Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Ensonhaber'de
Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Çok geniş yelpazesi olan bir bakanlık yürütüyorsunuz. Çiftçiler, ormanlar, barajlar çok yoğun yani her yerde vatandaşa direkt dokunan hizmetler.
00:15İlk olarak şunu sormak istiyorum. Siz göreve geldiğiniz günden bu yana şöyle bir eleştiri var. Öncelikle sizle başlayacağım.
00:22Tarımın içinden gelmeyen bir ismi Tarım Bakanı yaptı diyorlar. Bu eleştirilere dönüp baktığınızda bir buçuk yıllık sürede yaptıklarınız bunlara cevap mı aslında? Nasıl cevap verirsiniz?
00:33Her türlü eleştiri olabilir. Herkes düşüncesini söyleyebilir. Ona bir yorum yapmayayım. Ancak iki türlü doğru değil. Birincisi ben 6 yıl Gübretaş Genel Müdürlüğü yaptım.
00:44Türkiye'yi karış karış gezdim. Türkiye'nin tarımsal üretimiyle ilgili hakikaten başka bir işte meşgul olan birisinin öğrenemeyeceği kadar çok bilgi öğrendim.
00:55Neticede bir de yaşım itibariyle de ben çiftçilik yapan bir ailenin evladıyım. Bütün bunların ötesinde de elbette bilgimiz, deneyimiz, tecrübemiz, yönetim kabiliyetimiz son derece önemli.
01:09Ancak şunu söylemek istiyorum. Eğer biz bir buçuk yılda Türkiye'nin 40 yıldır konuştuğu üretim planlamasını hayatiyeti itibariyle çok önemli bu hususu hayata geçirebildiysek
01:20ve bunu ben değil de biz olarak bütün bakanlık teşkilatındaki mesai arkadaşlarımla birlikte gerçekleştirebildiysek
01:28o zaman bir kişinin etkisinden bahsetmek çok da doğru olmaz. Netice itibariyle Türkiye gibi büyük bir ülkenin devasa bakanlıklarından bir tanesiyiz.
01:36Sadece bir kişiye başarı ya da başarısızlığı, tecrübeyi ya da tecrübesizliği mal etmek doğru değil.
01:44Dolayısıyla bir anlamı da yok. Eğer öyle olmamış olsaydı bugün bütün bu sessiz devrimleri gerçekleştirdiğim arkadaşlarıma büyük bir haksızlık olurdu bu eleştiri.
01:54Dolayısıyla çok doğru bulmuyorum açıkçası.
01:56Sizin için sokağa indik Sayın Bakanım. Tarımla ilgili size gelen sorular var. Onları izletmek istiyoruz.
02:02Tamam.
02:03Bakalım Sayın Bakanım ilk soru da ne diyorlar?
02:05Evet.
02:06Yurt dışına giden bütün gıda ürünleri neredeyse geri dönüyor ve çok ciddi anlamda tarım ilacı bulunduğu için geri dönüyor. Bunları niçin denetlemediklerini merak ediyorum.
02:15Sayın Bakanım böyle bir şey var mı? Mesela yazın biz şeyi çok duyuyoruz ya Rusya'ya giden çilekler geri döndü.
02:20İşte bunlarda tarım ilacı mı oluyor fazla ya da döndüğünde bu ürünler ne oluyor?
02:26Şimdi hepsi geri dönüyor bu doğru değil. Ancak buradaki bilgilendirme eksiğini ben kendimde görüyorum açıkçası. Üzerime aldım bunu onu söyleyeyim.
02:37Doğrusunu söyleyelim şimdi. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin binde birle binde ikisi arasında geri dönüş var.
02:45Bunların hepsi de pestisid yani zirahi ilaç sebebiyle geri dönmüyor. Bunların yarısı bu şekilde diğer yarısı da ürünün kendi özelliğinden depolandığı zaman işte aflatoksin dediğimiz hani tırnak içerisine söyleyeyim küf.
03:01Bununla ilgili bazı üründe değişimler olduğu zaman yine geri dönüyor.
03:07Temel olarak şöyle bir şey var. Avrupa'nın ya da ihraç ettiğimiz herhangi bir ülkenin almadığı hiçbir ürünü biz Türkiye'de kullanıma sokulmasına izin vermiyoruz ve imha ediyoruz.
03:19Yani bizim ihraç ettiğimiz ülkelerin vatandaşları bunu yemiyorsa bizim vatandaşlarımız da yemiyor son derece net.
03:26Peki süper.
03:27Yalnız bir soru vardı orada hiç denetleniyor muydu?
03:30Sadece ihraç edilen ürünler değil Türkiye'de üretilen bütün ürünler üretim alanlarında, hal girişlerinde, satış noktalarında, marketlerde mutlaka ama mutlaka denetlenir.
03:42Belli bir istatistik yüzdesiyle tamamına ulaşacak şekilde denetlenir. Bunların içerisinde de aynı ihraç edilenler gibi herhangi bir problem tespit edilirse bunlar da imha edilir.
03:55Yani sadece ihracatla ilgili değil bu denetim. Yurt içerisinde de bu denetim var. İster yurt içerisinde rastlanmış olsun ister ihraç edilirken rastlanmış olsun bu ürünler tespit edildiğinde imha edilir.
04:09Sana bakalım bir soru daha var bir de buna bakalım.
04:12Bakalım.
04:13Benim hayatım boyunca bir tarım ve hayvancılık ülkesi diye Türkiye'yi okuduk, öğrendik coğrafya derslerinde ve gerçekten de her türlü ürün ülkemizde vardı hatta dışarıya gönderebiliyorduk.
04:28Neden tarımı ve hayvancılığı bitirdiniz ve neden biz artık buğdayı bile dışarıdan getirtir duruma düştük? Neden o çiftçilerin hayatlarını ve bizim de aslında ülkemizin ekonomisine çok ciddi kaynak sağlayan bir kolu yok ettiniz? Neden?
04:49Sayın Bakanım bunu aslında ilk başta konuşmuştuk ama burada şunu sorabilirim. Buğdayı dışarıdan mı getiriyoruz biz?
04:56Kendi ihtiyacımız için olanı biz Türkiye'de üretiyoruz. Bizim üretimimiz ihtiyacımıza yetiyor ancak biraz önce söyledim biz un da dünyada birinciyiz. Un ihracatında makarna da ikinci sıradayız.
05:08Bu ilave ihtiyacı yurt dışından ithal ediyoruz. Burada işliyoruz. Ondan sonra da ihraç ediyoruz. Yani buradaki ithalat bu ama siyasi söylem insanları bu şekilde yönlendirdiği için maalesef biz ne kadar anlatırsak anlatalım
05:25burada bir kafa karışıklığı oluyor sizin vasıtanızla bunu da söylemiş olalım. Türkiye'de tarım ve hayvancılık hiçbir şekilde bitmedi. Eğer öyle olmuş olsa biz şu anda raflarımızda yeterli ürünü bulamazdık.
05:37Çok şükür ki fazlasıyla var. İhraç ediyoruz hanımefendinin söylediği gibi hani gönderiyorduk eskiden diyor. Şimdi de gönderiyoruz. Geçen sene 31 milyar dolardı ihracatımız. Bu yıl daha fazla olacak inşallah.
05:50Peki bir soru daha var Sayın Bakanım.
05:52Ormanlar yanıyor niye uçak almıyorlar?
05:54Uçak almıyor muyuz Sayın Bakanım? Bizim filomuz ne durumda? Sadece sayıları versek yine yeterli.
05:59Peki 26 uçağımız var yangın söndürme uçağı. 105 helikopterimiz var. Rezer güçlerle beraber 5000'e yakın kara aracımız var ki bunlar devasa bildiğimiz herhangi bir rutin bir ne diyelim araç değil söndürme araçları bunlar.
06:1514 tane insansız hava aracımız var. Dünyada kullanan iki ülkeden bir tanesiyiz. Bunlar da yine dezenformasyonun maalesef etkileri. Vatandaşımız müsterih olsun. Yeteri kadar filomuz var. İnsan kaynağımız da var. Tecrübemiz de var. Bu konuda dünyadan bize gelen eğitim taleplerine de cevap veriyoruz.
06:35Peki diğer soruya geçelim. Sayın Bakanım bunu ben özellikle koydurdum. Şimdi bir ablamız konuşacak.
06:41Karın bakanı gayet başarılı gidiyor bence. Özellikle bu inek konuları falan var. Ona çözüm buluyor. Oldukça başarılı. Sadece hibe değil sayımlarını gerçekleştirdi bildiğim kadarıyla.
06:52Yani en başarılı bakan şu anda. Cüneyt Özdemir'i çok dinliyorum. Oldukça güzel şeyleri var. Yararlanan evet akrabam var Bodrum'da Milas'ta. Oldukça da yararlandılar.
07:05Çiftçilerin ve özellikle hayvan yetiştirenlerin birçok sıkıntısı vardı. Bunlara çözüm getirmeye çalışıyor. Şu anda sadece çalışılıyor ama en azından başlandı.
07:16Sayın Bakanım ben bunu hanımefendiyi izlerken şöyle bir şey hissettim. Şimdi tarımla gerçek manada bir işi olmayan insan sosyal medyada konuşulanları o ezberi tekrar ettiriyor.
07:26Ama bir yakınında çevresinde bu hibeleri bu destekleri görenler gerçekten hanımefendi gibi konuşuyor diye düşünüyorum.
07:34Çok doğru. Burada tarım kesimini kabaca 10 milyon desek 85 milyonuz. Geri kalan 75 milyon sadece bu konuyla belli bir yönüyle ilgileniyor.
07:44Ama hakikaten biz ülkemizin bu konudaki bütün potansiyelini açığa çıkarmaya ve üretimimizi artırmaya kararlıyız.
07:51Hanımefendinin söylediği bütün destekler, teşvikler, yönlendirmeler bakanımız tarafından yapılıyor, yapılacak.
07:58Bir soru daha var Sayın Bakanım. Bu da son soru.
08:00Tarım Bakanı'na sormak istediğimiz soru şu. Niye GDO'lu tohum sokuyoruz ülkemize?
08:05Ülkemize hiçbir şekilde GDO'lu tohum girmiyor. Evet çok netti.