• 2 hafta önce

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Sevgili Cumhuriyet TV izleyenleri hoş geldiniz bildiğiniz üzere Türkiye siyasetinde bir süredir yeni bir barış süreci konuşuluyor.
00:20Adına yeniden bir açılım ya da çözüm süreci denmiyor ama Kürt sorununa ilişkin bir çözümün geleceği buna dair bir şeyler yapılacağı söyleniyor.
00:29Bu tabi Bahçeli'nin çağrısıyla başlamıştı. Abdullah Öcalan'ın meclise gelerek Dem Parti grubunda konuşmasını söylemişti ve örgütü lağvetmesini, silahları bıraktırmasını bu çağrıyı yapmasını istemişti Öcalan'dan.
00:42Bunun üzerine tabi gelişmeler yaşandı. Son olarak İmralı'da Dem Parti heyeti Öcalan'la görüştü ve bunun ardından da Öcalan'ın bu konuya ilişkin görüşlerini belirten madde madde bir açıklama yapıldı.
00:53Şimdi Dem Parti heyeti aslında siyasi partilerle görüşmeye başladı. Mecliste grubu olan tüm partilerle görüşüleceği ve bunun ardından da detaylı bir açıklama kamuoyuna sunulacağı söyleniyor.
01:05İlk görüşme dün MHP lideri Devlet Bahçeli ile yapıldı. Görüşmenin ardından yine bir açıklama yok ancak bakalım neler olacak neler bitecek bu sürece ilişkin sizler için görüşü almayı sürdüreceğiz.
01:16Bugün konuğumuz siyaset bilimci doçent doktor Onur Alp Yılmaz hoş geldiniz.
01:21Merhaba hoş bulduk.
01:23Şimdi az önce de bahsettiğim gibi bir yandan devam eden bir süreç var ama nedir ne değildir taraflar konuşuyorlar ama ne konuşuyorlar biz çok da bilmiyoruz kamuoyuna çokça yansımıyor.
01:32Dem Parti İmralı'daki görüşmenin ardından da yapılan açıklamadan hariç bir basına demeç verilmeyeceğini söylemişti. Şimdi de bütün partilerle görüşüp detaylı bir açıklama yapacağız deniyor.
01:43Nasıl bakıyorsunuz sürece baktığınızda şeffaf ne olduğunu ne bittiğini bildiğimiz bir süreç yürüyecek mi sizce?
01:52Yani ben açıkçası burada bir süreç olduğundan da çok emin değilim. Yani şunu ifade etmek istiyorum.
01:58Bugün aslında genelde kamuoyunun genel kanısının aksine ben Sayın Erdoğan ve Sayın Bahçeli arasında bu konuda bir uyum olduğunu düşünenlerden değilim.
02:07Bunda bana düşündüren birkaç şey var.
02:09Bunlardan birincisi Hakan Fidan'ın yaptığı açıklamalar özellikle dış basına ve muhattaplarına yaptığı açıklamalar.
02:18Burada aslında Sayın Bahçeli'nin Türkiye'de yaratmaya çalıştığı süreç ya da tartıştırmaya başladığı sürecin pek de paralelinde ilerlemiyor.
02:27Birincisi şunu ifade edelim.
02:29Sayın Hakan Fidan yaptığı açıklamalarda özellikle yanılmıyorsam bir Suudi Arabistan kanalına yaptığı açıklama da şunu söylüyordu ki doğrudan kendi ifadesi.
02:38Suriye'nin geleceğinde Apocular, Kandil'le bağlantılılar ve yabancı güçler olmayacak.
02:45Şimdi zaten yabancı güçler Türkiye'nin genel olarak ifade ettiği bir tez.
02:48Ancak buradaki önemli nokta Apocular kelimesinin doğrudan Hakan Fidan'ın ağzından çıkıyor olması.
02:54Yani bu süreç başladıktan işte 22 Ekim'de başladığını düşünürsek epey sonra işte Aralık ayının başlarında Esad'ın düşmesinin ardından ifade ettiği bir şey Hakan Fidan'ın.
03:07Bu neden önemli çünkü biz biliyoruz ki Türkiye açısından o bölgede PYD ve YPG'nin varlığı ile PKK'nın varlığı eşdeğer olarak algılanıyor.
03:16Ve burada aslında Hakan Fidan'ın başka bir ifadesi daha var o da şu.
03:20Diyor ki bu bölgede yani Suriye'de kurulacak olan yönetimde elbette kadim Kürtler yine kendi ifadesi tırnak içinde kullanıyorum.
03:29Bunu kadim Kürtler yer alacaktır diyor.
03:31Bu kadim Kürtler ve Apocular ayrımından ne anlamalıyız?
03:34Kadim Kürtler olarak ifade ettiği şey Hakan Fidan'ın aslında Barzani'ye yakın ENKS olarak ifade edilen aslında buradaki bir Kürt ittifakı.
03:46Yaklaşık 12-13 tane parti var ve bunlar Barzani tarafından desteklenen partiler.
03:51Şimdi Barzani açısından da düşündüğümüzde tabi Barzani'de orada bir Talabani tehditi ile karşı karşıya.
03:56Talabani'de günün sonuna baktığımızda PKK'nın desteğiyle aslında ayakta kalan ve burada siyasi tezlerini yani Irak'taki siyasi tezlerini daha ziyade PKK'nın desteğine borçlu olan bir siyasi hareketin lideri.
04:10Dolayısıyla burada aslında böyle bir paralellik var.
04:13Yani daha ziyade Barzani gruplarını kadim Kürtler olarak ifade edip bu noktada aslında onları yönetime sokma ya da Suriye'nin geleceğinde onların olduğu bir denklemde PKK'nın dışlandığı bir senaryo ya da PKK ile mücadele edilen bir senaryo hedeflediğini ifade edebiliriz AK Parti ve etrafında kümelenen grupların.
04:33Şimdi buradaki önemli meselelerden biri de şu. İki tane kritik tarih var. Bunlardan birincisi 20 Ocak. Donald Trump'ın koltuğa oturacağı tarih 20 Ocak. Bir diğeri ise Mart.
04:46Şimdi Sayın Erdoğan'ın aslında Mart ayını da önemsemesinin sebebi aslında Mart ayında Suriye'de hükümetin kurulacak olması. Türkiye ile HTA grupları arasında zaten yakın bir ilişki olduğunu biliyoruz ya da en azından HTA'yı meşru bir otorite olarak dünyaya tanıtma misyonunu Türkiye'nin üstlendiğini görüyoruz.
05:05Şimdi dolayısıyla böyle bir aşamada şunu ifade etmek lazım. Daha önce PYD ve PKK gruplarının Suriye'deki varlığı Esad tarafından kabul ediliyordu. Çünkü Esad günün sonunda burada güçlü bir PKK varlığının Türkiye'ye karşı bir aslında koz ve tehdit olarak kullanılabileceğini biliyordu.
05:24Ancak HTA ile ilgili aynı şey söz konusu değil ki. Jolani'de zaten yaptığı açıklamalarda şunu söylüyor. Ben PKK'nın Türkiye'ye dönük bir sıçrama tahtası olarak Suriye'yi kullanmasına izin vermeyeceğim diyor. Diğer taraftan yine benzer şekilde HTA'lı komutanların yaptığı açıklamalarda bir federasyon olmayacağını, bir federasyona izin verilmeyeceğini ve mutlaka Suriye'nin üniter yapısının korunacağına dair açıklamalar yapıldığını görüyoruz.
05:49Şimdi burada Türkiye'nin amacı ne? Ya da neden bu süreçte ben Erdoğan'ın kartlarını açık oynamayacağını düşünüyorum? Burada da Bahçeli ile ayrıştığını düşünüyorum. Sebep şu, bu kadar uzun bir giriş yapmamın sebebi de buydu. Şimdi çok akışkan bir süreç var Suriye'de bugün. Yani hala orada bir otorite sağlanabilmiş, tesis edilebilmiş değil.
06:08Az önce ifade ettiğim gibi Trump'ın nasıl bir politika izleyeceğini henüz bilmiyoruz. Diğer taraftan yine benzer şekilde Mart'ta kurulacak hükümette Türkiye'ye yakın kaç ismin olacağını, kimlerin olacağını, tırnak içinde Kadim Kürtlerin olup olmayacağını bilmiyoruz. Şimdi böyle bir akışkan bir süreçte yine hatırlatayım Esad'ın devrilmesinin hemen ardından PYD %27 olarak daha önce ifade edilen, kontrol ettiği bölgeyi %40'ların üstüne kadar çıkarttı.
06:35Ama bugün gelinen noktada %27'nin bile altına düştü. Yani başladığı noktanın bile gerisine düştü. Ve burada hala SMO işte PYD arasındaki çatışmalar yer yer duruyor, yer yer devam ediyor. Şimdi bu kadar akışkan bir süreçte ne Öcalan ne de Sayın Erdoğan kartlarını birbirine göstermek istemez.
06:55Çünkü daha orada iki tarafında elde edebileceği, kazanabileceği ya da kaybedebileceği şeyler var. Siz elinizi açık olarak gösterip kartlarınızı sunup bağlayıcı açıklamalar yaparsanız bu sizin pozisyon almanızı gerektirir. Ama bugün orada bir masa kurulacak yani Suriye'nin geleceğine dair bir masa kurulacak ve bu masada herkes bütün taraflar elleri mümkün olduğu kadar güçlü biçimde bu masaya gitmeyi hedefliyorlar.
07:21İşte bu bağlamda Sayın Erdoğan'ın da Öcalan'ın da kartlarını açık bir biçimde oynaması ya da birbirine göstermesi açıkçası bana çok rasyonel gelmiyor ki Sayın Erdoğan da Suriye'deki denklemde işlerin neyine gideceğini ve burada daha fazla kazanım elde edebileceğini düşürüyor.
07:39O yüzden burada Sayın Erdoğan'ın aslında bu argümanlarını destekleyen bir diğer mesele de son bir ay içinde ortaya çıkan anketlerle oluştu. Şimdi buradaki temel mesele şu. Daha ziyade Milliyetçi Hareket Partisi'nden AK Parti'ye bir yöneliş olduğunu görüyoruz biz. Sayın Bahçeli'nin bu açıklamayı yaptığı andan itibaren.
08:01Türkiye'de zaten bloklar arasında oy geçişi çok sınırlı kutuplaşmanın getirdiği bir sonuç olarak. Nasıl daha önce insanlar Milliyetçi Hareket Partisi'ne yöneliyordu AK Parti'ye kızdıklarında bugün de Milliyetçi Hareket Partisi'nin yaptığı bu şeyden kaynaklı olarak Devlet Bahçeli'nin yaptığı bu çağrıdan kaynaklı olarak Sayın Erdoğan'ın da sürece mesafeli durmasından büyük bir ihtimalle kaynaklanan bir biçimde Milliyetçi Hareket Partisi seçmenin %20'si bugün AK Parti'ye yönelmiş durumda.
08:27Yani son bir aydır tartışıyoruz ya AK Parti'nin oylarında bir toparlanma var diye. Kararsızlardan ziyade bu toparlanma Milliyetçi Hareket Partisi'nden AK Parti'ye yönelen oylar.
08:37O yüzden Sayın Erdoğan böyle bir sürecin maliyetini de 2015'te gördüğü için 2015 seçimlerinde bu konuda biraz daha temkinli hareket ettiğini ifade etmemiz mümkün.
08:48Aslında bana sorarsanız Devlet Bahçeli'nin telaşının sebebi biraz da bu.
08:52Devlet Bey de aslında şunun aslında kendisi açısından sonuçta siyasetçiler hesap yaparlar hesabını yapıyor.
09:02Sayın Erdoğan Suriye'den çok güçlü çıkarsa böyle bir denklem içinde Milliyetçi Hareket Partisi'ne olan ihtiyacı azalabilir.
09:09Milliyetçi Hareket Partisi oylarına duyduğu ihtiyaç azalabilir ve bu yüzden aslında şunu söylemeye çalışıyor.
09:16Tıpkı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçerken yaptığı gibi sen siyasette var olup bir dönem daha seçileceksen sen bir daha Cumhurbaşkanı olacaksan yine bunu bana borçlu ol.
09:26Çünkü Milliyetçi Hareket Partisi'nin herhangi bir aslında günün sonunda elinde sorumluluk yok.
09:30Yetkiye ortak ama sorumluluğa ortak değil.
09:32O yüzden kullandığı yetki aslında defakto bir yetki.
09:35Yani dejur bir yetki kullanmıyor, yasal bir yetki kullanmıyor Milliyetçi Hareket Partisi.
09:39Bu yetkiyi kullanmasının sebebi Sayın Erdoğan'la kurduğu ilişki.
09:43Bu ilişki koparsa Milliyetçi Hareket Partisi iktidardan tamamıyla dışlanmış olacaktır.
09:49Bu anlama gelecektir.
09:50Ve bu riski almak yerine Sayın Erdoğan'a pozisyon alıp kendisiyle bir dönem daha devam etmeye zorladığını ifade etmemiz mümkün Milliyetçi Hareket Partisi'ne.
09:58Yani iddia ettiklerinin aksine aslında Sayın Erdoğan güçlensin diye değil Sayın Erdoğan daha fazla güçlenmesin diye şimdiden pozisyon almaya zorlayıp MHP'nin olmadığı bir senaryoda güçlenmesini istemiyorlar Sayın Erdoğan'ın.
10:12Bu da çok rasyonel bir bakış açısı.
10:14Ama Erdoğan galiba o kadar yaklaşmadı, o kadar bahçeli kadar içinde değil hala sürecinin değil mi?
10:22Tam bunu söylüyorum.
10:23Bu sürecin bu kadar içinde olmasının kendisi açısından yaratacağı maliyetlerin farkında çünkü.
10:28Daha önce ödedi bu bedeli Sayın Erdoğan.
10:31Ve o yüzden bu Suriye'deki gelişmelerde, şunu söyleyeyim günün sonunda Sayın Erdoğan'la böyle bir işte terörü bitirme noktasında bir irade almak istemez mi?
10:41Elbette ister.
10:42Hangi siyasetçi bunu istemez?
10:43Çünkü günün sonunda hem bugün hem de tarihe bir not düşmüş oluyorsunuz.
10:47Ancak bence Sayın Erdoğan'ın buradaki perspektifi biraz farklı.
10:50Sayın Erdoğan hem az önce bahsettiğim gibi içeride bu işin maliyeti yani Öcalan'la böyle bir süreci yürütmenin maliyetini biliyor.
10:57Hem de diğer taraftan Suriye'de elini iyice güçlendirip yani daha önce biliyorsunuz ESA'da şöyle teklifleri oluyordu Sayın Erdoğan'ın.
11:04PYD'ye operasyon yap.
11:06E tamam yapmıyorsun o zaman gel ortak operasyon yapalım.
11:08Ancak bunlara hiçbir zaman pozitif bir yanıt alamadı Sayın Erdoğan.
11:12Ama bugün HTS'ye bu teklifleri sunduğunda ki kendileri de zaten böyle bir oluşuma izin vermeyeceklerini ifade ediyorlar.
11:18Yani buraya operasyon yap dediğinde.
11:20Hakan Fidan biraz bunun söylemini dayatıyor dünyaya.
11:24Yani ben değilim sadece PYD'ye karşı olanmak.
11:27Oradaki meşru otorite de PYD'ye karşı.
11:29Oradaki Suriye yönetimi bu konuyla ilgilenecektir diyor sıkça.
11:33Evet ve şunu söyleyecekler yani günün sonunda.
11:35ESA'da yaptıklarından başka bir şey yapmayacaklar.
11:37Oraya operasyon yap HTS benim böyle bir gücüm yok dediğinde ki diyebilir.
11:41O zaman gel beraber yapalım.
11:43ESA'da yaptıkları teklifi HTS'ye de yapabilirler.
11:45Ve burada HTS'den ESA'dan aldıkları gibi negatif bir yanıt alacaklarını çok da zannetmiyorum ben.
11:52O yüzden Sayın Erdoğan muhtemelen Trump'a Rusya Ukrayna meselesinde de yardımcı olarak.
11:56Çünkü orada bildiğiniz üzere Avrupa ile çok da ayrı düşünmüyor Trump.
12:00Avrupa doğru da Rusya'nın bu yayılmacılığını ya da ne diyelim saldırgan tutumunu kendisine bir tehdit algılıyor.
12:07O yüzden Ukrayna'nın güvenliği eşittir benim güvenliğim diyor.
12:09Alelacele bir anlaşma imzalamaya çalışacak imzalatmaya çalışacak muhtemelen Trump.
12:14Bu noktada Türkiye büyük bir ihtimalle Trump'ın yanında olacak.
12:18İşte Trump'ın burada güvenini kazanan bir Türkiye hakikaten Suriye'de istediklerini alıp PKK ve PYD gruplarına karşı daha güçlü bir pozisyona gelebilir.
12:28Sayın Erdoğan'ın zihnindeki kurgu bence bu kadar akışkan bir süreçte değil de elini iyice güçlendirdiği orada PYD'yi iyice sıkıştırdığı bir denklemde böyle bir süreci başlatmak.
12:38Yani onlardan medet uman bir imajdansa onların kendisinden medet umduğu bir imajı tercih eder Sayın Erdoğan.
12:46Bu Sayın Erdoğan'ın siyaset yapma tarzında çok daha yakın.
12:50Müsaadenizle yakın tarihimizden birkaç örnek vereyim buna.
12:53Bunlardan birincisi 1970'lerdeki Kıbrıs Barış Harekatı.
12:57O dönemde aslında Türkiye'deki sağ partiler katiyen bir araya gelemeyen zaten birbirlerinin içinden çıkmış ciddi kavgası olan sağ partilerdi.
13:05Ancak Kıbrıs Barış Harekatı'nın Ecevit üzerinde yarattığı Kıbrıs Fatih imajının
13:10onun çok yüksek bir oy aranıyla tek başına iktidara getirebileceğini düşündükleri için bir araya gelmek zorunda hissettiler kendilerini.
13:17Ki haklı oldukları da ne zaman ortaya çıktı?
13:191977 seçimlerinde ortaya çıktı.
13:21Kıbrıs Harekatı'nın üstünden 3 yıl geçmesine rağmen Ecevit %42 oy aldı.
13:26Ve CHP'nin aslında makus talihini yendi literatürdeki yaygın ifadeyle.
13:30Bakın bu şu demek.
13:32Demek ki sağ partiler bir araya gelemeyip Ecevit erken seçimi hemen bu harekatın ardından yapsaydı çok daha yüksek bir oy olacaktı demek.
13:39Yine 1999 seçimlerinde Öcalan'ın yakalanmasının hemen ardından anket firmalarının bir günde tam tersine dönerek
13:46DSP'yi birinci parti gösterdiklerini ve DSP'nin birinci parti olduğunu gördük.
13:502018'de de sınır ötesi operasyonların başlamasıyla beraber iktidar partisinin ve ittifakının oyunun ciddi biçimde arttığını gördük.
13:59Bu yüzden bu tür meseleler ulusal gururu okşayan meselelerdir.
14:03Ve Sayın Erdoğan kahramanlık hikayesini yazmayı seven bir lider olarak elinin bu kadar güçlendiğini düşündüğü bir ortamda
14:10ki haksız da sayılmaz iyi yönetilebilirse hakikaten Türkiye'nin eli güçlendi.
14:14Ama tam tersine kötü yönetilirse de daha öncesinden daha da kötü bir senaryo oluşabilir.
14:19Ama bugün ortada dengede giden bir süreçte Sayın Erdoğan elinin güçlendiğini düşünürken
14:24böyle bir sürece girip bunun maliyetine katlanmayı çok da düşünmüyor benim görebildiğim kadarıyla.
14:30Bu da MHP ile bir ayrışmayı ya da en azından fikir farklılığını gösteren temel bir mesele olarak karşımızda duruyor.
14:36Şimdi son kertedası da Sayın Yılmaz sizin ifade ettiğiniz belki Erdoğan'ın süreç sonundaki gelmeyi istediği ve arzuladığı konumdan
14:44Bahçeli şu anda zaten o konumdaymış gibi söz ediyor.
14:48Diyor ki bir müzakere bir oturup tartışma böyle bir şey yok.
14:52Bir süreç var ve buna taraflar ortak olurlar diye umuyoruz bunu istiyoruz diyor.
14:58Şimdi tam ifadesini not almadığım için yanlış bir şey kullanmak istemem ama buna benzer bir ifadesi var.
15:04Yani müzakere diye bir konu yok diyor böyle bir şeyden söz etmiyoruz biz diyor.
15:08Peki burada yine Bahçeli'ye gelmek durumunda kalacağım.
15:12Erdoğan günün sonunda bunu hedefliyorsa, Bahçeli de bir biçimde bunu böyle ifade ediyorsa
15:18nedir böyle ufağa baktığımızda PKK terörünün tamamen bittiği,
15:22belki Suriye'de de işte PYD-YPG yapılanmasının tamamen Türkiye'nin istediği şartlarda
15:28orada Suriye'de artık bir varlık göstermediği ama içeride toplumsallaşabilen bir Kürt sorunu çözme süreci olacak mı?
15:36Toplum ne kadar içinde bu işin?
15:38Ya işte burada çok aslında ne diyeyim beni en çok rahatsız eden şeylerden biri bu.
15:44Yani kişisel olarak değil Türkiye'nin geleceği bu alamında.
15:47Bu aslında çok acayip bir şey.
15:51Yani Devlet Bahçeli Türkiye'nin Milliyetçi Partisi'nin lideri olarak bir şeyi kendisi yıkıyor.
15:57Kürt sorununda muhatap Öcalan değildir ya da Öcalan bütün Kürtleri temsil edemez.
16:02Biz Kürtleri muhatap almak zorundayız ifadesini kendisi yıkıyor.
16:06Yani o bu sorunda muhatap Öcalan'dır demiş oluyor aslında bunu yaparak ve bu çok acı bir şey.
16:12Neden acı bir şey?
16:13Şu yüzden acı bir şey.
16:15Birincisi bu sizin demokrasiyle bağlantınızı gösteren bir şeydir her şeyden önce.
16:19Çünkü demokrasi daha ziyade insan odaklı bir şeydir.
16:22Yani insanlara bireylere bazı insanların marabası olarak bakmaz.
16:27Devlet Bahçeli'nin zihnindeki bu şemada Kürtler Öcalan'ın marabası olarak algılanıyor açık bir biçimde.
16:33Şimdi bu nokta önemli.
16:35O yüzden bu noktanın bizi götüreceği yerde Putin vari bir hibrit rejimden başka bir yer olmaz.
16:41Putin'in Rusya'daki rejimine de baktığınızda orada her etnik kimliğin bir lideri vardır.
16:46Ve bu etnik kimlikler adeta o liderlerin marabası gibi algılanır.
16:50O gruplar adına biriyle konuşulacaksa o liderlerle konuşulur.
16:54Şimdi bugün aslında Türkiye'ye dayatılan şey bundan çok da farklı bir şey değil.
16:57Yani diyorlar ki 3 tane lider biz oturalım ve Türkiye'nin geleceğine karar verelim.
17:03Ve burada toplum hiçbir şekilde özne olmasın.
17:06Toplum hiçbir şekilde aktör olmasın.
17:08Bir kere biz bu süreci yaşadık daha önce.
17:12Yani bu ahlakileştirme sürecini yaşadık.
17:15Sürecin şeffaflığına dair bile bir eleştiri yaptığınızda başladık.
17:19Yine aynı isimler başladı hem de.
17:21Sizi kanavici vampir olarak adlandırma süreci başladı.
17:25Bu buradan hayırlı bir yere gidilmiyor.
17:27Ya da şöyle ifade edeyim ben demokrasi teorisi çalışan bir akademisyen olarak da.
17:31Antidemokratik süreçlerle, antidemokratik iddialarla sizinle aynı düşünmeyen insanları ahlaksız ilan ederek demokratikleşme olmaz.
17:43Demokratikleşmenin yöntemi de demokratik olmalıdır.
17:45O yüzden siz zaten günün sonunda benim görebildiğim kadarıyla bu süreçten bir demokratikleşme de hedeflemiyorsunuz.
17:53Ama demokrasinin olmadığı, demokratikleşmenin olmadığı çünkü demokrasi demek aslında toplumun eline yetkiyi alması.
18:01Ve işler iyi gitmediğinde hesap sorabileceği yetkiyi elinde hissetmesi anlamına geldiği için önemlidir.
18:07Siz insanlara bunu vermediğiniz sürece sizde neden diyalog kursunlar?
18:11Diyalog kanallarını neden açık tutsunlar?
18:13Bu tür sorular aslında ortaya çıkmış oluyor.
18:15O yüzden burada hiç toplumun aktörleştiği, özneleştiği filan bir süreci de ben görmüyorum açıkçası.
18:23Az önce de ifade ettiğim gibi tamamıyla siyasi elitler arası, siyasi hesaplara sıkışmış bir aslında çok boyutlu yöntem kullanılıyor.
18:33Ve burada aslında gördüğümüz şey siyasi elitler arasında mücadele ve aslında bu mücadeleden kaynaklı olarak ortaya çıkan yine elitler arasındaki bir müzakere süreci gördüğümüz şey.
18:43Zaten şunu ifade edelim sizin bahsettiğiniz gibi toplum özne olacak olsaydı Türkiye'de ya da bölgemizde yaşanan şeylerde Esad'ın gitmesini tabi bir kenara koyuyorum.
18:55Ama yine günün sonunda oradaki PYD gerçekliğini filan düşündüğümüzde çok da başka bir şey olmadı.
19:01Burada değişen şey siyasi elitlerin çıkarlarıydı.
19:03Çünkü az önce ifade ettiğim gibi devlet bey bu sürecin Sayın Erdoğan'ı çok fazla güçlendirebileceğini öngörüp aslında böyle bir süreci başlatıp kendisinin tasfiye olmasının önüne geçmeye çalıştı.
19:13Ve buradan da bir müzakere zemini ortaya koydu.
19:16Aslında değişen paradigma daha ziyade bu.
19:18Tabandan gelen sizin de dediğiniz gibi toplumun siyaseti zorladığı değil de siyasetin biraz toplumun gündemine zorla soktuğu bir konu oldu.
19:26Belki de haftalardır konuşuyoruz.
19:28Çok teşekkür ediyorum analizleriniz için, yorumlarınız için, katıldığınız için.
19:32Belli ki bu konuyu uzunca bir süre daha konuşacağız.
19:35Ben de teşekkür ederim. Kolay gelsin.
19:37Hoşçakalın.
19:38Sevgili Cumhuriyet TV izleyenleri, doçent doktor Onur Alp Yılmaz bizimle birlikteydi.
19:43Yeni başlayan, bir süredir devam eden barış süreci adına çözüm ya da açılıp denmemesi gerektiği söyleniyor.
19:51Bu konuyu konuştuk.
19:52Görüşmeler devam ediyor.
19:53Öcalan'la İmralı'da Denparti heyeti bir görüşme yapmıştı.
19:57Şimdi de bir meclis turuna başladılar.
19:59Hangi parti ile başladılar diye sorarsanız da Öcalan'a ilk çağrıyı yapan Devlet Bahçeli ile görüşerek başladılar.
20:05Denparti heyeti, meclise grubu olan tüm partilerle görüşüleceğini ve ardından detaylı bir açıklama yapılacağını söylüyor sürece ilişkin.
20:13Sayın Yılmaz sizler için başından sonuna Erdoğan'ın isteklerini, Bahçeli'nin neden bu sürece böyle dahil olduğunu anlattı.
20:20Analizlerini sundu.
20:21İlerleyen günlerde bu konuya dair yeni gelişmeleri sizlere aktarmayı sürdüreceğiz.
20:25Şimdilik hoşçakalın.

Önerilen