• evvelsi gün
Sosyal Medya Hesaplarımız...

Facebook : https://www.facebook.com/AkitTVOfficial
Twitter : https://twitter.com/akittv
Instagram : https://www.instagram.com/akittv
Google+ : https://plus.google.com/+akittv
Web Site : http://www.akittv.com.tr

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00İşte bölgedeki son gelişmeleri ve D8 zirvesinin çıktıklarını şimdi kıymetli bir isimle konuşacağız.
00:06Uluslararası İlişkiler uzmanı Prof. Dr. Hüsamettin İnaç hocamız bizlerle.
00:11Sayın İnaç hoşgeldiniz yayınımıza.
00:12Hoşbulduk, iyi yayınlar diliyorum.
00:14Teşekkür ediyorum, ben de size iyi yayınlar diliyorum.
00:17Evvela sormak istiyorum, D8 Liderler Zirvesi'nin ilk açılış toplantısı yapıldı, ilk konuşmalar yapıldı.
00:23Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını da dinledik.
00:26Zirvenin önü ve arkası olarak ve sonucu olarak neler görüyorsunuz, neler söylersiniz?
00:31Tabii ki öncelikle teşekkür ediyorum bu soruyla başladığınız için.
00:35D8 zirvesi biliyorsunuz rahmetli Başbakan Prof. Dr. Nezmettin Erbakan'ın liyasetinde 1996 yılında kurulmuş ekonomik ve siyasi bir örgüt olarak gündeme çıkıyor.
00:48Tabii Müslüman dünyanın önemli ülkelerini bir araya getiren ve çok ciddi bir zenginliği kendi bünyesinde bulunduran yatırımı, lojistiği ve bölgesel anlamda istikrarı sağlamayı amaçlı çok önemli bir örgüt ve öyle önemli bir işleve sahip ki o günden bugüne kadar varlığını devam ettirdi.
01:08Ve Türkiye'de burada gücünü ve temsiliyetini peyderpey artırarak bugünlere kadar geldi.
01:14Dolayısıyla bunun tabii ki toplanması önemli ama daha da önemli olmasını sağlayan unsur belki de Kale'de Mısır'da toplanması oldu.
01:24Çünkü biliyorsunuz çok yakın zamanda itibariyle biz Mısır'la normalleşme sürecini yaşayan bir ülkeyiz.
01:312013'te Muhammed Nursi'yle bir anı seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı'nın bir darbe sonucu devrilmesiyle biliyorsunuz çok hızlı bir şekilde Türkiye'nin Mısır'la olan ilişkileri inkıtaya uğramıştı.
01:44Hatta tamamen kesilmişti. En son Sisi'nin yaptığı ziyaretle tekrar biz bu ilişkileri canlandırma yoluna gittik.
01:51Ve bunun çok önemli çıktıları da vardı. Yani özellikle Doğu Akdeniz'de Mısır'la yapılacak bir deniz sınırlarını belirleyen mutabakat saplı anlaşması ve bunun getireceği mülhaset ekonomik bölgenin yeniden şekillenmesi Türkiye için hayati önem taşıyordu.
02:09Bu süreç kanalının yeniden değerlendirilecek olması ve Türkiye'nin özellikle çeşitli güçlerle Mısır'da varlık göstermesi ve aynı zamanda ekonomik anlamda birçok verimli yatırımın başlatılacak olması gerçekten bu zirvenin çıktıları arasında sayılabilir olmalı.
02:27Bu D8 liderler zirvesinin sonucu itibariyle elbette orada bölge konuşulacak, Gazze-Lübnan konuşulacak, ekonomi konuşulacak ama şu anda tüm dünyanın merakla beklediği, izlediği, bizim de yakından takip ettiğimiz Suriye var.
02:42Suriye'de yeni gelişen, oluşturan bir hükümet, bir devlet aslında var orada. Buna etkisi olacak mıdır çıktı olarak sonuç itibariyle?
02:51Çok fazla etkisi olacaktır takdir edersiniz ki. Neden? Çünkü Türkiye bir kere şu an Suriye'nin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerin başında.
03:00Suriye'nin bir taraftan devlet ve millet olarak inşası olduğu gibi, aynı zamanda müteahhitlik hizmetleri açısından da ve bir ülkenin binası, müştemilatı, fiziki anlamda tekrar inşası söz konusu ve bunun için de en kısa sürede dünya çapında bir donörler toplantısının olması lazım.
03:23Yani közleş ülkeleri başta olmak üzere Müslüman ülkeler, Avrupa ülkeleri, Amerikası, Rusyası her neyse belli oranda katkı sağlayabilecekleri bir fon oluşturulması lazım.
03:34Bunun için bu zirve çok önemli bir nitelik taşıyor. Onun dışında biliyorsunuz daha önce bu ekranlarda çok konuştuk. EYH Tahrir Örgütü'nün en büyük handikabı ya da başındaki liderin Ebu Muhammed Erbulani'nin en büyük handikabı yani pek çok ülkenin listesinde terör örgütü olarak tasnif edilmesi.
03:54Dolayısıyla bu terör örgütü olmasından çıkartılması lazım. Bu çok önemli. Onun dışında SESAR yasaları diye ifade ettiğimiz Amerika'nın ortaya koyduğu bir ekonomik ambargo var. Bunun kaldırılması bakımından gerçekten bu zirveler önemli.
04:09Çünkü Türkiye artık bu son gelinen noktada Suriye'nin garantör ülkesi oldu. Dikkat ederseniz çok ciddi baş döndürücü bir trafik var. İşte biliyorsunuz dün Avrupa Birliği konseyliğinde Ursula von der Leyen geldi, İngiltere geliyor, Amerika'dan yetkililer geliyor, Lübnan lideri geldi, başka insanlar geliyor.
04:31İlk önce Türkiye'yle konuşuyorlar, Türkiye'den onayı aldıktan sonra Suriye'yle bir görüşme yapıyorlar. Yani bu herhalde Türkiye'nin yakın tarihinde yaşadığı en büyük imtiyazlardan bir tanesi olsa gerek.
04:43Dolayısıyla buradan Türkiye'nin en büyük oyunun belki de Suriye için Türkiye'nin Suriye'nin hem tanınması hem de bölge ülkeleri başta olmak üzere büyük ülkelerle ilişkilerini geliştirmesi ve derinleştirmesi açısından Türkiye çok büyük bir hizmet yapacaktır.
05:01Bu diplomatik ve siyasi birikimine mülkesebatını bu alanda kullanacak. Diğer taraftan mesela Afganistan örneği de benzer bir şekilde mesela Taliban tüm ülkeye hakim olduğunu iddia etmekle beraber kesinlikle demokratik olmayan, katılımcılığı esas almayan çok dar bir kadroyla çalışmayı tercih etti ve bu ikisinin de ülke için yüküm getirdiğini görüyoruz.
05:25Yani Taliban örneğinde en büyük sıkıntı nedir? Uluslararası anlamda tanınma ve dışarı ile ekonomik siyasi ilişkiler gülememe. Irak örneğinde de işte etnik, dini ve mezhepsel bir kontenjana dayalı kategorileştirme olduğu için bir lübnanlaşma modeli gündeme geldi.
05:43Yani Suriye için bundan sonra yaşanabilecek en büyük sıkıntı lübnanlaşma problemidir. Çünkü orada biliyorsunuz cumhurbaşkanı Maroni Hristiyan olacak, başbakan Sünni olacak, işte nedir meclis başkanı Şii olacak gibi hatta iş alanları bile yani devlet memurlarının yüzde kaçı Maroni, yüzde şu kadarı işte ne bileyim Sünni, şu kadarı Şii olacak gibi bir ayrışma vardı.
06:11Dolayısıyla bunlar aslında yani bir devletin gerçek anlamda devlet olarak bağımsız hareket edebilmesinin önündeki en büyük engeller olarak karşımıza çıkıyor. Yani şu an için istikrar sağlamış olsa bile lübnanlaştırıcı bir model hayata geçirildiği takdirde Suriye'nin yakın zamanda yeni bir savaşa inkılab etmesi, yeni bir çatışmanın veya uzlaşmasızlığın merkez olması söz konusu olabilir.
06:37İşte dolayısıyla bu derslerin ben fazlasıyla alındığı kanaatim değil. Her cümle işte bu ünitel devlet yapısıyla ordunun birleşmesi anlayışıyla bütünleşiyor. Mesela Libya örneği var biliyorsunuz.
06:49Hani Türkiye Batı'daki Libya hükümetine Eser Raç hükümetine en başta yani şimdi Dibeyler'in başında olduğu hükümete destek verdi ama birleşmeyi bir türlü sağlayamadı. Neden? Çünkü orada iki tane ordu var, iki tane merkez bankası var, iki tane para birimi var. Dolayısıyla bunlar olduğu müddetçe kesinlikle bu ülkelerin birleşmesi söz konusu değil.
07:11Ve burada Golani ne dedi? Yani ben HTA'ya bile gerekirse lağvedeceğim. Suriye Milli Ordusu da işte Güney'de var olan Amerika'ya bağlı bir Amerikan üssü var. Bir tek yanında da PKK-YPG'nin genel Amerikan destekliği oluşturduğu bir ordu var. Bunların hepsi lağvedecek.
07:29Tek bir savunma bakanlığına hepsi bağlanacak ifadesini kullandı. Hepsi derken tabi terör örgütleri değil sadece Suriye Milli Ordusu muhalefetin unsurlarına kastediyoruz. Yani dolayısıyla böyle bir çözümü kafasına oturtmuş durumda ve bunun ben gerçekten sağlıklı bir süreçin başlangıcı olduğunu düşünmek istiyorum.
07:49Peki bu birleşimde HTA ve SMO arasındaki ilişki nasıl olur sizce?
07:55İşte bu tabiri caizse işin rengi noktasını oluşturuyor. Çünkü burada en büyük handikap dediğiniz gibi bir ortak hedefe karşı, düşmana karşı savaşırken saflar sıklaşıyor ama iktidarın nimetlerinin paylaşımı söz konusu olduğu zaman orada çatışmalar olabiliyor.
08:13Mesela burada sorumuzu genişletmek gerekirse Türkiye'nin oluşturduğu biliyorsunuz Suriye Ulusal Konseyi var. İşte onun atadığı bir başbakan var mesela Abdurrahman İsmail yanlış hatırlamıyorsam. Yani dolayısıyla bu isimler mesela ne olacak tartışmasına?
08:30Orada Polani'nin verdiği cevap şu, ben dedi 1 Mart'a kadar İdlib'de benim var olan Suriye Kurtuluş Hükümeti'ne dahil olan kabinemi getirip Suriye'nin başına koyuyorum.
08:42Bunu da dedi anlayışla karşılamanız lazım. Neden? Çünkü bu kadar büyük bir muhakaradan geçmiş, bir iş savaşının eşeğinden dönmüş ve koskoca bir bağız rejimini devirmiş insanlar olarak bugün bizim güvendiğimiz insanlarla bir an önce çalışıp ve ilk yardım anlamında hani o itfaiyenin ilk kurtarılacaklar listesinde olan o işleri tamamlamamız lazım.
09:041 Mart'tan sonra da dedi geniş kapsamlı bir geçiş hükümeti kuracağız. Yani dolayısıyla onun içinde Türkmenler de olacak, işte Araplar da olacak, Kürtler de olacak.
09:15Tabii Kürtler derken PKK ile alakası olmayan, YPG ile alakası olmayan Kürtler, Dürzi'ler de, Musayli'ler de, Mağruri'ler de, Keldali'ler de, Ezidi'ler de olacak dedi.
09:26Şimdi dolayısıyla ben bunu son derece anlayışla karşılıyorum. Yani mesela bugün hani Türkiye'de de niye Türkmenler yok, bu hükümette niye şunlar yok falan deniyor ama bu gerçekten bence gerçekçi.
09:39Çünkü adam burada kendi kadrosu ile kamu otoritesini sağlamak ve yıkılmış olan o devlet yapısını yeniden inşa etmek çabası içerisinde ve dolayısıyla 1 Mart'tan sonra bunun yapılacağına inanıyorum.
09:50Ki hakkı zatında Tolga Bey şöyle bir şey var. Gerçekten ben son alametleri gördükten sonra Türkiye'nin burada bir garantör ülke olduğunu ve Türkiye'ye rağmen bir şeyin yapılamayacağını fehmetmiş, anlamış, idrak etmiş durumdayım.
10:05Onun için ben müşteriyim. Bizi izleyenlerin de müşteri olması gerektiğini düşünüyorum.
10:10Peki. Sure'nin kuzeyinde Amerika PKK-YPG'ye sırt döndü diyebilir miyiz? PKK-YPG'nin durumu ne durumda şu anda?
10:20Kesinlikle işte başındaki hani o zalim, mazlum var biliyorsunuz. Yani bu mazlum abdinin açıklamaları zaten bunu gösteriyor.
10:28En son işte tek son çare olarak Trump'a bir mektup yazdı. Orada ağladı, sızladı.
10:34İşte bizim tek ümidimiz sizsiniz. Bugünkü Amerikan yönetimi bizi sattı mealinde.
10:40İşte Washington Post'ta da yayınlanan bir makale, İlham Ahmet var biliyorsunuz. Orada YPG'nin önde gelen generallerinden. O da benzer bir senatörlere mektuplar yazdı.
10:53Şimdi gerçekten de bunun öyle olacağı belliydi Tolga Bey. Ki daha önceki yayınlarımızda ben bunu söyledim.
10:58Neden? Çünkü YPG ve PKK'ya zemin hazırlayan güç aslında Rusya ve İran'dır.
11:04Tabi ki Amerika'nın verdiği o binlercedir desteği saymıyorum bile.
11:08Ve Rusya ve İran'ın bölgeden çıkmasının akabinde, burada demin de söylediğim gibi kahramanca savaşmış, direnmiş ve kendi ulus devletini, milletini, vatanını inşa etmeye çalışan bir yapı var.
11:21Şimdi bu yapı orada da varken ve dolayısıyla bunlar yabancı savaşçıları düşman olarak kabul ediyorken, PKK ve onunla beraber YPG'yi de terör örgütü olarak görüp,
11:32bunun liderlerinin çıkmasını veya silahları tutanların da silahları bırakıp vatandaş olarak yaşamanızı istiyorsak artık bu işin meşruiyeti kalmaz.
11:42Yani Amerika burada direk gitse bile meşruiyet alanı da kalmaz.
11:46Yani Amerika, biliyoruz hani işgalci bir güç ama bunun işgalci bir güç olduğu ulus arası artık camia tarafından da deklare edilmiş ve onaylanmış hale gelir.
11:57Dolayısıyla burada gerçekten de PKK ve YPG'ye bir istikbal yok.
12:04Hatta Cumhurbaşkanımız da, Dışişleri Bakanımız da bırakın.
12:07Hani YPG, PKK'nın varlığını biz onların ismine bile artık tahammül edemiyoruz dediler.
12:13Ve yani zaten Suriye Milli Ordusu'nun yakında başlatacağı biliyorsunuz bir PKK'nın kovayli, bizim aynen Arap dediğimiz bir operasyon var.
12:23Ve orada da mesela gerçekten devlet hakkı işletiliyor.
12:26Çünkü biliyoruz ki biz YPG'nin %70'i Araplardan oluşuyor, Araplar şirketlerinden.
12:33Ve demin söylediğim gibi burada İran'ın ve Rusya'nın olduğu bir vasatta bunlar işte mecburen denize düşen yılana sarılır hesabı PKK-YPG'ye teslim olmak zorunda kalmışlardı.
12:48Ama şimdi şartlar değiştiği için ve yeni bir işte muhalefetin devrim etkisinde iktidarı el almasından dolayı bunların pekler pek PKK-YPG çatısından ayrıldığını görüyoruz.
13:02Diğer yandan PKK'lılarla YPG'ler arasında ciddi bir ayrışmanın olduğunu görüyoruz.
13:07Bir de işte bugün özellikle ekranlara yansıyan ve zorla PKK'nın elinde tuttuğu kesimlerinde bir bir özgürlüğüne kavuşturulduğunu görüyoruz.
13:16Yani burada Türkiye'nin ya da Suriye'deki yeni hükümetin amacı çok fazla teröristi öldürüp kan dökmek değil.
13:24Ama bunlar hani çok şeyse lazımsa işte Irak'a gitsinler ya da Amerika bunları çok seviyorsa Washington'a götürsün nereye giderse gitsinler ama yeter ki Suriye'yi terk etsinler mantığıyla hareket ediliyor.
13:39Ki mesela MÜMBİK terörist part biliyorsunuz kuşatıldığında da üç tarafından kuşatıldı ve bir tarafı hep kaçmaları için boş bırakıldı.
13:48Yani burada çok fazla terörist öldürmek değil amaç.
13:51Amaç PKK ve YPG'nin kesinlikle Suriye'de, Suriye'nin istikbalinde, geleceğinde yer almayacağını ve bu yapının hemen dağıtılması gerektiğini işte ortaya koyan
14:05ve bu muhataralı durumu tahsil etmeye çalışan bir reform, bir düzenleme olarak görüyorum ben doğrusu.
14:12Peki orada Rusya'nın büyük bir gücü vardı, himmetin üstü vardı, sıcak denizlere açıldığı o hayal, yüzyıllardır hayalini kurduğu o amacına
14:23belki de kendini tatmin ettiği nokta diyelim Suriye'ye vardı.
14:27Amerika oradan çekileceğini söyledi Rusya'nın, Rusya'da Putin'de buna aslında onay veri gibi, tasdikler gibi bazı açıklamalarda bulundu.
14:36Rusya Suriye'den çekiliyor mu gerçekten?
14:38Şimdi ben de buna ihtimal vermiyordum doğrusu.
14:41Aynı sizin sorunuzdaki tereddüt benim zihnimde de vardı.
14:44Yani ne pahasına olursa olsun oradaki güçlerini korur diye düşünüyor idim.
14:48Ama burada ben en son özellikle yabancı basını da takip ettiğimde şunu gördüm.
14:54Gerçekten Ukrayna cephesinde bir pazarlık yapılmış.
14:57Ve yani Ukrayna'da zor durumda kalan, nefes alamayan bir Rusya var.
15:01Biliyorsunuz işte Kursk bölgesi, Belgrot'ta hani Moskova'ya doğru giden çok önemli bir girinti ve burası hala Ukrayna'nın elinde.
15:10Ukrayna burada ilerliyor.
15:12Hatta Rusya çaresiz kalıp 11 bin Kuzey Kore askerini buraya yığdı.
15:18Hatta mesela çok daha ilginç bilgi vereyim.
15:20Ben yine yabancı basında Moskova ve diğer basını da takip ediyorum.
15:24Rus halkının önemli bir kısmının bu Kuzey Kore askerinden haberi yok.
15:29Yani hani Putin itibarı olan bir lider.
15:32En azından Rus halkının gözünde.
15:34Ama yarın kendi öz topraklarını korumak için işte Kore'den asker getirmiş bir aktör olarak tarihe geçmek istemiyor.
15:42Ve bu bilgileri saklıyor.
15:43Ama bunu ne kadar saklarsınız?
15:45Hani bugün yarın bu ortaya çıkacak.
15:47Dolayısıyla Putin gün geçtikçe daha çok sıkışan bir noktada.
15:51Ama tabi ki Trump'ın gelmesi de belki nefesini açabilir.
15:55Bunun için bugün yani gündemde oradan çekilmek olduğunu, güçlerini bırakmak olduğunu görüyoruz.
16:00Ama Putin'in gelmesiyle bu değişimde bunu o gün tekrar konuşmakta fayda var.
16:05Sayın İnaç aklıma yani şöyle bir soru geldi aslında.
16:08Bir şaşırma daha doğrusu.
16:10Şimdi ne kadar kısıtlama olursa olsun Rus halkı dış basından veya herhangi bir yerden bu bilgiye ulaşamıyor mu?
16:19Kuzey Kore askerleri bilgisine.
16:21Yani nasıl bir kapsama var orada Putin tarafında?
16:24Nasıl bir kısıtlamak var Rusya'ya?
16:26Evet yani o çok güzel bir soru.
16:28Hepimizin şaşırması gereken bir soru.
16:30Çünkü artık küreselleşmenin hakim olduğu ve işte telefonlardan işte her yeri izleyebildiğimiz bir dünyada yaşıyoruz.
16:37Ama maalesef Rusya'da şöyle bir şey var.
16:40Yani bu işte biliyorsunuz bizim TRT gibi hani teşvikte hata olmaz bir o televizyonu var.
16:46Telegram kanalları var ve onun dışındaki çok şey kısıtlanmış durumda.
16:50Ve bir de tabii ki bu karizmatik liderlerde hani artık Putin'in söylediği şey bir esas olarak görülüyor.
16:57Ve tabii ciddi bir muhalefet de yok.
16:59Yani hani muhalefet var ama çok zayıf.
17:02Ve bunların işte zaman içerisinde belki bazı şeyleri ortaya koymasıyla durum değişebilir.
17:07Yani orada hani sistem olarak aynen işte Bağız rejimi eser neyse ki zaten biliyorsunuz o sistemi Rusya'dan mülhem olarak ilham alarak daha doğrusu almıştı.
17:18Böyle bir yapı var.
17:19Yani doğrusu insanların çoğu var olan bu otoritenin, rejimin verdiği bilgiyi doğru bilgi kabul ediyor.
17:25Onun dışındakiler de ötekilik ve düşmanlık içinde hani değerlendirilmiştir.
17:29Mesela CNN International'dan bunu duyduğu zaman yok canım yani Rusya'da böyle bir şey mi olur?
17:35Yani Amerika bizim düşmanımız olduğu için Batı Putin yani işte provokatif veya manipülatif haberleri yayıyor gibi bir inanç var.
17:43Ama bunu ben çok uzun süre Putin'in koruyabileceğini sanmıyorum.
17:46Çünkü mızrak çuvala sığmaz.
17:48Ve bugün yani düşünün yani Moskova'da o kadar genç var.
17:52İnsanlar kaçıyorlar.
17:53İşte doğru dürüst seferber iran edilmiyor.
17:56Edilse bile netice alınamıyor.
17:58Ve her iki taraftan da çok ciddi şekilde yani asker bölümlerinin olduğunu biliyoruz.
18:04Yani bu da çok acı bir şey.
18:06Yani hiç çoktan çıkmış bir savaştı bu.
18:08Yani Rusya'yı hakkını bildirmek veya Avrupa'nın Amerika'ya karşı bir alternatif oluşturmasına mani olmak için çıkarılmıştı.
18:15Veya Amerika'nın egemonik gücünü daha fazla sürdürmek için işte yapay bir savaş olarak ortaya konulmuştu.
18:23Ama hani aldığımız rakamlar her iki taraftan 600 ile 650 bin civarında toplam askerin işte katledildiğini gösteriyor.
18:33Bu aslında 21. yüzyıla yakışmayan bir tablo olarak karşımıza çıkıyor.
18:37Ne yazık ki.
18:38Diğer taraftan da Suriye gerçekten çok gönlü şeyleri barındırıyor, olayları barındırıyor içinde.
18:43Terör oluşumu İsrail'in Golan Tepelerini işgali var.
18:47Ve Şam'a 20 kilometre, 25 kilometre yaklaşma durumu var.
18:51Terör oluşumunun bu ilerleyişini, istilasını nasıl görüyorsunuz?
18:55Devam edecek mi yoksa duracak mı belli bir noktada?
18:58Şimdi özellikle durmak zorunda yani şimdi yani burada fırsattan istifade.
19:03Mesela İsrail yani Amerika'nın oynamadığı rolü oynar mahiyede geldi.
19:08Yani hatta o da bir tartışma konusu oldu.
19:10Yani Amerika sessiz kalıyor.
19:12Ama buradaki yani Suriye'deki söz hakkında hegemonyasını İsrail'e bir devletliği diye düşünülüyor.
19:19Ben böyle olduğu fena halinde değilim.
19:21Biliyorsunuz 1974'teki Birleşmekler Güvenlik Konseyleri kararına göre
19:26tampon bölge olarak kabul edilen bölgelere İsrail askeri yerleşti.
19:30Oradaki üç tane önemli bölgeyi ele geçirdi.
19:33Hatta biliyorsunuz hani faşist bir bakan, kültürel miras bakanı olan Bezayac Simotric
19:39yerleşim yerlerinin iki katına çıkartılacağını da açıkladı ve bu kabinede de kabul edildi.
19:45Şimdi dolayısıyla ben bunun devam edebilecek kanaatinde değilim.
19:50Nasıl? Yani çünkü burada Türkiye'de TTS'de oturup konuşuyoruz.
19:53Burada hani kendi aramızda konuşuyoruz diyelim.
19:56Hani bir şeylere bakarsak şöyle düşünmek lazım.
19:59Ben birkaç sene önce bir Arap kanalına katılmıştım.
20:02Hani ismini de vermek istemiyorum.
20:04Orada Spiker böyle müstesnif bir ifadeyle şunu sordu bana.
20:08Dedi ki yani Türkiye mi dedi Suriye'ye, İsrail'e karşılaşacak?
20:13Yani bunu göze alabilir mi? Böyle bir şeyin imkanı var mı dedi.
20:17Ben dedim ki yani cevaben sordum.
20:19Yani Rusya ve İran Suriye'de nasıl varlık mevcudiyet kurdular?
20:24O da dedi ki 2015'te ESED'in resmi olarak davet etmesiyle geldiler.
20:28Peki dedim bu yeni kurulan hükümet devrim hükümeti Türkiye'yi resmen ordusuyla beraber Suriye'ye çağırsa
20:36ve Türkiye olan tepelerin etrafına çok ciddi bir askeri yığınak yapsa
20:41acaba İsrail askerinin tavrı ne olur?
20:44Ben hiç tartışmasız ardına bakmadan kaçacakları kanaatim değil.
20:48Çünkü İsrail askeri gerçekten korkak, ruhsuz, hedefsiz insanlardan oluşuyor
20:54ve şimdiye kadar ciddi bir orduyla da savaşmadılar.
20:57Yani Hamas'ın yaptığı mücadeleyi tabi saygıyla karşılarım ama
21:02Hamas'ın eti kudu nedir?
21:04Ya da işte Lübnan'ın güneyindeki o sihir milisler İzmullah'ın gücü nedir?
21:08Yani orada bir galebe çalma durumu söz konusu olduysa
21:12koskoca Türkiye ordusuna karşı İsrail'in karşı koyabilecek bir gücü var mıdır?
21:18Tabii ki böyle bir güç yoktur.
21:20Dolayısıyla ben bunun şu an için provokasyon amaçlı olarak
21:24İsrail tarafından çıkarıldığını ve bilinçli bir şekilde
21:28bu devlet hükümetinin karşılık vermediğini düşünüyorum.
21:31Bunun da sebebi Tolga Bey şudur.
21:33Biliyorsunuz yani buradaki yeni kurulan hükümetin Amerika'ya
21:37iki noktada çok ihtiyacı var.
21:39Bunlardan bir tanesi biliyorsunuz HTS terör örgütleri listesinde yer alıyor.
21:45Yani daha önce programlarda Boluhanin nasıl terör listesinden çıkmak için
21:49neler yaptığını anlattığı için hani tekrar girmiyorum.
21:52Ama böyle bir gerçeklik var.
21:54Ve bu listeden çıkması lazım.
21:57İkincisi bununla bağlantılı olarak hani recognition diyoruz.
22:01Devlet o inşasındaki en önemli şey büyük devletlerin en başta olmak üzere
22:06tanıması gerekiyor.
22:08Yani devletin tanımaya ihtiyacı var.
22:10İkinci bir noktada ekonomik anlamda Esed'in de belini büken o Sezar yasaları
22:15dediğimiz Amerika'nın ortaya koyduğu ekonomik ambargolarında
22:19ve hemen ortadan kalkması gerekiyor.
22:21Şimdi burada hani köprüyü geçerken aslında hani fincancı katırlarını
22:26ürkütmemek lazım.
22:27Yani onun için de hani şu an böyle bir provokasyon yapmasına rağmen
22:32İsrail'in yani gerek Türkiye gerek HTS'e yani sanki bu saldırı yokmuş gibi
22:37davranarak aslında sükunetini koruyorlar.
22:40Ama sıra ilk önce PKK, YPG'ye ondan sonra da İsrail'e gelecektir.
22:45Ve benim hani özellikle belirttiğim bu model büyük ihtimalle de
22:49harekete geçecekmiş gibi görünüyor.
22:51İnşallah sıra bir an evvel İsrail'e gelir diye temenni ediyoruz.
22:55Zira 440 gündür Gazze'de bilinçli sistematik bir soykırım yapıyor,
23:00yürütüyor, devam ediyor.
23:02Hala katliamlarına masumları katletmeye devam ediyor bu caniler.
23:06Gazze'de bir ateşkes ihtimali var gibi gözüküyor kıymetli hocam.
23:10Hamas'tan ve İsrail kanadından bazı açıklamalar var.
23:15Eee şu anda bu konuyu konuşacaktım, soracaktım ama
23:19Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu anda Mısır'da konuşuyor.
23:22Kameralarımızı oraya çeviriyoruz.

Önerilen