• geçen hafta
Gediz Kız Mesleki Anadolu Lisesi öğrencileri, hazırladıkları pasta ve tatlıları Gediz Belediyesi'ne satarak hem mesleki deneyim kazanıyor hem de gelir elde ediyor. Öğrenciler, bu süreçte özgüvenlerini artırarak geleceğe yönelik hedeflerine yaklaşma fırsatı buluyor.
Gediz'de genç aşçılar hem üretiyor hem de kazanıyor
Hazırladıkları pasta ve tatlı çeşitlerini Gediz Belediyesi'ne satarak gelir elde ediyor, mesleki deneyimlerini arttırıyorlar
Gediz Kız Mesleki Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi İsmail Hakkı Güneş;
"Öğrencilerimizin özgüvenlerinin artması ve bu işi başarabileceklerine inanması bizi ayrıca gururlandırıyor"
"Elde edilen gelir ile atölyelerinin malzeme ihtiyaçlarını karşılarken öğrencilerimize de ekonomik olarak destek sağlıyoruz"
KÜTAHYA - Kütahya'nın Gediz ilçesindeki Kız Mesleki Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri, hazırladıkları pasta ve tatlı çeşitlerini Gediz Belediyesi'ne satarak hem gelir elde ediyor, hem de mesleki deneyim kazanıyor. Belediyenin desteklediği bu çalışma, öğrencilerin meslek hayatına şimdiden önemli bir katkı sağlıyor.
Belediye tarafından satın alınan bu ürünler, Adnan Menderes Yaşam Parkı içindeki Yaşam Kafe'de halkın beğenisine sunuluyor. Yaşam Kafe'de öğrencilerin yaptığı ekler, cheesecake, tiramisu ve supangle gibi çeşitler Gediz halkının büyük ilgisini görüyor.
Gediz Kız Mesleki Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi İsmail Hakkı Güneş, okulda uygulanan eğitim modeli hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Güneş, "Gediz Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yiyecek içecek hizmetleri alan şefiyim. Okulumuzda 9, 10, 11 ve 12. sınıflara eğitim veriyoruz. 12. sınıflarımız haftanın üç günü staja gidiyor. 11. sınıflarımız ise haftanın üç günü atölyede pratik eğitim alıyor. 9. sınıflar, uyum haftasından sonra atölyemizde çorba yapımından bıçak tutumuna ve sebze doğrama tekniklerine kadar temel becerilerle eğitime başlıyor. 10. sınıfta bu becerilerin üzerine tatlı yapımı ekleniyor. Atölyemizde haftanın üç günü daha çok 11. sınıflarla çalışıyoruz" dedi.
Güneş, "Gediz Belediyesi ile yaptığımız protokol sayesinde Yaşam Kafe'ye ürünler sunuyoruz. Bu ürünler arasında ekler, cheesecake, tiramisu, yaş pasta, profiterol ve supangle gibi çeşitler bulunuyor. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri taze taze hazırladığımız ürünleri kafeye teslim ediyoruz. Halkın isteğine göre çeşitleri değiştiriyoruz" diye konuştu.
Yaşam Cafeden elde edilen gelir ile atölyelerinin malzeme ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Güneş, "Aynı zamanda öğrencilerin ekonomik olarak desteklenmesini sağlıyoruz. Öğrencilerimizin becerilerini değerlendirmek için uygulama sınavları yapıyoruz. 11 ve 12. sınıf öğrencilerimiz, bir menü hazırlayarak çorbasından tatlısına kadar tam bir yemek deneyimi sunmakla sorumludur" şeklinde konuştu.
Güneş, son olarak, "Ekonomik zorluklar bazen öğrencilerimizi etkiliyor. Ancak Yaşam Kafe'den elde ettiğimiz gelirlerle bu malzeme ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Belediyeyle olan iş birliğimiz devam ederse ürünlerimizi Ilıca veya Murat Dağındaki mekanlara da ulaştırmayı hedefliyoruz. Gelecekte yemek etkinlikleri düzenleyerek bu iş birliğini genişletmeyi planlıyoruz. Halkın geri dönüşleri bizi ve öğrencilerimizi çok mutlu ediyor. Öğrencilerimizin özgüvenlerinin artması ve bu işi başarabileceklerine inanması bizi ayrıca gururlandırıyor" ifadelerini kullandı.
Okulda mesleki açıdan bir çok kazanım elde ettiğini belirten öğrenci Hatice Sude Durmaz, "Aşçılık derslerimizde ekler, tiramisu ve cheesecake gibi tatlılar hazırlıyoruz. Bu ürünleri Yaşam Kafe'ye satarak hem becerilerimizi geliştiriyor hem de hedeflerimize yaklaşıyoruz. Bu deneyim bana özgüven kazandırdı ve gelecekte pastacılık alanında ilerlemek istediğimi gösterdi" dedi.
Bir diğer öğrenci Asiye Kocabaş ise, "Cheesecake yapımında zorlansam da bu tatlıların Yaşam Kafe'de tercih edilmesi beni çok mutlu ediyor. Hedefim, üniversitede gastronomi eğitimi alarak kendime ait bir işletme açmak" ifadelerini kullandı.
Gediz halkının projeye verdiği destek, hem öğrencilerin becerilerini geliştirmesine hem de onlara maddi-manevi katkı sağlıyor. Tatlıların halk tarafından beğenilmesi ve olumlu geri dönüşler, öğrencilerin özgüvenini artırıyor.

hbrlr1.com/ctflwyflkckckl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Dışarıdan
00:06Yavaş yavaş
00:12Gerçekten
00:20Yavaş yavaş
00:26Parça parça
00:31Yavaş yavaş
01:03Adım İsmail Hakkı Bileç, Yediz Kız Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde
01:08yiyecek içecek hizmetliği alan şefiyim.
01:10Okulumuzda 9. 10. ve 11. ve 12. sınıflara eğitim verilmektedir.
01:1612. sınıflarımız haftanın 3 günü staja gitmektelerdi.
01:20Haftanın 2 günü de okulda eğitim görmektelerdi.
01:2311. sınıflarımızda haftanın 3 günü atölyede değişik çalışmalarımız var.
01:28Konu veya müfredatımıza uygun şekilde yemek yapımı, tatlı yapımı, pasta çeşitleri şeklinde birçok dersi yer almakladık.
01:369. sınıflarımız daha uyum haftasıyla beraber atölyemizde çalışmaya başlamaktadırlar.
01:42Yavaş yavaş ilk önce çorba yapımından, bıçak tutumuna, tahtalar ya da sebze doyamalarıyla ilgili bilgilendirmektedir.
01:5010. sınıftaki öğrencilerimiz de onun bir tık daha üst seviyede olarak yavaş yavaş tatlı konusuna girmektedirler.
01:57Atölyemizde en fazla 11. sınıflarımızda ders işlemekteyiz.
02:01Haftanın 3 günü eğitim vermekteyiz.
02:04Gediz Belediyesi ile yaptığımız protokol eşliğinde Gediz Belediyesi'ne ait Yaşam Cafe ürünleri sunmaktayız.
02:11Buraya biz köstebek, ekler, cheesecake, tranüsü, yaş pasta, profiterol, spagetti gibi değişik ürünler sunmaktayız.
02:21Haftanın belirli günlerinde ihtiyaçlarına gidecek şekilde ürünleri taze taze vermeye çalışıyoruz.
02:28Pazartesi, çarşamba ve cuma günü okulların açık olduğu günlerde ürünlerimizi yapıp Gediz Belediyesi'ne sunmaktayız.
02:35Bu ürünlerin bu seçikliğini bazen değişiklik yapabiliyoruz.
02:39Gediz halkının isteyeceği, beğeneceği değişik tatlılar deniyoruz.
02:43Sattığımız ürünlerden elde ettiğimiz gelirleri biz daha çok çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için
02:49atölyedeki kullanılma için araç, geç, ekipman temininden ziyade
02:54bunları da alıyoruz tabii ki de daha fazla, daha değişik yemekler, daha değişik tatlılar da uygulamak için kullanmaktayız.
03:00Öğrencilerimizin becerilerini ölçmek için uygulama sınavlarımız mevcuttur.
03:0511. sınıfa gelmiş bir öğrencimiz ya da 12. sınıfa gelmiş bir öğrencimiz bir menü çıkartmaları sorumludur.
03:12Bu menü içerisinde çorbası, ana yemeği, tatlısı, mezisi ve salatası.
03:16Tabii burada ekonomik olarak öğrenciyi yırtbatan bir durum söz konusu.
03:21Bu ürünleri, malzemeleri evden getirmeleri ya da kendileri karşılamak zorunda kalıyorlar.
03:26Tabii ki bizim buradaki elde ettiğimiz kafeden elde ettiğimiz gelirleri de çocukların buradaki malzeme kullanımına kullanmaktayız.
03:34Öğrencileri hem nakit para olarak hem de malzeme alımlarında bu parayı değerlendiriyoruz.
03:41Gediz Belediyesi ile anlaşmamız devam ettiği sürece ya da daha değişik yerlerdeki mekanlarında da bu yaptığımız tatlıları ön plana çıkartmayı düşünüyoruz.
03:51Ilıca Sıcak Su Kampı var ya da Murat Dağ.
03:56Buradaki kafelerde de bu ürünlerimizi çoğaltıp sadece Gediz halkı değil, Gediz'e dışarıdan gelen misafirlerimizi bu ürünleri tattırmayı hedefliyoruz.
04:05Biz sadece tatlı ürünü de kalmayı düşünmüyoruz aslında.
04:08Belediye ile ilerideki anlaşmamız devam ederse bunu yemek konusu ya da değişik etkinliklerde de okulumuzun imkanlarının elverdiği sürece de bunu destekleyip yardımcı olmak istiyoruz.
04:21Çok güzel örgüler almaktayız. Gediz halkımız bu konuda bizi destekliyor ve güveniyor ve dedikleri şeyi çok beğeniyorlar.
04:28Aynı şekilde öğrencilerimiz de bu alanda kendilerini geliştiriyorlar.
04:33Hem kendilerine iş imkanı sağlıyorlar hem de değişik yerlerde iş yerleri açarak geçimlerini sağlayan öğrencilerimiz var.
04:41Maddi manevi olarak hem öğrenci hem de Gediz halkı bu durumdan faydalanmış oluyor.
04:46Bu süreçte öğrencilerimizin kendine olan güvenliğinin gelmesi hatta öz güvenliğinin artmasına sebep olduğunu gözlemledik.
04:56Mesela kafede gidip ürünlerimizin satıldığını görmek hatta öğrencilerimize gidip bazen bilinçli olarak oturup çay kahve içerken satılan ürünler hakkında yorumları duymak onları çok mutlu ettiğini görmek bizi çok mutlu ediyor.
05:09Öz güvenleri o kadar iyi geliyor ki bu işi yapabileceklerine inanmaya başladılar ki inanıyorlar ve hatta yapıyorlar da bu da bizi tabii ki bu süreçte çok mutlu etti.
05:18Ben Hediye Söğüt'e dönmez. Aşçılık bölümü 11 nisant öğrencisiyim. 16 yaşındayım.
05:29Yaptığımız ürünleri aşçılık derslerimizde köstebek ve ekler ürünlerini çıkartıyoruz.
05:37Bu ürünlerimizi ilçemizdeki yaşam kafeye satışını yapıyoruz.
05:42Oradaki menüniyetler bana bir şeyleri başarabileceğimi, hedeflerimle doğru ilerlediğini gösteriyor.
05:48Kendimde bunu görebiliyorum, yapabileceğime inanabiliyorum.
05:52Bu konuda bunların bana verdiği öz güvenle de ilerideki hedeflerimden başarabileceğim şeyler olduğunu görüyorum.
06:00İlerideki hedeflerim de bu bölümden ilerlemek ve tatlı bölümünden ilerlemeyi isterim.
06:08Pastacılık mesela çok fazla yönleri var.
06:12Bunun yaşam kafeye yaptığımız satışların menüniyetleriyle bir şeyleri başarabilecek olman, pastacılığa beni daha çok yaklaştırıyor.
06:19Ben Aslin Akocabaş, Gediz Kız Meslek Lisesi öğrencisiyim. 11. sınıf öğrencisiyim.
06:38Yiyecek içecek hizmetleri bölümünü okuyorum.
06:41Ekler, köstebek, tiramisu, cheesecake, pasta ve benzeri ürünler çıkarıyoruz.
06:47Cheesecake de daha çok zorlamıyorum çünkü kıvamını tutturmak biraz zor oluyor.
06:51Ürünlerimizi yaşam kafeye sunuyoruz.
06:53Ürünlerimizi tercih etmeleri açıkçası benim çok mutluyum, onur duyuyorum bu konuda.
06:58Lise bittikten sonra güzel bir üniversiteye gidip orada gastronomi bölümü okumak istiyorum.
07:03Ardından o okul bittikten sonra kendimi geliştirip kendime ait bir yer açmak istiyorum.
07:16İzlediğiniz için teşekkürler.
07:46İzlediğiniz için teşekkürler.

Önerilen