• geçen yıl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00MÜZİK
00:18Biz haritacılar, İbni Haldun'un coğrafya kaderdir sözünden coğrafyanın çok iyi bilinmesi gerektiğini anlarız ve her ortamda savunuruz bunu.
00:26Coğrafyanın iyi bilinmesinin yolunun da kalkınmanın ve ülke savunmasının en önemli anahtarlarından biri olan haritadan geçtiğini kabul ederiz.
00:34Bu nedenle haritacılık alanda gerçekleştirilen bu toplantı bizler için bir toplantıdan çok öte bir anlam taşımaktadır.
00:42Ankara'da yapılan ilk toplantıda Türk Devleti Teşkilatı ülkeleri arasında haritacılık alandaki iş birliğinin ilk somut uygulaması olarak
00:50ortak Türk Devletleri Teşkilatı haritası ile Türk Dünyası haritasının yapılması konusunda da görüş birliğine varılmıştır.
00:58Türk Devletleri Teşkilatı kurulduktan sonra biz haritacı olarak ülkeler arasında acaba kültürü, geçmişi, tarih zenginliği, folklorik yapıları, yaşama ilişkin detayları harita üzerinde gösterebilir miyiz diye düşündük.
01:23Bu haritanın sembol olması özelliğiyle Türk dilinde olduğu gibi ülkelerimizi bir araya getireceğini, birlik ve beraberliğimizi sağlamada önemli bir katkı sağlayacağını düşündük.
01:34Ortak Türk Dünyası haritası ortaya çıktığı zaman bu haritaya bakan tüm vatandaşlarımız aslında coğrafya olarak uzak gibi gözüken Türk devletlerini aslında çok yakın olduğunu fark edecek.
01:47Bizim adet, gelenek ve göreleklerimizin orada da geçerli olduğunu, oradaki bazı yaşam konularının bizde aynen uygulandığını görecek.
01:54Dolayısıyla bu sembol olarak gördüğümüz harita aslında Türk devletlerinin birbirine ne kadar yakın olduğunu, geçmişte ne kadar birbiriyle beraber yaşadığını ve gelecekte de neden birlikte olması gerektiği hakkında fikir verecek.
02:07Dolayısıyla kağıt üzerinde bir ürün gibi gözüken haritanın aslında Türk devletlerinin hem geçmişini hem de geleceğine yönelik tasarruflarını yansıtacağı önemli bir sembol olacağını biz düşünüyoruz.
02:25Türklerin yerleştiği geniş coğrafyayı gösteren bir harita düşüncesi ilk olarak 11. yüzyılda yaşamış olan Kaşgarlı Mahmut'un ünlü eseri Divan-ı Lügat-ı Türk'te hayat bulmuştur.
02:36O dönemde Türk topluluklarının yaşadığı geniş coğrafyayı gösteren bu harita Türk dünyası için hem coğrafi hem de kültürel olarak büyük bir öneme sahiptir.
02:46Bizim de böyle bir hedefimiz var doğal olarak.
02:49Tarihsel süreç içinde farklı coğrafyalarda varlık göstermiş Türk devletlerinin yaşadığı, ayak bastığı bölgeleri içeren, Türk devletlerini tüm temalarıyla gösteren ortak Türk dünyası haritasının yeniden üretilmesine ihtiyaç olduğunu değerlendiriyoruz.
03:05Tema konusunu biraz daha somutlaştırırsak örneğin yerleşim yerlerinin isimleri, idari yapı, nüfus dağılımı, göçler, kültür varlıkları, örf, adet ve gelenekler, konuşulan lehçeler, hangi bölgede hangi yemekler yapılıyor gibi tematik bilgiler haritaya döküldüğü zaman
03:24farklı coğrafyalarda aynı ya da benzer çok tema olduğu, bir ülkedeki geleneğin ya da bir köy isminin başka bir ülkede kullanıldığı, aynı yemeklerin birden fazla ülkede yapıldığı kolaylıkla görülebilecektir.
03:39Örneğin teması halı motifi olan bir haritada Kayseri halısındaki motiflerin Azerbaycan ve Kazakistan'da kullanılmış olduğunu görebileceğiz.
03:48Bize göre Türk birliğini hissettirmenin, Türk birliğini göstermenin en heyecanlı ve en kolay yoludur harita.
03:54Farklı temaları içeren ortak Türk dünyası haritaları Türk birliğine yönelik aidiyet duygusunu artıracak, Türk devletleri arasında zaten var olan tarihi bağları güçlendirecek, kültürel etkileşimi artıracak, Türk devletlerinin birbirine olan yakınlaşmasına önemli katkı sağlayacaktır.
04:13Bu haritalar tarihsel ve kültürel bağları olan Türk devletlerini Türk birliği adına bir araya getirecek önemli bir sembol olacaktır.
04:21Birlikte üreteceğimiz haritalar bu devletlerin kökenlerine, tarihine ve kültürüne işaret edecek, Türk devletlerinin tarih boyunca kurduğu bağları görsel olarak görmemize ve anlamamıza imkan sağlayacaktır.

Önerilen