• 2 dakika önce
Beyin pili, Parkinson ve diğer nörolojik hastalıkların yanı sıra depresyon tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Uzmanlar, bu teknoloji sayesinde hastaların yaşam kalitesinin arttığını vurguluyor.
Beyin pili teknolojisi ile depresyon son buluyor
İSTANBUL - Parkinson gibi hareket kabiliyetini etkileyen nörolojik hastalıkların tedavisinde uygulanan beyin pili, artık depresyon tedavisi için de kullanılıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr. Mustafa Kılıç, beyin pili ile hastaların hayatının kolaylaştığını belirterek tedavi hakkında bilgiler verdi.
Parkinson, epilepsi, distoni gibi nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan beyin pili, verdiği olumlu sonuçlarla hastaların günlük yaşantısını kolaylaştırıyor. BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr. Mustafa Kılıç, beyin pili tedavisini anlatarak son gelişmeleri aktardı. Kılıç, "Beyin pili özellikle hareket bozukluğu hastalıklarında uygulanmakta.

hbrlr1.com/ctfiyctakckckl
Döküm
00:00Beyin pili, özellikle hareket bozukluğu hastalıklarında uygulanmakta,
00:26Özellikle hareket bozukluğu hastalıklarında uygulanmakta en çok uyguladığımız hasta grubu da Parkinson hastalığı, bu halk arasında da en çok bilinen hareket bozukluğudur.
00:38Bunun yanında tabi ki esansiyel travamör dediğimiz titreme hastalıkları ve distoni, daha genç yaşlarda uyguladığımız distoni hastaları, kasılım hastalarında da yine bu beyin pil tedavisini uygulamaktayız.
00:52Bunun yanında son yıllarda özellikle psikolojik hastalıklarda, majör depresyon, obsesif kompleksif bozukluklar gibi psikiyatrik hastalıklarda da yine psikoşirucu dediğimiz bu hastalıklara da beyin pil tedavisi uygulamaktayız.
01:10Parkinson'da özellikle titreme eğer ön plandaysa tama yakın düzeltme sağlayabiliyoruz. Yine hareket kabiliyetlerini %90'ın üzerinde düzeltebiliyoruz.
01:22Sadece harekete başlama konusunda bazı hastalıklarda zorlanıyoruz fakat hastalarımızı pil ayarıyla onda düzeltebiliyoruz.
01:3275 yaşın üzerinde çok yapmak istemiyoruz ama tabii ki 80 yaşında yaptığımız hastamız da var. Burada hastanın yaşından zehri hastanın kondisyonu çok önemli.
01:42Yani Parkinson hastalığı tanısı aldıktan sonraki ilk 4 yıl içerisinde zaten bu ameliyatı uygulamıyoruz. Bir takip ediyoruz hastalarımızı.
01:50Hastalığı netleştirmek için ve hastalığın gidişatını görmek için aslında bunu yapıyoruz.
01:58Yani Parkinson'a benzeyen başka hastalıklar varsa onları elemek istiyoruz.
02:024. yılından sonra eğer endikasyona uygun hastalarımız varsa yani ilaçla artık yeteri kadar hareketleri kontrol altına alınamıyorsa ama beyin pili tedavisini uygulayabiliyoruz.
02:16Şu anki mevcut piller içerisinde şarjlı ve şarjsız olarak iki türü pil var. Şarjsız piller ortalama 5 yıl gidiyor. Şarjlı dediğimiz piller ise ortalama 20-25 yıl ömrü var.
02:27Yine bunlar MR uyumlu hastalarımız pil takıldıktan sonra da MR'a girebiliyorlar.
02:33Hastanın durumuna göre hangi hastamızda şarjlı hangi hastamızda şarjsız olduğuna karar veriyoruz.
02:40Hastayla da konuşarak aslında bu pil tedavisi hastalığını ortadan kaldırmıyor maalesef.
02:45Bir hasta Parkinson olduysa hastalık yavaş da olsa ilerlemeye devam ediyor.
02:50Bizim uyguladığımız bu tedavi hastamızın hayat kalitesini arttırmaya yönelik.
02:56Yani hastamız günlük işlerini rahat yapabilsin çıkıp rahatlıkla yürüyebilsin.
03:01Hasta kendi kendine yetebilsin amacımız bu.
03:04Parkinson tanısı ya da özellikle hareket bozukluğu tanısı alan hastalarımızın zamanını çok geçirmeden tabi çok erken de uygulamıyoruz.
03:12Ama tanı kondu. Hastanın tanı için yeterli süresi var. Yeterli süreyi almış.
03:19Bu hastalarımızın çok da geciktirmeden hayat kaliteleri çok düşmeden
03:24bir beyin cerrahisi, nöroloji ve psikiyatrinin olduğu hareket bozukluğu konseyinde muhakkak bir değerlendirme ve takibe girmeleri gerekiyor.
03:34Burada da eğer ki cerrahi bir beyin pileti uygun görülürse de uygulamaları faydalarına olacaktır.
03:40Çünkü hayat kaliteleri hızlıca bozulabiliyor bu hastaların.
03:43Özellikle hareketle yavaşlama, tüm vücutta bir şekilde yavaşlama oluyor.
03:49Beynimizde dopamin denen bir kimyasalın azalmasıyla karakterize bu hastalık.
03:54Dopamini bir yakıt olarak düşünebilirsiniz.
03:57Nasıl ki arabanın yakıt azaldığı zaman gitmiyorsa bizim de yakıtımız azaldığı zaman hareketlerimiz yavaşlıyor,
04:05kabızlık başlıyor, yürümeye başlayamıyoruz.
04:08Bir şekilde vücut tamamen donmalarla, yavaşlamalarla giden bir hastalık diyebilirim.
04:15Bu semptomlar eğer ortaya çıktıysa, çıkmaya başladıysa muhakkak bir nöroloji ya da beyin cerrahisi uzmanına giderek tetkik ve tedavi olması gerekiyor hastalarımızın.

Önerilen