18Yani bu bölgede günde 700 bin metreküp su tüketiliyor.
04:23Bunun 450 bin metreküpü sanayi üretiminde kullanılıyor.
04:27Ve bu suyu artırsak bile denizde deşerz etme lüksümüz yok.
04:31Söylediğiniz şey iyi olurdan daha öncelikli ve daha acil.
04:35Bu suyun bir an önce geri kazanılarak tekrar proseslerde kullanılması gerekiyor.
04:40Çok uzak bir gelecekten bahsetmiyoruz.
04:4410-15 sene sonra bu bölgede faaliyet gösteren, suyu çok tüketen sanayicilerin, sanayinin kapısını kilit vurma vakti gelecek demektir.
04:53Eğer bu şekilde su kullanımına devam edersek.
04:56Bu suyun geri kazanılarak tekrar proseslerde kullanılması gerçekten bu bölge için bir elzem.
05:02Böyle bir lüksü de yok bu bölgenin.
05:04Endüstri bölgesi, üretim var, yoğun nüfus var ve suyun da bu şekilde tekrar geri kazanılmadan tüketilmesi
05:14çok yakın gelecekte su kaynaklarının artık üretime izin vermeyecek şekilde biteceğini ve tükeneceğini gösteriyor.

Önerilen