• geçen yıl
Suriye’de 24 yıllık Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından bir hafta geçti. Ülkede tahrip olan birçok kurumun normale dönüşü için çalışmalar sürerken, Merkez Bankası yeniden açıldı. Yeni hükümetin ülkenin varlıklarına yönelik incelemeleri devam etti. Merkez Bankası’nın kasasında 26 ton altın rezervi olduğu ortaya çıktı. Döviz rezervlerinin ise 200 milyon dolar ile tükenme noktasına geldiği belirtildi. Bankaya yağmacıların saldırdığı ancak ana kasaya ulaşamadığı kaydedildi. Bu veriler ne anlatıyor? Suriye’nin yeni lideri olarak görülen Ebu Muhammed Colani, The Times Gazetesi’ne konuştu ve “Artık doğum adı olan Ahmed El Şara'yı kullanmaya başladım. Bana ‘terörist’ demeyin, bu tanım daha çok Esad rejimine uygun. İsrail'i uyarıyorum, Suriye'den çekilsin” ifadelerini kullandı. Colani'nin başına ABD tarafından 10 milyon dolar ödül konuldu. Tüm bu açıklamalar ne anlatıyor? CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan detaylarını anlattı.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Jolani muhalif güçler ilerlediler, Şam'ı ele geçirdiler, ele geçirdikten sonra Suriye'nin artık yeni lideri görülüyor Jolani, The Times gazetesine konuştu, satır başlarına bakalım şimdi, o grafikleri arkadaşlarım ekrana getirecekler, Jolani neler söyledi The Times gazetesine, birlikte bakalım İdris Arıkan,
00:22Bana terörist demeyin diye bir KJ atabiliriz, üst manşet atabiliriz, artık doğum adı olan Ahmet El Şaray'ı kullanmaya başladım, bana terörist demeyin bu tanım daha çok Esad rejimine uygun diyor, İsrail'i uyarıyorum Suriye'den çekilsin diyor, en özet cümlelerle Jolani'nin açıklamaları bu,
00:45Aslında Jolani burada demek istiyor ki bana terörist demeyin bu tanım daha çok Esad rejimine uygundu, bu cümleyi belki de baz alabiliriz söylediklerinden, ben terörist değilim terörist demeyin biz özgürlük için savaştık mı demeye çalışıyor,
01:00Şimdi biliyorsun medya aslında gerçeklik algısını oluşturan bir şey, aslında temelde mesele bizim yaptığımız işin temel meselesi bir gerçeklik var bir de gerçeklik algısının oluşturulması meselesi var, bir şeyi nasıl tanımlarsan o kişinin o tanımın o insan üzerindeki yapışması durumu var,
01:20Yani şimdi Jolani mesela aslında bu iki cümle şurada diyor ya bana terörist demeyin bu tanım daha çok Esad rejimine uygun artık doğmada olan Ahmet Elçaray'ı kullanmaya başladım diyor ya, burada zaten Jolani ismi aslında kod isim, yani bir terör örgütü lideri ismi gibi tanımlanacak bir kod isim,
01:42Baktığımızda şöyle bir şey var, gerçeklik algısının oluşması açısından baktığımızda bir şeyin terörist deme konusu hep tartışılan bir konudur medyada, örneğin işte Yasser Arafat yıllarca İsrail tarafından terörist olarak tanımlandı,
01:57Fakat baktığımızda yıllar sonra işte Oso'da, Camp David'de İsrail devletiyle pazarlık yapan taraftı, bugün de gelinen süreçte oluşan durumda şunu görüyoruz, Jolani'nin artık terörist kavramı Jolani için çok fazla kullanılmamaya başlandı, bunu nasıl anlıyoruz?
02:15Bakıyoruz İngiliz yetkililerin, Fransız yetkililerin ya da İtalyan yetkililerin Jolani ile görüşmeye gittiğini görüyoruz, Amerikalıların bir şekilde temasa geçtiğini görüyoruz, burada tanımlamanın değişeceğini gösteriyor.
02:30Esrat rejimine uygun demesi normal, çünkü Esrat kendi karşıtlarını terörist olarak tanımlıyordu, kim olursa olsun, muhalif de olsun, halk da olsun, o bölgenin halkı da olsun, Hamalı da olsun, Humuslu da olsun, Şehli de olsun, İdlibli de olsun, işte Faruk Al Şahra'nın yeğenidir Ahmet Al Şahra, bu arada Jolani, yani eski bir Suriye Dışişleri Bakanı'nın yeğenidir, onu da söylemek lazım.
02:52Bu anlamda baktığımızda değişen bir şeyden bahsediyoruz. En çok Jolani'ye terörist diyen kimdi mesela aklımıza geliyor, İran. İran da o dilini bırakmış durumda, muhalif olarak görüyor, muhalif bir dil kullanıyor, muhalifler üzerinden tanımlamaya başladı.
03:08Bu terörist sözü aslında savaşların içerisindeki bir durum, ama ileriki dönemde terörist sözünün kalkması aslında uluslararası ileride çok şaşırılmayacak bir durum. Niye? Çünkü dediğin gibi Yasir Rafat bir dönem teröristi, sonra İsrail'le masaya oturan kişiydi. Barış elçisi olarak da hatta ödül aldı, tırnak içinde bunları hatırlamak lazım.
03:36Bu anlamda Jolani'nin de bana terörist demeyin demesi, aslında baktığımız süreçte işte bugün 13 yıl 8 ay süren bir iç savaşın sonunda Şam'a giren güçlerin başındaki kişi bu, insan bu kişi.
03:50Baktığımızda böyle bir şey. Terimin uluslararası hukuktaki durumu, Jolani'nin durumuna baktığımızda hali hazırda, halen birçok metinde, Türkiye'nin de metinlerinde terörist olarak tanımlanan bir grubun lideri olarak biliniyor. Onu da söylemek lazım. Ama gelişen süreçte bunun ortadan kaldırılacağına dair çok büyük emareler var.
04:12Bu nedir? Diyor ki bana terörist demeyin demek, bu Esad rejiminin sloganı propagandasıydı, bunu bırakın demek istiyor. Tabii burada asıl meselelerden bir tanesi de İsrail'i uyarıyorum, Suriye'den çekilsin. Çünkü İsrail'in yaptığı şey şu anda fırsatçılık ve Suriye'nin bazı bölümlerini işgale doğru giden bir durum var.
04:32Buna karşı geleceğinin de bir mesajı olarak görünüyor. Bu ilk açıklaması bu anlamda. İsrail'i uyaran, İsrail'e karşı dil gösteren, bir retorik oluşturan ilk açıklaması olarak da karşımıza çıkıyor. Onu da söylemek lazım.
04:47Bunu da not etmemiz lazım, ilerleyen günlerde muhtemelen bunu hatırlarsak.
04:50Hatırlarsa bu arada bir şey söyleyeceğim.
04:52Konuşan çok bahşetti.
04:54Ceolani'nin ABD tarafından başına 10 milyon dolar ödül konulduğunu da hatırlatmak lazım. O ödülün bir şekilde artık gereksiz bir duruma geldi. Amerikalıların da bir şekilde onunla temasa geçtiğini söylemek lazım.
05:10Aslında dediğim gibi konu bir gerçeklik durumudur. Yani gerçekliği tanımı sen nasıl yaparsan algıyı ona göre oluşturuyorsun. Uluslararası medyada da bugüne kadar Ceolani'ye terörist denmişti. Bundan sonra denmeye de bilir.

Önerilen